Mazouttank verwijderen: professioneel en veilig

Heb je een oude mazouttank die weg moet? Zoek je iemand die dit professioneel kan doen? Optitank is hier de perfecte keuze. Hun team van experts zorgt voor het veilig weghalen van de tank en denkt aan het milieu. Met hun 25 jaar ervaring kunnen ze dit perfect en volgens de wet doen. Je krijgt na afloop een attest dat alles in orde is.

Voor het weghalen van een kleine, bovengrondse mazouttank betaal je tussen 700 en 1.500 euro. Dit bedrag is inclusief de reinigingskosten van 500 tot 1.000 euro en de kosten voor de eigenlijke verwijdering van 200 tot 500 euro. De verwijdering van een ondergrondse tank kost meer, tussen de 1.200 en 2.500 euro, door extra werk zoals graafwerk.

Waarom een mazouttank verwijderen?

Het is belangrijk om een ongebruikte mazouttank weg te halen. Zo voorkom je bodemverontreiniging. Het roesten en lekken van de tank kan gevaarlijk zijn voor de omgeving en de gezondheid.

Voorkomen van bodemverontreiniging

Lege mazouttanks houden vaak nog wat over. Dit restmateriaal kan bodemvervuiling veroorzaken als de tank lekt. In Vlaanderen is het een regel om deze tanks te legen en schoon te maken.

Type Tank Kosten Verwijdering Kosten Reiniging Kosten Graafwerk
Bovengrondse Mazouttank €700 – €1.500 €500 – €1.000 n.v.t
Ondergrondse Mazouttank €1.200 – €2.500 €500 – €1.000 €500 – €1.000

Milieu- en gezondheidsrisico’s

Een roestende mazouttank is gevaarlijk. Het vervuilt de bodem en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verwijderen door specialisten is cruciaal.

Door dit op tijd te doen, bescherm je het milieu en de gezondheid van mensen. Kies voor een erkende firma om de tank weg te halen.

Wanneer moet je een mazouttank laten verwijderen?

Als een mazouttank niet meer in gebruik is, moet je die laten weghalen. Dit geldt ook als je naar een andere brandstof overstapt, bijvoorbeeld gas of elektriciteit. Het maakt niet uit of de tank boven- of ondergronds is. Zorg ervoor dat je hem tijdig laat verwijderen. Zo vermijd je milieuschade en blijf je de wet volgen.

Onderscheid tussen ondergrondse en bovengrondse tanks

De kost om een bovengrondse tank te laten verwijderen ligt meestal tussen de 700 en 1.500 euro. Dit bedrag omvat het reinigen van de tank (500 à 1.000 euro) en de verwijderingskosten (200 à 500 euro). Voor een ondergrondse tank liggen de kosten hoger, tussen de 1.200 en 2.500 euro. Daarbovenop komen de prijzen voor de graafwerken (500 à 1.000 euro) en het schoonmaken van de tank (500 à 1.000 euro).

Regels bij verkoop van je woning

Verkoop je je huis, dan moet je voldoen aan specifieke eisen voor het verwijderen van tanks. Je moet een geldig attest van buitengebruikstelling kunnen tonen, opgesteld door een erkend technicus. Dit bewijst dat de tank veilig en volgens de wet is buiten gebruik gesteld. Het voorkomt boetes en maakt je eigendom meer waard.

Btw-tarief voor het verwijderen van je mazouttank

Het verwijderen van een mazouttank kost meestal 21% btw. Maar er zijn speciale situaties waardoor het btw-tarief kan dalen naar 6%. Een voorbeeld daarvan is wanneer je de tank laat weghalen als onderdeel van een renovatie.

BTW-tarief mazouttank verwijderen

Er spelen verschillende zaken mee bij het bepalen van de kosten. Zo bieden gemeentes soms financiële hulp bij het verwijderen van oude stookolietanks. Deze hulp kan een deel van de kosten dekken.

Waar moet je op letten?

  • Het normale btw-tarief voor verwijdering is 21%.
  • Maar bij sommige gevallen, zoals renoveren of het vervangen van de tank, betaal je slechts 6% btw.
  • Sommige gemeentes geven premies die kosten kunnen verlagen.
  • De prijs hangt af van het soort tank, zijn grootte en het gebruik van opvulmaterialen.

Een offerte aanvragen na een inspectie geeft de juiste prijs. Zo’n inspectie helpt om de prijs precies voor jouw situatie vast te stellen. Zo weet je zeker wat je betaalt.

Stookolietank saneren: wat houdt dat in?

Het saneren van een stookolietank is cruciaal om de bodem schoon te houden. Het voldoet aan strenge regels. Zowel de tanks onder de grond als boven moeten grondig worden schoongemaakt. Dit voorkomt mogelijke gevaarlijke situaties voor het milieu en de gezondheid. Bij Optitank zorgen speciale techniekers voor een veilige en professionele aanpak.

Leegmaken en reinigen

Als eerste wordt de tank geleegd door gekwalificeerde technici. Zij verwijderen de olie en het vuil op een veilige manier.

Voor een schone tank is grondige reiniging essentieel. Daardoor blijven er geen schadelijke stoffen achter. Dit voorkomt verdere vervuiling van de bodem.

Een bovengrondse tank mag maar een beperkte hoeveelheid stookolie bevatten. Bij de schoonmaak moet deze dus geheel leeg gemaakt worden.

Afvoeren en verwijderen

Na het reinigen komt het afvoeren en weghalen van de tank. Een ondergrondse tank moet vaak uit de grond worden gehaald om te worden afgevoerd.

Zit er meer dan 5000 kg in, dan moet hij binnen drie jaar weg zijn. Voor bovengrondse tanks gelden speciale regels. De kosten van het verwijderen verschillen. Bij een bovengrondse tank is dat tussen 700 en 1500 euro. Een ondergrondse tank kan tussen de 1200 en 2500 euro kosten, dat is inclusief het graafwerk en reiniging.

Tank Type Leeg- en Reinigingskosten Verwijderingskosten Totaal
Bovengrondse tank € 500 – € 1,000 € 200 – € 500 € 700 – € 1,500
Ondergrondse tank € 500 – € 1,000 € 200 – € 500 € 1,200 – € 2,500 (inclusief graafwerk)

Optitank zorgt voor een totale oplossing bij mazouttank sanering. Ze voeren alles volgens de regels uit. Ook zorgen ze dat alle voertuigen voldoen aan de wet.

Mazouttank verwijderen: stap-voor-stap proces

Het weghalen van een mazouttank is erg belangrijk. Het vraagt veel aandacht en zorg. Ervaren mensen volgen elk proces zorgvuldig. Ze zorgen dat alles volgens de regels gebeurt.

Voorbereiding en planning

Er start altijd met een goede voorbereiding. Technici bekijken de tank en maken een plan. Ze kiezen hoe ze dit veilig kunnen doen. Ook doen ze de papieren in orde maken.

Uitvoering door erkende technici

Als alles gepland is, beginnen ze met de mazouttank leeg te maken. Dan wordt de tank schoongemaakt. Ze halen de tank uit elkaar. Alles gebeurt volgens de wet en met aandacht voor het milieu.

Nazorg en conformiteitsattest

De afronding van de tankverwijdering is net zo belangrijk. Technici maken alles netjes. Ze checken of alles goed gedaan is. Dan krijg je een attest. Dit toont aan dat alles correct verliep. Het is een garantie voor de klant en de overheid.

Stap Beschrijving
Voorbereiding en planning Inspectie, werkplan en documentatie verzamelen
Uitvoering Legen, reinigen, en demonteren van de tank
Nazorg Opschonen van de werkplek en naleving controle

Kosten van het verwijderen van een mazouttank

Het weghalen van een oude mazouttank vraagt om zorgvuldige voorbereiding en specifieke kennis. De gedeponeerde bedragen voor het wegnemen van mazouttanks zien een brede variatie. Factoren als de plaatsing, grootte en type tank wegen zwaar mee.

kosten mazouttank verwijdering

Kosten bovengrondse tank verwijderen

De afname van een bovengrondse mazouttank is doorgaans eenvoudiger dan van een ondergrondse. De onkosten voor deze actie situeren zich gemiddeld tussen €200 en €500. Deze som kan toenemen bij een grotere capaciteit. Indien de tank schoongemaakt moet worden voor afname, kan dat extra kosten met zich meebrengen. De reinigingsprijzen fluctueren tussen €500 en €1.000 voor tanks van 5.000 liter.

Kosten ondergrondse tank verwijderen

Het ontmantelen van een ondergrondse mazoutvoorraad voegt extra taken toe. Denk aan graafkosten en het omgevingsvriendelijk maken van het terrein. Voor bovengrondse tanks van 3.000 liter of kleiner, betaalt u doorgaans tussen de €500 en €700.

Voor tanks van 5.000 liter staan de verwijsvergoedingen op een vergelijkbaar bedrag. Het vullen van de tank met onschadelijk materiaal bepaalt ook een deel van de kostprijs. Dit kan variëren van €495 tot €870, afhankelijk van de capaciteit van de tank.

Tankinhoud (Liter) Reinigingskosten (€) Verwijderingskosten (€) Graafkosten (€)
3.000 €500 – €700 €400 €500+
5.000 €500 – €1.000 €485 €500+
10.000 N.v.t. €685 €500+
Opvullen (6.000+ liter) N.v.t. €495 – €870 N.v.t.

Een gedetailleerde offerte vragen bij gespecialiseerde firma’s is van groot belang. Zo krijgt u een exact beeld van wat het kostenplaatje zal zijn. Vergeet ook niet de mogelijkheden van subsidies te onderzoeken. Deze kunnen de uiteindelijke prijs significant drukken.

Premies en subsidies voor mazouttank verwijderen

Wie graag een mazouttank wil laten verwijderen, heeft geluk. Er zijn verschillende subsidies en premies beschikbaar. De Vlaamse overheid geeft zelf geen subsidies, maar gemeentes soms wel.

Vanaf oktober 2019 is het nodig een certificaat te hebben voor het weghalen van bovengrondse olietanks. En voor ondergrondse tanks is dit al zo sinds maart 2009. Als je tank meer dan 5.000 kg olie opslaat, moet je hem weghalen. Zo ook reinigen en soms afbreken. Gebruikte je de tank voor iets anders dan huisverwarming, moet hij binnen drie jaar na het verwijderen weg zijn.

Voor het uitvoeren van deze taken heb je een erkende specialist nodig. Denk aan een olietechnicus of een milieudeskundige. Zij helpen je met het proces en zijn cruciaal voor de certificering.

Check de lokale regels en kijk of je voor jouw actie subsidies kan krijgen. Op sites als www.premiezoeker.be staat meer info. Gemeenten willen het wegdoen van olietanks soms belonen. Dit kan je veel geld schelen.

Laat het wegnemen van de tank doen door professionals. Zij kennen de milieuwetten goed. Zo voorkom je problemen met vervuiling van de bodem. En dit scheelt ook flink in opruimkosten.

Actie Verplichtingen
Verwijdering en reiniging Verplicht voor tanks > 5.000 kg
Ontmantelingsproces certificering Samenwerking met erkende olietechnicus of milieu-expert
Tanks voor niet-residentieel gebruik Ontmanteling binnen drie jaar

Volg de regels goed om subsidie te kunnen krijgen. Zo kan je de tank veilig en milieuvriendelijk laten weghalen. En dat bespaart jou geld.

Voordelen van professionele verwijdering

Een mazouttank laten verwijderen door professionals heeft veel pluspunten. Het garandeert een veilige verwijdering die aan alle regels voldoet.

Veiligheid en expertise

Bedrijven zoals Optitank weten precies hoe ze dit soort werk moeten doen. Ze gebruiken de juiste kennis, ervaring en gereedschappen. Dit voorkomt problemen zoals lekkages en beschermt het milieu en de gezondheid. Door experts in te huren, weet je zeker dat de klus veilig gebeurt.

Een professionele aanpak helpt ook om geld te besparen. Kosten kunnen flink verschillen, afhankelijk van wat er moet gebeuren:

Dienst Gemiddelde Kosten (€)
Mazouttank verwijderen €1.500 – €3.000
Mazouttank saneren €1.000 – €2.000
Mazouttank neutraliseren €800 – €1.500
Mazouttank opvullen €600 – €1.200

Wettelijke conformiteit

De regels volgen bij mazouttankverwijdering is heel belangrijk. Specialisten zorgen voor alles volgens de wet en geven een attest wanneer ze klaar zijn. Dit attest toont aan dat alles correct en veilig gebeurde. Het zorgt voor gemoedsrust en kan zelfs de waarde van je huis verhogen.

Met een professional aan je zijde, draait alles om veiligheid en voldoen aan wettelijke vereisten. Zo is je mazouttank veilig weg zonder zorgen.

Conclusie

Het laten weghalen van een mazouttank is goed voor het milieu en maakt het veiliger. Kies voor Optitank voor een deskundige aanpak. Zij zorgen dat alles volgens de wet gebeurt.

Het verwijderen van een mazouttank kost tussen de €1.500 en €3.000. De prijs hangt af van de grootte en locatie van de tank. Ook de staat van de tank en of bodemsanering nodig is, beïnvloedt de kosten.

Voor het saneren van de tank betaalt u tussen de €1.000 en €2.000. Voor het opvullen komt daar nog eens €800 tot €1.500 bovenop. De kosten voor het neutraliseren variëren van €600 tot €1.200.

Vraag bij meerdere bedrijven offertes op voor de beste prijs. Optitank is een goed voorbeeld van een erkend bedrijf. Ze zorgen voor een kwalitatieve afhandeling, met mogelijk een conformiteitsattest als resultaat.

Het veilig verwijderen van een mazouttank is essentieel. Dit voorkomt milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s. Een professioneel bedrijf als Optitank zorgt voor een zeker gevoel hierbij.

Bron: Optitank.be: Mazouttank verwijderen: stappenplan, kosten en wetgeving