Kosten Dakraam Plaatsen: Wat Zijn Ze?

Het plaatsen van een dakraam brengt kosten met zich mee, zowel voor de aankoop van het dakraam zelf als voor de installatie ervan. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het dakraam en het materiaal. Gemiddeld liggen de prijzen voor het laten plaatsen van een dakraam tussen de €200 en €1000.

In dit artikel vindt u meer informatie over de kosten van het plaatsen van een dakraam en de verschillende soorten dakramen waaruit u kunt kiezen. Of u nu een dakraam wilt laten plaatsen, vernieuwen of de prijs wilt weten voor het plaatsen van een dakraam, wij hebben alle informatie die u nodig heeft om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Lees verder om meer te weten te komen over de kosten en factoren die de prijs beïnvloeden.

Kosten Dakraam Plaatsen: Factoren die de prijs beïnvloeden

Wanneer u een dakraam laat plaatsen, zijn er verschillende factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van het budget voor uw dakraaminstallatie. De grootte van het dakraam speelt bijvoorbeeld een rol bij het bepalen van de kosten. Hoe groter het dakraam, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarnaast is het materiaal van het dakraam ook van invloed op de kosten.

Een populaire keuze is een kunststof dakraam, omdat dit materiaal geen onderhoud nodig heeft. Kunststof dakramen zijn duurzamer en kunnen de tand des tijds beter doorstaan dan houten dakramen. Houten dakramen zijn echter vaak iets goedkoper in aanschaf, maar vereisen meer onderhoud, zoals regelmatig schuren en schilderen. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen welk materiaal het beste past bij uw behoeften en budget.

Naast de kosten van het dakraam zelf, zijn er ook plaatsingskosten die kunnen variëren afhankelijk van het soort materiaal. Het is aan te raden om prijzen te vergelijken bij verschillende installateurs om zo de beste deal te vinden voor uw dakraaminstallatie.

Maten en prijzen van dakramen

De prijzen van dakramen variëren afhankelijk van de grootte en het materiaal. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende maten dakramen en de bijbehorende prijzen voor zowel houten als kunststof dakramen.

Dakraam afmeting (breedte x hoogte) Prijs houten dakraam Prijs kunststof dakraam
55cm x 78cm €250 – €350 €200 – €300
78cm x 98cm €350 – €450 €300 – €400
114cm x 118cm €450 – €550 €400 – €500
134cm x 140cm €550 – €650 €500 – €600

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het is raadzaam om een offerte op maat aan te vragen bij een professioneel dakraam installatiebedrijf.

dakraam plaatsen tarieven

Soorten dakramen en merken

Er zijn verschillende soorten dakramen beschikbaar om te laten plaatsen in uw woning. Elk type dakraam heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Daarnaast zijn er ook diverse merken dakramen beschikbaar, zoals VELUX. Het is belangrijk om het juiste type en formaat dakraam te kiezen dat het beste past bij uw behoeften en budget.

Soorten dakramen

 • Uitzet dakramen: Deze dakramen kunnen opengezet worden en zorgen voor goede ventilatie in de ruimte. Ze kunnen handmatig of elektrisch bediend worden.
 • Tuimel dakramen: Dit type dakraam kan geopend worden door het naar binnen te tuimelen. Ze zijn eenvoudig te bedienen en zorgen voor een goede lichtinval.
 • Uitstap dakramen: Deze dakramen kunnen geopend worden als een deur, waardoor u gemakkelijk toegang heeft tot het dak. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld het onderhoud van uw dak of het plaatsen van zonnepanelen.

Merken dakramen

Er zijn verschillende gerenommeerde merken op de markt die dakramen aanbieden van hoge kwaliteit. Een bekend merk is VELUX, dat bekend staat om zijn uitstekende ontwerp en duurzame materialen. VELUX biedt een breed scala aan dakramen, variërend in grootte, materiaal en bedieningsopties. Andere merken die dakramen aanbieden zijn onder andere FAKRO, ROTO en Keylite.

Wanneer u een dakraam wilt laten plaatsen, is het raadzaam om de verschillende soorten dakramen en merken te vergelijken, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw specifieke situatie.

Hoe wordt een dakraam geplaatst?

Het plaatsen van een dakraam is een complexe klus die niet zo eenvoudig is als het plaatsen van een gewoon raam. Het proces omvat verschillende stappen om ervoor te zorgen dat het dakraam correct wordt geïnstalleerd en goed functioneert. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste stappen bij het plaatsen van een dakraam:

 1. Gat in het dak maken: Allereerst moet er een gat in het dak worden gemaakt op de gewenste locatie voor het dakraam. Dit moet zorgvuldig worden gedaan om schade aan het dak te voorkomen.
 2. Dakraam monteren: Het dakraam wordt vervolgens in het gemaakte gat geplaatst en vastgezet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dakraam goed uitgelijnd is en waterdicht wordt geïnstalleerd.
 3. Afwerking van de opening: Nadat het dakraam is gemonteerd, moet de opening rondom het dakraam worden afgewerkt. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van isolatiemateriaal, het afwerken van de binnenkant en buitenkant van het dakraam, en het plaatsen van eventuele afdekkingen of zonwering.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen tijdens het plaatsen van het dakraam om ervoor te zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd. Daarnaast kan het handig zijn om een professionele dakraam installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat het plaatsingsproces soepel verloopt en het dakraam goed functioneert.

Een correct geplaatst dakraam kan zorgen voor extra natuurlijk licht en ventilatie in uw huis, en het kan ook de waarde van uw woning verhogen.

Door het volgen van de juiste stappen en het inschakelen van een professionele installateur, kunt u genieten van de voordelen van een goed geplaatst dakraam en de atmosfeer in uw huis verbeteren.

dakraam installatie prijs

Kosten plaatsen dakraam met extra opties

Bij het plaatsen van een dakraam heeft u de mogelijkheid om verschillende extra opties te kiezen die van invloed zijn op de kosten. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende opties:

Type bediening

Er zijn verschillende manieren om uw dakraam te bedienen, zoals handmatige bediening met een draaiknop of een elektrisch systeem met afstandsbediening. Elektrisch bedienbare dakramen bieden meer gemak, maar zijn over het algemeen duurder dan handmatig bedienbare dakramen.

Beglazing

Bij het kiezen van uw dakraam kunt u ook de beglazingsopties overwegen. Sterker glas kan zorgen voor een betere isolatie en geluidsreductie, maar kan ook de kosten verhogen. Het is belangrijk om de isolatiewaarde van verschillende beglazingsopties af te wegen tegen uw budget.

Zonwering

Om de zonnestralen en warmte te reguleren, kunt u ook zonwering integreren in uw dakraam. Dit kan een handbediend of elektrisch bediend systeem zijn. Houd er rekening mee dat de toevoeging van zonwering de kosten van het dakraam kan verhogen.

Door deze extra opties aan uw dakraam toe te voegen, krijgt u de mogelijkheid om uw dakraam aan te passen aan uw specifieke behoeften en voorkeuren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze extra opties de totale kosten van uw dakraam kunnen beïnvloeden.

kosten dakraam vernieuwen

Let op: de prijzen voor deze extra opties zijn afhankelijk van het merk en type dakraam dat u kiest, evenals de specifieke installatievereisten voor uw woning. Voor een gedetailleerd overzicht van de kosten kunt u het beste contact opnemen met een erkend bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van dakramen.

Plaatsen houten dakraam vs. plaatsen kunststof dakraam

Wanneer u een dakraam wilt laten plaatsen, heeft u de keuze tussen een houten of kunststof variant. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van uw behoeften en budget.

Houten dakramen zijn geliefd vanwege hun natuurlijke uitstraling en warme karakter. Ze geven een authentieke sfeer aan uw woning. Het plaatsen van een houten dakraam vereist echter meer onderhoud. Zo moet het hout regelmatig worden gelakt om het te beschermen tegen weersinvloeden en houtrot.

Aan de andere kant hebben kunststof dakramen geen onderhoud nodig. Ze zijn duurzaam, weerbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Kunststof dakramen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, waardoor ze passen bij elke woninginrichting.

Hoewel de kosten voor het plaatsen van een houten dakraam iets lager kunnen zijn, moet u ook rekening houden met de onderhoudskosten op lange termijn. Kunststof dakramen zijn vaak de goedkopere optie op de lange termijn vanwege het gebrek aan onderhoud.

De keuze tussen een houten en kunststof dakraam hangt af van uw persoonlijke voorkeur, het gewenste onderhoudsniveau en uw budget. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakraamspecialist om de beste keuze te maken voor uw specifieke situatie.

kosten dakraam vernieuwen

Houten dakraam:

 • Natuurlijke uitstraling
 • Warm karakter
 • Vereist regelmatig onderhoud
 • Lakken tegen weersinvloeden en houtrot

Kunststof dakraam:

 • Geen onderhoud nodig
 • Duurzaam en weerbestendig
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren

Kies voor het plaatsen van een houten of kunststof dakraam op basis van uw persoonlijke voorkeur, onderhoudsbehoeften en budget. Raadpleeg een professionele dakraamspecialist voor deskundig advies en een vakkundige installatie.

Waar moet ik op letten bij het laten plaatsen van een dakraam?

Bij het laten plaatsen van een dakraam zijn er verschillende factoren waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat het dakraam perfect aansluit bij uw woning. Hieronder vindt u enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Dakramen moeten passen bij uw woning

Het is essentieel dat het dakraam past bij de architectuur en stijl van uw woning. Kies een dakraam dat harmonieus samengaat met de andere ramen en de algehele uitstraling van uw huis. Zo zorgt u voor een mooie en samenhangende uitstraling.

Zorg voor voldoende daglicht en ventilatie

Een van de belangrijkste redenen om een dakraam te plaatsen, is om meer natuurlijk daglicht en frisse lucht in uw ruimtes te krijgen. Let bij het kiezen van een dakraam op de maximale lichtinval en ventilatiemogelijkheden die het biedt. Dit draagt bij aan een aangename en gezonde leefomgeving.

Houd rekening met de dakconstructie

Voordat u een dakraam laat plaatsen, moet u altijd rekening houden met de dakconstructie. Zorg ervoor dat uw dak geschikt is voor het plaatsen van een dakraam en dat er voldoende ruimte is om het dakraam te installeren zonder de dakconstructie te verzwakken. Raadpleeg indien nodig een professional om de haalbaarheid te beoordelen.

Vergunningsvereisten

In sommige gevallen kan het plaatsen van een dakraam vergunningsplichtig zijn. Controleer de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen voordat u een dakraam laat installeren. Zorg ervoor dat u de juiste vergunningen verkrijgt om problemen en onnodige kosten achteraf te voorkomen.

Schakel een erkend en gecertificeerd bedrijf in

Om ervoor te zorgen dat het dakraam op de juiste manier wordt geplaatst, is het raadzaam om een erkend en gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om het dakraam veilig en volgens de juiste specificaties te installeren. Zo kunt u genieten van een kwalitatief hoogwaardig resultaat waar u jarenlang plezier van zult hebben.

dakraam installatie prijs

Belangrijke punten bij het laten plaatsen van een dakraam:
Dakramen moeten passen bij uw woning
Zorg voor voldoende daglicht en ventilatie
Houd rekening met de dakconstructie
Vergunningsvereisten
Schakel een erkend en gecertificeerd bedrijf in

Conclusie

Het plaatsen van een dakraam brengt kosten met zich mee, waarbij de exacte prijs afhankelijk is van verschillende factoren zoals de grootte van het dakraam, het materiaal en eventuele extra opties. Gemiddeld variëren de kosten voor het plaatsen van een dakraam tussen de €200 en €1000. Houten dakramen kunnen iets goedkoper zijn, maar vereisen meer onderhoud, zoals regelmatig lakken. Aan de andere kant hebben kunststof dakramen geen onderhoud nodig op lange termijn. Het is belangrijk om de juiste maat en het juiste type dakraam te kiezen dat past bij uw behoeften en budget.

Om ervoor te zorgen dat het dakraam correct wordt geïnstalleerd, is het verstandig om een erkend en gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de plaatsing. Zij hebben de expertise en ervaring om het dakraam vakkundig te installeren. Zo kunt u genieten van de voordelen van een goed geplaatst dakraam, zoals extra daglicht en ventilatie in uw woning.

Of u nu kiest voor een houten of kunststof dakraam, het plaatsen ervan is een investering die waarde toevoegt aan uw huis. Zorgvuldige planning en overweging van de kosten en opties zullen u helpen bij het maken van de beste keuze voor uw situatie. Neem de tijd om verschillende merken en modellen dakramen te vergelijken en raadpleeg professionals voor advies. Op deze manier kunt u genieten van een prachtig dakraam dat perfect past bij uw woning en budget.