Inhoud mazouttank berekenen – Nauwkeurige formules

Het is belangrijk de prijs van stookolie en de inhoud van uw mazouttank goed in het oog te houden. U kunt de hoeveelheid stookolie in de tank meten via een peillat of met een online tool. Let op dat de tank niet helemaal leeg raakt. Dit voorkomt problemen zoals verstoppingen en luchtbellen in de leidingen.

Om de inhoud van een cilindrische tank te berekenen, gebruiken we een specifieke formule: Inhoud (liter) = π * (L/2)² * H. Hierbij staat π voor ongeveer 3,14159. Rechthoekige tanks berekenen we anders: Inhoud (liter) = L * B * H. Gebruik nauwkeurige meetinstrumenten zoals een meetlint en rekenmachine. Zo vermijdt u problemen met uw verwarming.

Stel, we hebben een cilindrische tank van 2 meter lang, 1 meter breed, en 1,5 meter hoog. De berekening laat zien dat deze tank ongeveer 9,42 liter stookolie kan bevatten. Het is belangrijk om precies te meten. Meer decimalen helpen om de juiste tankinhoud te weten.

Waarom is het belangrijk om de inhoud van uw mazouttank te weten?

Het is essentieel om uw mazouttank volume te monitoren om problemen te voorkomen. Als de tank leeg raakt, kan dit bezinksel meevoeren. Het gevolg kunnen schade aan uw verwarming en hoge reparatiekosten zijn.

Het checken van uw tankinhoud laat u slim inkopen plannen. Hiermee kunt u voordeel halen uit lagere prijzen voor stookolie. Zo bespaart u geld en zorgt u dat u genoeg reserve heeft, vooral in de koude wintermaanden.

Houd uw stookolievoorraad regelmatig in de gaten om verrassingen te voorkomen. Een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt 2000 tot 2500 liter mazout per jaar. Dit betekent 165 tot 200 liter per maand. Door uw voorraad te kennen, voorkomt u stilstand van uw verwarming.

Er bestaan verschillende manieren om uw mazouttank volume te berekenen. Gebruik formules als uw tank cilindervormig of rechthoekig is. Denk aan: Inhoud (liter) = π × (L/2)² × H voor een cilindervormige tank. En voor een rechthoekige, Inhoud (liter) = L × B × H. Door dit te doen en uw voorraad vaak te checken, voorkomt u ergernissen en onnodige kosten.

Benodigdheden voor het berekenen van de mazouttank inhoud

Om uw mazouttank inhoud juist te berekenen, hebt u enkele dingen nodig. Een meetlint voor tanks is belangrijk voor de maten te nemen. U hebt ook een rekenmachine nodig voor de complexe sommen. En niet te vergeten papier en pen om alles goed op te schrijven.

Er zijn twee manieren om de inhoud van uw tank uit te rekenen, volgens de vorm van de tank. Voor een cilindrische tank, gebruik deze formule: Inhoud (liter) = π * (L/2)² * H. Voor een vierkante tank, gebruikt u deze formule: Inhoud (liter) = L * B * H. Onthoud dat de waarde voor π ongeveer 3,14159 is.

Neem bijvoorbeeld een cilindrische tank met 2 meter lengte, 1 meter breedte, en 1,5 meter hoogte. De berekening geeft een inhoud van ongeveer 9,42 liter. Om dit naar kilogram te konverteren, vermenigvuldigt u met 1 kg/liter. Dit komt omdat één liter stookolie één kilogram weegt.

Voor precisie kunt u een tabel gebruiken om van liters naar kilogrammen om te zetten. Deze tabel is gebaseerd op de afmetingen van uw tank.

Hoe de afmetingen van uw mazouttank te meten

Als u uw mazouttank wilt meten, is precies meten belangrijk. U begint met de lengte, breedte en hoogte te meten. Gebruik een meetlint om dit accuraat te doen.

mazouttank meten

Lengte, breedte, en hoogte meten

Als u de mazouttank wilt meten, moet u goed georganiseerd zijn:

 1. Maak de tank helemaal vrij. Meet dan de lengte, breedte en hoogte.
 2. Noteer deze maten zorgvuldig. Voor een rechthoekige tank, vermenigvuldig de maten om de inhoud te vinden.
 3. Bij een ronde tank, meet de diameter en de hoogte. Gebruik dan de formule: π x (straal)² x hoogte.

Het precies vastleggen van de maten is stap één voor een goed plan. Met de juiste gegevens, plant u beter voor tankbijvulling en onderhoud.

Welke formules te gebruiken voor verschillende tankvormen

Wilt u weten hoeveel mazout er in uw tank zit? Gebruik de juiste formule voor uw type tank. Er zijn formules voor zowel cilindrische als rechthoekige tanks.

Formule voor cilindrische tanks

Voor een cilindrische tank kijkt men naar de bodem. Men vermenigvuldigt de oppervlakte van de bodem met de hoogte. Zo kunt u het volume berekenen.

V = π × r² × h

Let op:

 • V = Volume van de cilindrische tank
 • r = Straal van de bodemcirkel
 • h = Hoogte van de tank

Formule voor rechthoekige tanks

Voor rechthoekige tanks is de berekening anders. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte met elkaar. Dit geeft het volume van de tank.

V = l × b × h

Bij rechthoekige tanks:

 • V = Volume van de rechthoekige tank
 • l = Lengte van de tank
 • b = Breedte van de tank
 • h = Hoogte van de tank

Door de juiste formules te gebruiken weet u precies hoeveel mazout u heeft. Dit helpt bij het beheren van uw voorraad. Zorg ervoor dat u de correcte afmetingen van uw tank invoert voor de beste uitkomst.

Inhoud mazouttank berekenen: Voorbeelden en toepassingen

Het is belangrijk om te weten hoe je de inhoud van je mazouttank precies kunt meten. Door dit te begrijpen, kun je beter plannen wanneer je mazout gaat bestellen. We gaan enkele situaties bekijken waarbij het meten van je tank nuttig is.

Een cilindervormige tank met hoogte 1,80 meter en diameter 1,20 meter heeft een formule voor de inhoud:

Inhoud (liter) = π * (L/2)² * H.

Stel dat er 20 cm mazout in de tank zit. De totale inhoud is dan 2.034 liter. Als we de 226 liter aftrekken, heb je 1.808 liter voor de volgende keer.

Voor een rechthoekige tank van 1 meter hoog, 2 meter lang en 80 cm breed, ook met 20 cm mazout, geldt een eenvoudige formule:

Inhoud (liter) = L * B * H.

De totale inhoud is 1.600 liter. Na het aftrekken van 320 liter, blijft er 1.280 liter over voor later.

Type Tank Afmetingen Totale Inhoud (Liter) Resterend (Liter) Beschikbaar
Cilindervormige 1.80m x 1.20m diameter 2034 226 1808
Rechthoekige 1m x 2m x 0.80m 1600 320 1280

Een peilstok gebruiken is erg nuttig om de mazouthoeveelheid precies te weten. Zodra je de basisgegevens hebt, kun je accuraat de hoeveelheid mazout berekenen. Zo weet je hoeveel je nodig hebt voordat het kouder wordt.

Door deze metingen te doen, kun je beter inspelen op mazoutleveringen. Het maakt het plannen een stuk makkelijker en effectiever.

Hoe vaak moet u de inhoud van uw mazouttank controleren?

Het is erg belangrijk om uw mazouttank regelmatig te checken. Dit voorkomt dat u zonder stookolie komt te zitten. Hoe vaak u dit moet doen, hangt af van het verbruik en het seizoen. Zo bent u zeker dat u steeds stookolie heeft. Het bespaart kosten en houdt complicaties weg.

controle frequentie tankinhoud

Regelmatige controles aanbevelingen

U moet uw mazouttank minstens elk maand checken. Kijk extra goed voor de winter of als prijzen van stookolie stijgen. Deze controles zorgen ervoor dat u niet plots zonder brandstof staat.

Afhankelijk van uw type tank, kan de controle-volgorde verschillen. Tanks die niet meer dan 5000 kg olie kunnen houden, moeten om de 5 jaar nagekeken worden. Oude bovengrondse tanks hebben na 1 maart 2009 geen controles meer nodig. Grotere tanks of ondergrondse tanks moeten vaker gecheckt worden, namelijk om de 2 of 3 jaar.

Belangrijke details voor inspecties

Capaciteit Frequentie Onderzoek Specifieke Zones
Minder dan 5000 kg stookolie Elke 5 jaar n.v.t.
5000 kg stookolie of meer (ondergronds) Elke 2 jaar Elke 10 jaar in beschermingszones
5000 kg stookolie of meer (bovengronds) Elke 3 jaar n.v.t.
Meer dan 20.000 liter stookolie (bovengronds) Elke 20 jaar n.v.t.

Na elke inspectie krijgt u een certificaat van de technicus. Dit certificaat bevat belangrijke gegevens zoals de controle datum en de technicus zijn info.

Waarom u uw mazouttank nooit helemaal moet laten leeglopen

Het is niet slim om uw mazouttank helemaal leeg te laten lopen. Dit kan leiden tot problemen zoals bezinksel in uw systeem en verstoppende toevoerleidingen. Dit kan grote schade veroorzaken die duur is om te herstellen. U moet misschien ook de stookolietank ontluchten, wat extra werk is.

Soms denken mensen dat een lege tank betekent dat alles goed is. Maar, juist dan kunnen er veel problemen ontstaan:

Tankniveau Voorkomende Problemen Systeemprestaties
Volle tank Weinig tot geen problemen Optimale levensduur en prestaties
Lege tank Verhoogde incidentie van verstoppingen en bezinkselproblemen Aanzienlijke vermindering van systeemefficiëntie en levensduur

Het is belangrijk uw mazouttank niet volledig leeg te laten raken. Als hij leeg is, kunnen er vuil problemen ontstaan. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw verwarmingssysteem.

Door regelmatig onderhoud voorkomt u veel van deze moeilijkheden. Zorg altijd dat er wat stookolie in de tank zit. Dit helpt bij het verminderen van de problemen en zorgt dat uw systeem langer meegaat.

Het gebruik van een tool of simulator voor gemakkelijke berekeningen

Het kan lastig zijn om stookolietoevoer te beheren zonder de juiste tools. Online zijn er simulators en tools beschikbaar. Ze helpen om de tankinhoud makkelijk en precies te berekenen.

Voordelen van online tools

Een mazouttank online tool heeft veel voordelen. Ten eerste maken ze berekeningen eenvoudig en snel. U hoeft alleen basisgegevens van uw tank in te voeren.

Ze helpen ook bij het begrijpen van uw verbruik en resterende voorraad. U weet zo precies wat u nodig heeft. Daardoor voorkomt u het bestellen van te veel of te weinig olie.

Dit bespaart geld en zorgt dat u nooit zonder zit, vooral in de winter. Hier zijn een paar voordelen:

 • Nauwkeurigheid: Online tools berekenen snel en nauwkeurig de inhoud van uw tank.
 • Gebruiksgemak: Met wat basisinformatie over uw tank, kunt u direct beginnen.
 • Kostenbesparing: U koopt alleen wat u echt nodig hebt, wat geld bespaart.

Hieronder ziet u de kosten gerelateerd aan stookolie:

Type Kost Bedrag
Jaarlijkse inflatie 1,35%
Vennootschapsbelasting 25%
Elektriciteitsprijs thuis €0,35 per kWh
Standaard benzine E10-prijs €1,6784 per L
Standaard diesel B7-prijs €1,8179 per L

Een mazouttank online tool is heel nuttig voor stookoliegebruikers. Het maakt berekeningen makkelijk, waardoor u uw voorraad beter kunt beheren. Dit helpt onvoorziene problemen te vermijden.

Conclusie

Het is erg belangrijk om uw mazouttank goed te checken. Zo voorkomt u problemen zoals lucht in de leidingen. Meer nog, u en zorgt u dat de mazout altijd goed loopt. Gebruik meetlinten en rekenmachines om dit te doen. Zo weet u steeds hoe vol uw tank is.

Als u dit regelmatig doet, werkt uw verwarming goed en bespaart u geld. In België moet de mazouttank bij verkoop gekeurd zijn. Zorg dat u weet hoe vaak deze keuringen nodig zijn, zodat u aan de wet voldoet.

Bewaar steeds de papieren van de tank en de keuringen. Die zijn belangrijk voor uw verzekering. Vergelijk ook de prijzen van keuringsbedrijven, zodat u veilig én goedkoop geholpen wordt. Goed beheer van uw mazouttank zorgt voor minder zorgen en kosten.