Levensduur mazouttank: hoelang gaat een mazouttank mee?

Een mazouttank kan lang meegaan, maar dit hangt af van enkele factoren. Zaken zoals het type materiaal en hoe vaak je de tank laat controleren zijn belangrijk. Bij goed onderhoud kunnen stalen tanks zelfs 50 jaar overleven.

Het is essentieel de tank regelmatig te laten schoonmaken. Om de 10 jaar is een reiniging aangeraden. Dit voorkomt problemen en verlengt de levensduur van je tank.

Er zijn verschillende regels afhankelijk van waar je woont en hoe groot de tank is. Als je deze regels niet volgt, kan dat duur uitpakken. Vooral bij grote tanks, boven de 10.000 liter, voeren ze in Brussel extra bodemonderzoek uit.

In Vlaanderen moet je het melden als je een tank niet meer gebruikt. Dit moet bij de juiste instantie. Voor je veiligheid en die van anderen, en om aan de wet te voldoen, schakel altijd een professional in bij het verwijderen of installeren van een mazouttank.

Voor ondergrondse tanks die voor 1 augustus 1995 in gebruik zijn genomen, gelden aparte regels. Zo moesten deze tanks voor 1 augustus 2002 al gecontroleerd zijn.

Er gelden speciale regels voor tanks van 5.000 kg of meer. Zorg voor geregeld onderhoud en houd je aan de voorschriften. De vereisten verschillen, afhankelijk van de datum van installatie van de tank.

Wat beïnvloedt de levensduur van een mazouttank?

De levensduur van een mazouttank hangt af van verschillende dingen. De kwaliteit opslag is heel belangrijk. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de tank langer meegaat. In Vlaanderen moeten ondergrondse tanks elke vijf jaar worden gecheckt. En bovengrondse tanks met veel opslagruimte moeten elke drie jaar worden nagekeken.

Hoe vaak de tank wordt onderhouden, is ook cruciaal. Keuringen voor bovengrondse tanks kosten tussen de €85,- en €120,-. Ondergrondse tanks laten keuren is duurder, tussen de €95,- en €165,-. Een inspectie kan problemen als corrosie snel vinden. Zo moeten metalen ondergrondse tanks zonder goede bescherming heel vaak worden gecheckt.

Sommige tankbehandelingen kunnen echt helpen. Bijvoorbeeld, het aanbrengen van een epoxycoating. Dit soort behandelingen houden de tank langer goed en verminderen de noodzaak van graven. Zorg altijd dat je je tank regelmatig laat nakijken om grote problemen te voorkomen. Als je een groene dop hebt, is alles in orde. Een oranje dop betekent dat je snel iets moet doen. En een rode dop betekent dat de tank niet veilig is en moet worden aangepakt.

De plek van de tank maakt ook uit voor hoe lang hij meegaat. Voor bovengrondse tanks moet de eerste controle vóór 1 augustus 2003 zijn gebeurd. Ondergrondse tanks vanaf 10.000 liter moesten een uitgebreide check hebben gehad voor 1 augustus 2002. Voor beide soorten tanks zijn speciale funderingen nodig volgens de VLAREM-normen om duurzaamheid te garanderen.

Onderhoud van stalen mazouttanks

Regelmatig onderhoud is super belangrijk voor stalen mazouttanks. Het zorgt ervoor dat ze langer meegaan en goed blijven werken. Met goed onderhoud voorkom je lekkages, minder rendement en pannes.

Roestpreventie

Roest is een groot probleem bij stalen tanks. Door ze te verven, voorkom je roestvorming. Dit moet elke 10 jaar binnen bepaalde zones gebeuren, en elke 15 jaar elders.

roestpreventie

Regelmatig onderhoud en inspectie

In België moet je tanks regelmatig laten nakijken. Ondergrondse tanks om de 5 jaar, en bovengrondse tanks jaarlijks. Er zijn ook controles nodig door professionals, afhankelijk van waar je woont en het type tank.

Regio Verplichting Frequentie
Vlaanderen Periodieke EPB-controle Jaarlijks
Waals Gewest Verwarmingsaudit (installaties > 20 kW) Regelmatig
Brussels Hoofdstedelijk Gewest Keuring van bovengrondse tanks Jaarlijks
België Eerste inspectie van stookolietank Na 10 jaar

Je kunt de duurzaamheid van je tank verhogen met moderne lektests. Een voorbeeld is het SABA Sealflex systeem. Dit systeem is bestand tegen beweging, UV-licht en chemicaliën, waardoor je tank langer meegaat.

Plastic mazouttanks: voordelen en nadelen

Een plasticmazouttank heeft zijn voordelen en nadelen. De keuze van het materiaal is heel belangrijk. Kunststof tanks zijn erg geliefd vanwege hun duurzaamheid. Ze roesten niet, wat een groot pluspunt is tegenover stalen tanks. Daardoor zijn ze perfect voor ondergronds gebruik. Daar is het risico op roest door grondwater groot.

De prijs van kunststof tanks is ook aantrekkelijk. Voor €1.000,- kun je een 700 liter tank kopen, of deze nu van kunststof of staal is. Wel moet je bij enkelwandige tanks extra kosten maken voor een inkuiping. En denk eraan, ondergrondse tanks kosten meer om te plaatsen dan bovengrondse.

In gebieden met veel grondwater is een stevige verankering cruciaal. Zo voorkom je dat de tank drijft. Ondergrondse plasticmazouttanks hebben wel enkele nadelen. Je moet de locatie zorgvuldig kiezen. En je moet ze regelmatig controleren. Als ze vervangen moeten worden, is dat een stuk ingewikkelder dan met bovengrondse tanks.

Bij een lek in de tank moet je snel handelen. Dit voorkomt dure bodemsanering, die wel tot tienduizenden euro’s kan kosten.

Gebruik je een bovengrondse tank niet meer? Dan moet je die weghalen, tenzij die kleiner is dan 6.000 liter. Let op lekken en los die snel op. Zo voorkom je grote schade aan de bodem.

  1. Duurzaamheid: Kunststof tanks zijn minder gevoelig voor corrosie.
  2. Installatiekosten: Ondergrondse tanks zijn duurder om te installeren.
  3. Onderhoud: Regelmatige controles zijn noodzakelijk.
  4. Locatiekeuze: Beperkt door de aard van de ondergrond.
Type Tank Gemiddelde Kosten Voornaamste Voordelen Nadelen
Kunststof, dubbelwandig €1.000,- Corrosieresistent, duurzaamheid Hogere installatiekosten
Staal, enkelwandig Afhankelijk van inkuiping Hogere sterkte Corrosierisico, periodiek onderhoud
Ondergronds (kunststof) Hoger Ruimtebesparend Complexe vervanging, hoge installatiekosten

De keuze tussen een plasticmazouttank en een stalen tank is complex. Veel hangt af van de kosten, installatie en duurzaamheid. Het is essentieel om goed na te denken. Denk zowel aan de voordelen als aan de nadelen van elk type.

Levensduur mazouttank: wat u moet weten

Het is slim om de mazouttank houdbaarheid in de gaten te houden. Zo blijft uw mazout van goede kwaliteit. Een stalen mazouttank kan wel 50 jaar meegaan als u hem goed onderhoudt en regelmatig inspecteert.

“Een stookolietank zou idealiter om de 10 jaar schoongemaakt moeten worden en afhankelijk van het gewest en de tankcapaciteit moeten controles om de 3, 5 of 10 jaar plaatsvinden.”

De opslag van mazout beïnvloedt de mazout kwaliteit. Zorg daarom voor goede tank opslagvoorwaarden. Slecht onderhoud kan leiden tot lekkages. Dit kan hoge reparatiekosten en milieuschade opleveren, tot duizenden euro’s.

mazouttank houdbaarheid

  • De houdbaarheid van mazout is vijf tot zes jaar.
  • Stookolie moet professioneel worden gereinigd om de vijf à tien jaar.
  • Mazouttanken moeten na zes jaar worden gecheckt.

De verwijderingskosten van een ondergrondse mazouttank zijn 1.200 tot 2.500 euro. Voor bovengrondse tanks van minder dan 6.000 liter moet je rekenen op 700 à 1.500 euro. Het reinigen van een stookolietank kost tussen 500 à 1.000 euro.

Capaciteit Tank Controlefrequentie Verwijderingskosten
< 6.000 liter Elke 5 jaar 700 – 1.500 euro
> 6.000 liter Elke 3, 5 of 10 jaar 1.200 – 2.500 euro

Kies voor tanks met het Optitank-kwaliteitslabel. Ze voldoen aan hoge normen voor veilige opslag. Door deze richtlijnen te volgen, blijft uw mazout goed van kwaliteit en bespaart u op mogelijke kosten en schade.

Voordelen van ondergrondse opslagtanks

Ondergrondse opslagtanks hebben veel voordelen voor mazoutopslag. Ze beschermen goed tegen de natuur. Dit verlengt de levensduur van de tank. Ze worden vaak van kunststof gemaakt. Dit zorgt dat ze beter bestand zijn tegen water en roest.

Natuurlijke isolatie

Ondergrondse tanks profiteren van de natuurlijke isolatie van de grond. Deze isolatie houdt de mazout op een stabiele temperatuur. Zo blijft de opslag efficiënt. Het voorkomt ook condensatie, iets wat bij bovengrondse tanks wel vaak gebeurt.

Ondergrondse tanks lopen minder risico op schade door externe factoren. Ze zijn cilindervormig en vereisen speciale installatie. Dit maakt ze duurzaam en veilig.

Eigenschap Ondergrondse Opslagtank Bovengrondse Opslagtank
Prijs Hoger vanwege installatiewerkzaamheden Gemiddeld €1.000 voor 700 liter
Materiaal Kunststof Kunststof of metaal
Isolatie Natuurlijke isolatie door grond Afhankelijk van extra isolatiemateriaal
Levensduur Langer, minder blootstelling aan natuurelementen Ong. 20-30 jaar, afhankelijk van onderhoud
Keuringsfrequentie Elke 10 jaar na plaatsing, daarna elke 5 jaar Afhankelijk van regionale regelgeving

Ondergrondse opslagtanks scoren beter op isolatie en bescherming. Dit voorkomt problemen als condensatie en externe schade. Een correcte installatie en regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de mazouttank.

Nadelen van ondergrondse opslagtanks

Ondergrondse opslagtanks zijn handig, maar ze hebben ook nadelen. Het grootste probleem is het lekkagerisico. Als zo’n tank lekt, kan de bodem ernstig vervuild raken. Het schoonmaken hiervan kost heel veel geld.

Enkelwandige tanks zijn goedkoper dan dubbelwandige. Maar net daarom lekken ze sneller. Dit vergroot het risico op bodemvervuiling.

De installatiekosten van zo’n tank zijn ook hoog. Stel, een dubbelwandige tank kost €1.000,-. Daarbovenop komen nog de kosten voor extra bescherming. Dit maakt een ondergrondse tank duur.

Bij een lek kan stookolie in de grond terechtkomen. Dit is slecht voor ons milieu en onze gezondheid. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig de tank laten controleren.

Soms is ook een waterafvoerpomp nodig. Deze kan tussen de €500 en €2.000 kosten. Dit hangt af van het type en de installatiekosten.

Veel regels gelden voor ondergrondse tanks. Ze moeten regelmatig schoongemaakt worden, wat geld kost. Bij een grote tank kan dit €1.500 zijn.

Onder de 6.000 liter hoeven bovengrondse tanks niet per se weg. Maar voor ondergrondse gelden strengere regels.

Het kuisen van een mazouttank kan duur uitvallen. Verwacht te betalen tussen de €500 tot €1.500. Dit hangt af van de grootte van de tank en zijn staat.

Tabel: Vergelijking van kosten en nadelen tussen ondergrondse en bovengrondse opslagtanks

Type Opslagtank Kosten Nadelen
Enkelwandige stookolietank Goedkoper dan dubbelwandige Hoog lekkagerisico, bodemsanering kan tienduizenden euro’s kosten
Dubbelwandige mazouttank (bovengronds) Gemiddeld €1.000 voor 700 liter Hogere initiële installatiekosten
Ondergrondse opslagtank Duurder dan bovengrondse Risico op bodemverontreiniging, hogere onderhoudskosten

Ondergrondse opslagtanks hebben serieuze stookolietank nadelen, vooral financieel en ecologisch. Bij het kiezen van de juiste tank moet je deze nadelen goed overwegen.

Inspectieregels voor bovengrondse opslagtanks

Regelmatige inspecties zijn cruciaal voor de veiligheid van opslagtanks. Het hangt af van waar je woont en de tankgrootte hoe vaak je moet controleren. Tanks met een Optitank label bieden extra zekerheid dankzij hun speciale bescherming.

Belang van professionele installatie

Een op professionele wijze geïnstalleerde tank is veel betrouwbaarder en gaat langer mee. Stookolietanks moeten elke 5 tot 10 jaar schoongemaakt worden door een pro. Na 6 jaar zonder schoonmaak is het raadzaam de tank door een expert leeg te laten halen.

Goed onderhouden tanks kunnen wel 50 jaar dienst doen.

Kijk hieronder voor info over hoe vaak je moet inspecteren en mogelijke extra kosten:

Gewest Controlefrequentie Bijkomende kosten bij defect
Vlaanderen Elke 3 jaar Tot enkele tienduizenden euro’s
Brussel Elke 5 jaar Altijd verkennend bodemonderzoek
Wallonië Elke 10 jaar Tot enkele tienduizenden euro’s

Het streng volgen van tankinspectieregels helpt milieuproblemen en dure reparaties te vermijden. Zorgvuldigheid bij plaatsing en onderhoud is heel belangrijk.

Reiniging en onderhoud: hoe vaak is het nodig?

Tankreiniging en onderhoud zijn erg belangrijk. Ze verlengen de levensduur en houden alles veilig. Een goed verzorgde stalen tank kan wel 50 jaar dienst doen. Het beste is om de tank elke tien jaar te reinigen. Dit beschermt niet alleen de levensduur van de tank. Het helpt ook om problemen snel op te merken en op te lossen.

De frequentie van onderhoud hangt af van de locatie en de grootte van de tank. Sommige tanks moeten om de drie, vijf of tien jaar gecontroleerd worden. Niet opvolgen kan grote schade veroorzaken, zoals lekkages en vervuiling van de bodem. Dit kan reparatiekosten van tienduizenden euro’s met zich meebrengen. Sinds 1 juni 2015 is een certificaat verplicht voor tanks groter dan 6.000 liter.

Regels voor buitenstalling verschillen per gebied. In Wallonië moet een tank leeggemaakt, ontgast, gereinigd en versneden worden voor ze buiten mogen. In Brussel vereisen tanks boven de 10.000 liter een bodemonderzoek. Vlaanderen vraagt om de ‘Operationeel waterbeheer’ van de Vlaamse Milieumaatschappij te informeren voor buitengebruikstelling.

Een professional inschakelen voor reiniging en onderhoud is slim. Dit vermindert het risico op ongelukken. Het zorgt er ook voor dat alle regels gevolgd worden. Kosten voor deze services variëren sterk, van 700 tot 2.500 euro. Dit hangt af van de tankgrootte en hoe moeilijk het is om de tank te bereiken.