Stap voor stap toiletreservoir vervangen

Het vervangen van een toiletreservoir kan een vervelende klus zijn, maar met de juiste stappen en instructies kan het snel en efficiënt worden gedaan. In dit artikel laten we zien hoe je stap voor stap een toiletreservoir vervangt. We bespreken de benodigde gereedschappen, de verschillende soorten toiletreservoirs, en geven instructies voor het demonteren en monteren van de reservoirs.

toiletreservoir vervangen

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Het vervangen van een toiletreservoir kan eenvoudig zijn met de juiste instructies en gereedschappen.
 • Zorg ervoor dat je de verschillende soorten toiletreservoirs begrijpt voordat je begint met de vervanging.
 • Verzamel alle benodigde gereedschappen, zoals een sleutel, rubberen spatel, potlood, boor en boorbeitels.
 • Volg de juiste stappen om het reservoir te demonteren, afhankelijk van het type installatie.
 • Zorg ervoor dat het nieuwe toiletreservoir correct is geïnstalleerd en sluit alle aansluitingen aan volgens de instructies.

Het toiletreservoir begrijpen

Een toiletreservoir is een essentieel onderdeel van een toiletpot en bestaat uit verschillende componenten die verantwoordelijk zijn voor de waterbegeleiding tijdens het opvangen en doorspoelen. Het begrijpen van deze onderdelen is crucial voor een succesvolle vervanging. Het reservoir is uitgerust met een vlotter, die verantwoordelijk is voor het reguleren van de watertoevoer, en een klepmechanisme, dat de watertoevoer controleert tijdens het spoelproces. Daarnaast speelt ook de waterbegeleiding een belangrijke rol bij het goed functioneren van het reservoir.

De vlotter in het toiletreservoir zorgt ervoor dat het water op het juiste niveau blijft. Wanneer het waterpeil te hoog is, zal de vlotter deze verlagen door de watertoevoer af te sluiten. Aan de andere kant zal de vlotter de watertoevoer openen wanneer het peil te laag is en het reservoir moet worden bijgevuld.

Het klepmechanisme, ook wel het flushmechanisme genoemd, regelt de watertoevoer tijdens het doorspoelen. Na het indrukken van de spoelknop of -hendel wordt het klepmechanisme geactiveerd, waardoor het water uit het reservoir in de toiletpot stroomt, waarna het afval wordt weggespoeld.

Naast de vlotter en het klepmechanisme spelen ook de waterleidingen en -begeleiding een belangrijke rol bij een goed functionerend toiletreservoir. Deze zorgen ervoor dat het water op de juiste plaats terechtkomt en voldoende kracht heeft om het afval weg te spoelen. Het is daarom van groot belang om tijdens de vervanging van het toiletreservoir aandacht te besteden aan de waterbegeleiding en ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd.

Door het toiletreservoir en de werking ervan goed te begrijpen, kun je een succesvolle vervanging uitvoeren. In de volgende secties van dit artikel gaan we dieper in op de benodigde gereedschappen, het demonteren en installeren van een nieuw toiletreservoir, evenals handige tips voor een vlotte vervanging.

Gereedschappen voor het vervangen van een toiletreservoir

Om een toiletreservoir te vervangen zijn er een aantal gereedschappen nodig. Zorg ervoor dat je deze gereedschappen bij de hand hebt voordat je aan de vervanging begint. Hieronder vind je een lijst van de benodigde gereedschappen:

 • Sleutel: Een sleutel is nodig voor de aansluiting van het sanitair. Hiermee kun je de moeren losdraaien en het toiletreservoir verwijderen.
 • Rubberen spatel: Een rubberen spatel is handig om afdichtmiddelresten te verwijderen. Hiermee kun je het oude afdichtmiddel zorgvuldig van het toiletreservoir en de toiletpot schrapen.
 • Potlood: Een potlood is nodig voor markering. Hiermee kun je de benodigde punten op de muur en het reservoir markeren voordat je gaat boren.
 • Boor en boorbeitels: Een boor en boorbeitels zijn nodig om gaten te boren voor de bevestiging van het nieuwe toiletreservoir. Zorg ervoor dat de boor en beitels geschikt zijn voor het boren in keramiek en beton.
 • Kernboor (optioneel): Een kernboor kan handig zijn om boorslip te voorkomen bij het boren in harde materialen. Dit gereedschap is optioneel en kan worden gebruikt als extra hulpmiddel.

Zorg ervoor dat je deze gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met het vervangen van het toiletreservoir. Op deze manier kun je de klus efficiënt en effectief uitvoeren.

Het demonteren van een gemonteerd toiletreservoir

Voor het demonteren van een gemonteerd toiletreservoir zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Begin met het losdraaien van de toevoerslang. Gebruik hiervoor een sleutel om de verbinding los te maken.
 2. Demonteer vervolgens de vloeistoftoevoerklep. Deze klep zorgt voor de watertoevoer naar het toiletreservoir.
 3. Nu kun je de afvoerleiding van de bodem van het toiletreservoir loskoppelen. Dit is de leiding waardoor het water wordt afgevoerd na het doorspoelen.
 4. Tot slot kun je het gemonteerde toiletreservoir voorzichtig van de beugels weghalen. Zorg ervoor dat je stevig vasthoudt en het reservoir niet laat vallen.

Na het demonteren van het gemonteerde toiletreservoir kun je het bovenste deel van het reservoir verwijderen. Nu ben je klaar om het nieuwe toiletreservoir te installeren.

Het demonteren van een ingebouwd toiletreservoir

Het demonteren van een ingebouwd toiletreservoir kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste stappen kan het soepel en efficiënt verlopen. In deze sectie zullen we bespreken hoe je een ingebouwd toiletreservoir kunt demonteren om ruimte te maken voor een nieuw reservoir.

Voorbereiding

Voordat je begint met het demonteren van het ingebouwde toiletreservoir, zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Dit kan onder andere een sleutel, een schroevendraaier en een tang omvatten.

Stap 1: Verwijderen van de muurbekleding

Om toegang te krijgen tot het ingebouwde toiletreservoir, moet je eerst de muurbekleding verwijderen die het reservoir verbergt. Dit kan variëren, afhankelijk van het type muurbekleding dat is gebruikt. Mogelijk moet je schroeven losdraaien of panelen voorzichtig losmaken om de muurbekleding te verwijderen.

demonteren ingebouwd toiletreservoir

Stap 2: Loskoppelen van de waterleiding

Voordat je het ingebouwde toiletreservoir kunt demonteren, moet je eerst de waterleiding loskoppelen. Zoek de toevoerleiding die het water naar het reservoir leidt en draai de moer los waarmee deze is bevestigd. Zorg ervoor dat je een emmer of handdoek bij de hand hebt om eventueel water op te vangen dat uit de leiding kan lekken.

Stap 3: Loskoppelen van de afvoerleidingen

Na het loskoppelen van de waterleiding, moet je de afvoerleidingen loskoppelen die het gebruikte water afvoeren. Deze afvoerleidingen zijn meestal bevestigd met klemmen of slangenklemmen. Draai de klemmen los en verwijder de afvoerleidingen uit het ingebouwde toiletreservoir.

Stap 4: Loskoppelen van de apparatuur van het frame

Voordat je het reservoir uit de nis kunt verwijderen, moet je eventuele apparatuur loskoppelen die is bevestigd aan het frame van het ingebouwde toiletreservoir. Dit kan een spoelmechanisme, een vlotter of andere componenten omvatten. Raadpleeg de handleiding van het toiletreservoir of neem contact op met de fabrikant voor specifieke instructies over het loskoppelen van de apparatuur.

Stap 5: Verwijderen van het reservoir uit de nis

Met de muurbekleding verwijderd, de waterleiding losgekoppeld, de afvoerleidingen losgekoppeld en de apparatuur losgekoppeld, ben je nu klaar om het ingebouwde toiletreservoir uit de nis te verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om schade aan het reservoir of de omliggende structuren te voorkomen. Til het reservoir voorzichtig uit de nis en leg het op een veilige plaats.

Stap 6: Installatie van het nieuwe reservoir

Met het oude reservoir verwijderd, kun je nu het nieuwe toiletreservoir installeren. Volg de instructies van de fabrikant voor het correct aansluiten van de waterleidingen, afvoerleidingen en apparatuur. Zorg ervoor dat alles stevig is bevestigd voordat je het nieuwe reservoir op zijn plaats zet.

Het demonteren van een reservoir op de afvoerkom

Het demonteren van een reservoir dat rechtstreeks op de afvoerkom is geïnstalleerd, is relatief eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om het demonteren van het reservoir succesvol uit te voeren:

 1. Maak de toevoerslang los door de moer aan het uiteinde van de slang tegen de klok in te draaien. Zorg ervoor dat je een kom of emmer plaatst om eventueel water op te vangen.
 2. Draai de bouten waarmee het reservoir aan de afvoerkom is bevestigd los. Gebruik hiervoor een geschikte sleutel.
 3. Verwijder het reservoir voorzichtig van de afvoerkom. Zorg ervoor dat je het reservoir recht omhoog optilt om schade aan de afvoerkom en andere onderdelen te voorkomen.

Met het reservoir verwijderd, ben je klaar om het nieuwe reservoir te installeren. Volg de instructies van de fabrikant om het nieuwe reservoir correct aan de afvoerkom te bevestigen.

Met het demonteren van het reservoir op de afvoerkom ben je een stap dichter bij het voltooien van de vervanging. Zorg ervoor dat je de toevoerslang losmaakt en de bouten verwijdert voordat je het reservoir voorzichtig verwijdert. Volg altijd de instructies van de fabrikant om schade aan de afvoerkom en andere onderdelen te voorkomen. Ga verder naar de installatie van het nieuwe reservoir om het project succesvol af te ronden.

Het installeren van een nieuw toiletreservoir

Het installeren van een nieuw toiletreservoir is een belangrijke stap in het vervangingsproces. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je moet volgen om een nieuw toiletreservoir te installeren:

 1. Controleer of het nieuwe toiletreservoir geschikt is voor jouw toiletpot. Zorg ervoor dat de afmetingen en aansluitingen overeenkomen.
 2. Verwijder het oude reservoir volgens de instructies in de vorige secties.
 3. Plaats het nieuwe toiletreservoir op de juiste plek op de toiletpot. Zorg ervoor dat de aansluitingen goed uitlijnen.
 4. Gebruik de bijgeleverde bevestigingsmaterialen om het toiletreservoir stevig op zijn plaats te zetten.
 5. Sluit de toevoerleiding aan op het reservoir en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Zorg ervoor dat er geen lekkages zijn.
 6. Sluit de afvoerleiding aan op het reservoir en zorg ervoor dat deze goed is afgedicht.
 7. Controleer of alle verbindingen goed zijn aangedraaid.
 8. Open de watertoevoerklep en laat het reservoir vollopen. Controleer opnieuw op lekkages.
 9. Test het nieuwe toiletreservoir door een spoeling uit te voeren. Controleer op eventuele problemen.
 10. Indien alles naar behoren werkt, is het installeren van het nieuwe toiletreservoir voltooid.

Hieronder vind je een overzicht van de stappen voor het installeren van een nieuw toiletreservoir:

 1. Controleer de geschiktheid Controleer of het nieuwe toiletreservoir geschikt is voor jouw toiletpot. Zorg ervoor dat de afmetingen en aansluitingen overeenkomen.
 2. Verwijder het oude reservoir Volg de instructies in de vorige secties om het oude reservoir te verwijderen.
 3. Plaats het nieuwe reservoir Zorg ervoor dat het nieuwe toiletreservoir op de juiste plek op de toiletpot wordt geplaatst en dat de aansluitingen goed uitgelijnd zijn.
 4. Bevestig het reservoir Gebruik de bijgeleverde bevestigingsmaterialen om het toiletreservoir stevig op zijn plaats te zetten.
 5. Sluit de toevoerleiding aan Verbind de toevoerleiding stevig met het reservoir en controleer op lekkages.
 6. Sluit de afvoerleiding aan Zorg ervoor dat de afvoerleiding goed is afgedicht en aangesloten op het reservoir.
 7. Controleer de verbindingen Controleer of alle verbindingen goed zijn aangedraaid en er geen lekkages zijn.
 8. Open de watertoevoerklep Open de watertoevoerklep en laat het reservoir vollopen. Controleer opnieuw op lekkages.
 9. Test het nieuwe toiletreservoir Voer een spoeling uit om het nieuwe toiletreservoir te testen. Controleer op eventuele problemen.
 10. Voltooi de installatie Als alles naar behoren werkt, is het installeren van het nieuwe toiletreservoir voltooid.

Volg deze stappen zorgvuldig om een nieuw toiletreservoir op de juiste manier te installeren. Op deze manier kun je weer zorgeloos genieten van een goed werkend toilet.

Table: Vergelijking van verschillende typen toiletreservoirs

Type Voordelen Nadelen
Inbouwreservoir – Mooie afwerking
– Bespaart ruimte
– Eenvoudig schoon te maken
– Vereist inbouwwerkzaamheden
– Moeilijker te vervangen
Opbouwreservoir – Eenvoudig te installeren
– Goedkoper
– Makkelijk te onderhouden
– Neemt meer ruimte in beslag
– Minder strakke afwerking

Tips voor het vervangen van een toiletreservoir

Wanneer je een toiletreservoir vervangt, is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan en de juiste volgorde aan te houden bij het demonteren en monteren. Volg deze handige tips om een succesvolle vervanging te garanderen:

 1. Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt, zoals een sleutel, rubberen spatel, potlood, boor en boorbeitels. Dit zorgt ervoor dat je het demonteren en monteren gemakkelijker en efficiënter kunt uitvoeren.
 2. Demonteren: Begin met het zorgvuldig demonteren van het oude toiletreservoir. Volg de instructies in de handleiding en demonteer de verschillende onderdelen stap voor stap. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de volgorde van demonteren anders kan zijn, afhankelijk van het type toiletreservoir dat je hebt.
 3. Waterpas: Tijdens het monteren van het nieuwe toiletreservoir is het cruciaal om ervoor te zorgen dat het reservoir waterpas staat. Dit voorkomt problemen met de waterafvoer en zorgt voor een optimale werking van het toilet. Maak gebruik van een waterpas om de juiste positie van het reservoir te bepalen.
 4. Volgorde aanhouden: Bij het monteren van het nieuwe toiletreservoir is het belangrijk om de juiste volgorde aan te houden. Volg de instructies in de handleiding en zorg ervoor dat je de onderdelen in de juiste volgorde monteert. Dit zorgt voor een probleemloze installatie en een goed functionerend toilet.

Met deze tips kun je op een zorgvuldige en efficiënte manier een toiletreservoir vervangen. Vergeet niet om altijd de instructies in de handleiding te volgen en indien nodig professionele hulp in te schakelen voor een probleemloze vervanging.

tips toiletreservoir vervangen

Benodigdheden voor het vervangen van een toiletreservoir

Voor het vervangen van een toiletreservoir zijn enkele essentiële benodigdheden vereist. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden in huis hebt voordat je aan de vervanging begint. Hieronder staan de belangrijkste benodigdheden:

 1. Toiletpot: Investeer in een nieuwe toiletpot van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat de vervanging duurzaam en langdurig is.
 2. Jachtbak: Een jachtbak is het reservoir waarin het water wordt opgeslagen voor het doorspoelen van het toilet. Zorg ervoor dat je een geschikte jachtbak hebt die past bij je nieuwe toiletpot.
 3. Sanitairkit: Gebruik een hoogwaardige sanitairkit om het nieuwe toiletreservoir stevig en waterdicht te bevestigen.
 4. Flexibel verbindingsstuk: Dit verbindingsstuk zorgt voor een flexibele en betrouwbare aansluiting tussen het toiletreservoir en de afvoerleiding.

Met deze benodigdheden bij de hand, ben je klaar om het toiletreservoir te vervangen en weer te genieten van een goed functionerend toilet.

Vervangingsbenodigdheden overzicht

Benodigdheden
Toiletpot
Jachtbak
Sanitairkit
Flexibel verbindingsstuk

Populaire toiletmerken en modellen

Er zijn verschillende populaire toiletmerken en modellen beschikbaar die voldoen aan de verschillende behoeften en voorkeuren van consumenten. Enkele van de meest bekende merken in de markt zijn Villeroy & Boch, Catalano en Clou.

Villeroy & Boch is een gerenommeerd merk dat al meer dan 270 jaar hoogwaardige sanitaire producten produceert. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en duurzame kwaliteit. Het assortiment wandclosets van Villeroy & Boch biedt diverse stijlen en spoelvormen, waaronder diepspoel-closets die populair zijn vanwege de hygiënische voordelen.

Catalano is een Italiaans merk dat bekend staat om zijn moderne en minimalistische ontwerpen. Met een focus op functionaliteit en esthetiek biedt Catalano een breed scala aan wandclosets in verschillende vormen en maten. Ze hebben ook diverse diepspoel-modellen die populair zijn vanwege het gemak van schoonmaken en het voorkomen van nare geurtjes.

Clou is een Nederlands merk dat bekend staat om zijn eigentijdse en unieke ontwerpen. Ze bieden een breed scala aan wandclosets die variëren van klassiek tot modern. Clou heeft ook een aantal diepspoel-modellen die geschikt zijn voor zowel particuliere als commerciële toepassingen.

Wanneer je een nieuw toilet kiest, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte en de afvoer van je huidige installatie. Door te kiezen voor een gerenommeerd merk zoals Villeroy & Boch, Catalano of Clou, kun je vertrouwen op de kwaliteit en duurzaamheid van het toilet.

Afwerking en aanvullende accessoires

Nadat het toiletreservoir is vervangen, is het tijd om de afwerking en inrichting van het toilet te voltooien. Een belangrijk onderdeel van de afwerking is het plaatsen van een nieuwe spoelbak. Kies een spoelbak die past bij de stijl van je nieuwe toiletreservoir. Er zijn verschillende soorten en maten beschikbaar, dus je kunt er een kiezen die perfect past bij jouw badkamer.

Daarnaast kun je het toilet naar een hoger niveau tillen door het toevoegen van bijpassende toiletaccessoires. Denk hierbij aan een toiletrolhouder, handdoekhaakjes, een toiletborstelhouder en een zeepdispenser. Deze accessoires zorgen niet alleen voor een opgeruimde en georganiseerde uitstraling, maar dragen ook bij aan het functionele gemak van het toilet.

Om de inrichting van het toilet compleet te maken, kun je ook overwegen om wat groen toe te voegen. Kies voor een kleine kamerplant zoals een vetplant of een sansevieria. Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook een luchtzuiverende werking. Dit zorgt voor een frisse en gezonde atmosfeer in het toilet.