Kosten open haard plaatsen – Uw gids & tips

U wilt een open haard plaatsen in uw huis, maar u heeft vragen over de kosten en wilt handige tips om de beste keuze te maken. In deze gids vindt u alle informatie die u nodig heeft, inclusief details over de kosten van het plaatsen van een open haard en waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw keuze.

Een open haard kan een prachtige toevoeging zijn aan uw interieur, en het biedt niet alleen warmte, maar ook een gezellige sfeer. Voordat u echter een open haard laat plaatsen, is het belangrijk om meer te weten te komen over de kosten en de verschillende opties die beschikbaar zijn, zodat u de juiste keuze kunt maken die past bij uw budget en stijl.

De kosten van het plaatsen van een open haard kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type haard, de materialen en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen de €2000 en €5000 voor het plaatsen van een open haard. Het is altijd aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende installateurs om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Naast de kosten zijn er ook andere aspecten waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw keuze, zoals de ruimte die u beschikbaar heeft, het type haard dat het beste past bij uw interieur en uw persoonlijke voorkeuren. In deze gids vindt u tips en advies om u te helpen bij het maken van de juiste beslissing en om ervoor te zorgen dat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe open haard.

Neem de tijd om inspiratie op te doen en te ontdekken welk type open haard het beste bij u past. Bekijk verschillende haarden online, in tijdschriften of vraag advies aan vrienden of familieleden die al een open haard hebben laten plaatsen. Door goed geïnformeerd te zijn, kunt u de juiste keuze maken en genieten van de warmte en sfeer die een open haard biedt.

Verschillende soorten open haarden

Er zijn verschillende soorten open haarden waar u uit kunt kiezen, zoals inbouwhaarden, hoekhaarden en vrijstaande haarden. Elke haard heeft zijn eigen uitstraling en past bij een specifiek interieur. Bij het maken van uw keuze moet u rekening houden met de stijl van uw huis en uw persoonlijke voorkeuren.

Een inbouwhaard is een populaire optie die naadloos in uw interieur kan worden geïntegreerd. Het wordt direct in een muur of een bestaande haardopening geplaatst. Met een inbouwhaard kunt u een strakke en moderne uitstraling creëren, perfect voor een eigentijds interieur.

Een hoekhaard is ideaal voor het benutten van de hoek van een kamer. Door de haard in een hoek te plaatsen, kunt u de ruimte optimaal benutten en een gezellige sfeer creëren. Hoekhaarden zijn beschikbaar in verschillende afmetingen en stijlen, zodat u kunt kiezen wat het beste bij uw interieur past.

Als u op zoek bent naar flexibiliteit, is een vrijstaande haard een goede keuze. Deze haarden kunnen gemakkelijk worden verplaatst en zijn niet gebonden aan een bepaalde locatie. Vrijstaande haarden bieden een rustieke en charmante uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en afwerkingen.

Om u een beter idee te geven van de verschillende soorten open haarden, ziet u hieronder een vergelijkingstabel:

Open haard type Uitstraling Interieur
Inbouwhaard Modern en strak Geschikt voor eigentijdse interieurs
Hoekhaard Gezellig en ruimtebesparend Ideaal voor het benutten van hoeken
Vrijstaande haard Rustiek en charmant Geschikt voor flexibele plaatsing

Zoals u kunt zien, hebben verschillende open haarden verschillende eigenschappen die uw keuze kunnen beïnvloeden. Denk goed na over de stijl van uw huis en hoe u de haard wilt gebruiken voordat u een beslissing neemt.

Volgende, kunt u inspiratie opdoen voor uw nieuwe haard, waarbij u verschillende ontwerpen en stijlen kunt bekijken om uw persoonlijke smaak te bepalen.

verschillende soorten open haarden

Inspiratie opdoen voor uw nieuwe haard

Voordat u een open haard laat plaatsen, is het belangrijk om inspiratie op te doen. Er zijn talloze mogelijkheden om inspiratie te vinden voor uw nieuwe haard. U kunt bijvoorbeeld foto’s bekijken in tijdschriften, op het internet of bij vrienden en familie die al een open haard hebben. Deze foto’s kunnen u helpen om een beter beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden op het gebied van open haard design en interieur inspiratie.

Door het bekijken van open haard foto’s kunt u verschillende stijlen en ontwerpen ontdekken die u aanspreken. Misschien ziet u een prachtige moderne open haard die perfect past bij uw strakke interieur, of misschien bent u juist gecharmeerd van een klassiek ontwerp dat warmte en gezelligheid uitstraalt. Het helpt u om uw eigen stijl te bepalen en de juiste keuze te maken voor uw nieuwe haard.

Een handige tip is om een digitaal moodboard te maken waarop u alle inspiratie en ideeën verzamelt. U kunt online tools gebruiken of simpelweg een bord maken op een platform zoals Pinterest. Zo heeft u al uw inspiratie op één plek en kunt u gemakkelijk vergelijken en beslissen welke stijl het beste bij uw interieur past.

inspiratie open haard

Enkele voorbeelden van open haard foto’s:

Design Interieur
Klassiek Landelijk
Modern Industrieel
Minimalistisch Bohemian

Door het bekijken van open haard foto’s kunt u een beter beeld krijgen van de mogelijkheden en uw eigen smaak. Laat u inspireren door verschillende designs en stijlen en maak uiteindelijk de juiste keuze voor uw nieuwe haard.

De kosten van het plaatsen van een open haard

Wanneer u overweegt om een open haard te laten plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hiermee gemoeid zijn. De prijs voor het plaatsen van een open haard kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type haard, de materialen en de complexiteit van de installatie. Het is daarom aan te raden om verschillende offertes op te vragen bij installateurs om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Gemiddeld kunt u voor het plaatsen van een open haard rekenen op een prijs tussen de €2000 en €5000. Dit is een ruwe schatting en de daadwerkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen. Het is belangrijk om te bedenken dat er naast de prijs voor het plaatsen van de haard ook nog kosten kunnen zijn voor bijvoorbeeld het rookkanaal, het afwerken van de muur of het aansluiten op de elektriciteit.

De kosten voor het laten plaatsen van een open haard zijn dus afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vindt u een lijst met enkele van deze factoren:

 • Het type haard dat u kiest, zoals een inbouwhaard, een vrijstaande haard of een hoekhaard.
 • De materialen die worden gebruikt, zoals de stenen of het hout voor de haard en het rookkanaal.
 • De complexiteit van de installatie, bijvoorbeeld als er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals het aanleggen of aanpassen van een rookkanaal.
 • Eventuele extra opties, zoals een afstandsbediening of een ventilatiesysteem.

kosten open haard plaatsen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs van het plaatsen van een open haard slechts een deel is van de totale kosten. Het onderhouden en gebruiksklaar houden van de haard brengt ook kosten met zich mee, zoals het schoonmaken en het controleren van de veiligheid. Daarom is het belangrijk om bij het maken van uw keuze rekening te houden met zowel de initiële kosten als de kosten op de lange termijn.

Door offertes op te vragen bij verschillende installateurs en goed te kijken naar de verschillende opties en prijzen, kunt u uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. Zo kunt u genieten van de warmte en sfeer die een open haard biedt, zonder verrast te worden door onverwachte kosten.

Tips voor het laten plaatsen van een open haard

Bij het laten plaatsen van een open haard zijn er een aantal tips waar u rekening mee moet houden. Volg deze handige tips om ervoor te zorgen dat de installatie van uw open haard veilig en succesvol verloopt.

Kies voor een professionele installatie

Het is van groot belang dat u de open haard laat installeren door een ervaren professional. Een expert op het gebied van open haarden kan ervoor zorgen dat de installatie veilig en correct wordt uitgevoerd, waardoor u kunt genieten van uw haard zonder zorgen.

Zorg voor voldoende ventilatie

Een open haard produceert rook en gas tijdens het branden, dus het is essentieel om te zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de haard wordt geplaatst. Hierdoor kan de rook veilig worden afgevoerd en blijft de luchtkwaliteit in uw huis optimaal.

Kies voor een haard met hoog rendement

Bij het selecteren van een open haard is het verstandig om te kiezen voor een model met een hoog rendement. Een haard met een hoog rendement maakt efficiënter gebruik van de brandstof, waardoor u minder brandstof verbruikt en meer warmte produceert. Dit kan u helpen om kosten te besparen op brandstof en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Let op de locatie van de haard

Denk goed na over de locatie waar u de open haard wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de haard niet te dicht bij brandbare materialen staat, zoals gordijnen of meubels. Veiligheid staat voorop, dus zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de haard op een veilige afstand van brandbaar materiaal wordt geïnstalleerd.

Met deze tips kunt u goed voorbereid aan de slag gaan met het laten plaatsen van uw open haard. Vergeet niet om altijd advies in te winnen bij een professional en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen voor een veilige en succesvolle installatie.

Het kiezen van het juiste type open haard

Het kiezen van het juiste type open haard is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat deze goed past bij uw interieur en aan uw verwachtingen voldoet. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waaronder inbouwhaarden, vrijstaande haarden en hoekhaarden. Bij het maken van uw keuze is het belangrijk om rekening te houden met uw voorkeuren en de beschikbare ruimte.

Een inbouwhaard is een populaire keuze voor diegenen die een strak en naadloos ontwerp willen. Deze haarden worden in een muur of een speciale uitsparing geplaatst, wat zorgt voor een naadloze integratie met uw interieur. Inbouwhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afmetingen, zodat u er een kunt kiezen die perfect bij uw smaak en ruimte past.

Vrijstaande haarden daarentegen bieden flexibiliteit en kunnen op elke gewenste locatie in uw huis worden geplaatst. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te verplaatsen, wat betekent dat u kunt genieten van de warmte en sfeer van een open haard, waar u maar wilt. Vrijstaande haarden zijn er in verschillende stijlen, variërend van klassiek tot modern, zodat u er een kunt kiezen die past bij uw interieur.

Een hoekhaard is ideaal voor diegenen die optimaal gebruik willen maken van de beschikbare ruimte in een kamer. Deze haarden worden speciaal ontworpen om in een hoek te passen, waardoor ze perfect zijn voor kleinere ruimtes. Hoekhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende designs en afmetingen, zodat u er een kunt vinden die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Denk bij het maken van uw keuze niet alleen aan de stijl en het formaat van de haard, maar ook aan de functionaliteit ervan. Overweeg bijvoorbeeld of u de haard wilt gebruiken voor verwarming of puur voor decoratieve doeleinden. Door rekening te houden met al deze aspecten kunt u het juiste type open haard kiezen dat perfect past bij uw behoeften en wensen.

juiste type open haard kiezen

Met de juiste keuze voor het type open haard kunt u een gezellige en sfeervolle ambiance creëren in uw huis, terwijl u tegelijkertijd voldoet aan uw interieurvoorkeuren. Neem de tijd om de verschillende opties te verkennen, inspiratie op te doen en de haard te kiezen die perfect bij u en uw huis past.

Het installatieproces van een open haard

Het installeren van een open haard vergt enige kennis en ervaring. Het proces omvat verschillende stappen, zoals het bepalen van de juiste locatie, het installeren van de haard en het aansluiten van de rookafvoer. Het is belangrijk om dit proces over te laten aan een professional om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig wordt uitgevoerd.

Om u een beter idee te geven van het open haard installatieproces, volgen hier de belangrijkste stappen:

 1. Bepalen van de juiste locatie: Voordat de installatie begint, moet u de juiste locatie bepalen waar de open haard geplaatst zal worden. Dit hangt af van factoren zoals de beschikbare ruimte, de toegankelijkheid van de rookafvoer en de structuur van uw huis. Een professional kan u adviseren over de beste locatie voor uw haard.
 2. Installatie van de haard: Nadat de locatie is bepaald, kan de haard worden geïnstalleerd. Dit omvat het plaatsen van de haard in de daarvoor bestemde ruimte en het bevestigen ervan aan de muur of vloer. Het is belangrijk dat de haard stevig en veilig wordt geïnstalleerd, volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Aansluiten van de rookafvoer: De volgende stap is het aansluiten van de rookafvoer op de haard. Dit zorgt ervoor dat de rook veilig en efficiënt wordt afgevoerd. Het is belangrijk dat de rookafvoer goed wordt geplaatst, om rookschade en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Een professional kan de rookafvoer op de juiste manier installeren.
 4. Testen en afwerken: Na de installatie van de haard en het aansluiten van de rookafvoer is het belangrijk om alles te testen om er zeker van te zijn dat de haard correct werkt en veilig is. Een professional zal de haard controleren op eventuele lekkages of andere problemen. Daarna kan de haard worden afgewerkt met bijvoorbeeld een schoorsteenmantel of achterwand.

Het installatieproces van een open haard kan complex zijn en vereist professionele expertise. Het is daarom raadzaam om een ervaren installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en volgens de juiste stappen wordt uitgevoerd.

open haard installatieproces afbeelding

Voor meer gedetailleerde informatie over het installatieproces van een open haard kunt u onze uitgebreide open haard installatie gids raadplegen.

Onderhoud en veiligheid van een open haard

Het onderhouden en veilig gebruiken van een open haard is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en om brandgevaar te voorkomen. Regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de haard en het controleren van de rookafvoer, is belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het gebruiken van een vonkenvanger en het houden van voldoende afstand tot brandbare materialen.

Onderhoud van de open haard

Om ervoor te zorgen dat uw open haard optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 • Schoonmaken: Maak de haard regelmatig schoon om te voorkomen dat er zich vuil, as of roet ophoopt. Gebruik hiervoor een speciale haardstofzuiger of een aslade om de overgebleven resten veilig te verwijderen.
 • Schoorsteenvegen: Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen om eventuele roet- en creosootopbouw te verwijderen. Dit vermindert het risico op schoorsteenbrand.
 • Inspectie: Controleer regelmatig de staat van de haard, de schoorsteen en de rookafvoer. Let op eventuele scheuren, lekkages of andere beschadigingen. Schakel bij twijfel altijd een professional in.

Veilig gebruik van de open haard

Naast regelmatig onderhoud is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen bij het gebruik van uw open haard. Hier zijn enkele tips voor de veiligheid:

 • Vonkenvanger: Plaats een vonkenvanger op de open haard om te voorkomen dat brandende deeltjes uit de haard springen en brand veroorzaken.
 • Veilige afstand: Houd voldoende afstand tussen de open haard en brandbare materialen, zoals meubels, gordijnen of tapijten. Zorg ervoor dat er geen brandgevaarlijke objecten in de buurt van de haard zijn.
 • Brandblusser: Zorg dat u altijd een brandblusser bij de hand heeft in geval van een noodsituatie. Ken de werking ervan en plaats de brandblusser op een toegankelijke plaats.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en veiligheidsmaatregelen te treffen, kunt u veilig genieten van uw open haard en de warmte en gezelligheid die het biedt.

Conclusie

Het plaatsen van een open haard kan een prachtige toevoeging zijn aan uw huis. Het creëert niet alleen een warme en gezellige sfeer, maar biedt ook een bron van verwarming tijdens koude wintermaanden. Het is echter essentieel om goed voorbereid te zijn en rekening te houden met de kosten en het juiste type haard voor uw interieur.

Om te beginnen is het belangrijk om inspiratie op te doen. Bekijk verschillende foto’s van open haarden in tijdschriften, online platforms en in de huizen van vrienden en familie. Op deze manier krijgt u een beter idee van wat u mooi vindt en welke stijl het beste past bij uw interieur.

Daarnaast is het verstandig om offertes op te vragen bij meerdere installateurs. Op deze manier kunt u de kosten van het plaatsen van een open haard vergelijken en uw budget bepalen. Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren afhankelijk van het type haard, de materialen en de complexiteit van de installatie.

Tot slot is het aan te raden om de hulp in te schakelen van een professional bij het plaatsen van uw open haard. Zij hebben de kennis en ervaring om de haard veilig en correct te installeren. Met de juiste planning en de hulp van een professional kunt u binnenkort genieten van de warmte en sfeer die een open haard biedt in uw eigen huis.