Kosten Nieuwe Groepenkast: Wat zijn de Prijzen?

Ben je van plan om je oude meterkast te vervangen voor een nieuwe meterkast? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten nieuwe groepenkast, oftewel de prijs voor het vervangen van je meterkast door een specialist, inclusief montage. Homedeal helpt je graag verder met een duidelijk prijzenoverzicht en informatie over de diverse mogelijkheden voor een nieuwe meterkast.

Als je een nieuwe groepenkast wilt laten installeren, is het belangrijk om te weten wat de kosten hiervan zijn. Een nieuwe groepenkast kan de veiligheid en functionaliteit van je elektrische systeem verbeteren. Bovendien kan het vervangen van je oude groepenkast noodzakelijk zijn bij het uitbreiden van je woning of het installeren van nieuwe apparatuur.

Bij Homedeal begrijpen wij dat je graag wilt weten wat de prijsindicatie is voor het vervangen van je meterkast. Daarom bieden wij een overzicht van de gemiddelde kosten en geven we je graag advies over het kiezen van de juiste elektricien voor de klus.

Wanneer laat je je meterkast vervangen?

Het is belangrijk om te weten wanneer het een geschikt moment is om je meterkast te laten vervangen. Er zijn verschillende situaties waarin het vervangen van je meterkast noodzakelijk kan zijn. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 1. Je hebt regelmatig last van stroomstoringen.
 2. Je woning heeft nog een verouderde groepenkast met smeltzekeringen.
 3. Je gaat een verbouwing of renovatie uitvoeren waarbij de elektrische installatie moet worden aangepast.
 4. Je wilt nieuwe elektrische apparaten aanschaffen die veel vermogen vereisen.

Als een van de bovenstaande situaties op jou van toepassing is, is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen voor een prijsopgave groepenkast vervangen en advies op maat.

prijsopgave groepenkast vervangen

Je kunt ook een elektricien inschakelen om je huidige meterkast te laten controleren op veiligheid en of deze nog voldoet aan de huidige normen en voorschriften. Een elektricien kan beoordelen of het vervangen van je meterkast noodzakelijk is en je informeren over de kosten.

Hoeveel groepen zijn er in mijn nieuwe meterkast nodig?

Het aantal groepen dat je nodig hebt in je nieuwe meterkast hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal vertrekken in je huis, de stroombehoefte en de aanwezigheid van ‘zware’ apparaten zoals ovens, wasmachines en drogers.

Vroeger had je vaak de traditionele 3 groepenkasten, maar tegenwoordig is het wenselijk om iedere grootverbruiker in je huis op een aparte groep te plaatsen. Op die manier hoef je bijvoorbeeld niet je wasmachine uit te zetten op het moment dat je wilt gaan stofzuigen. De grootverbruikers die een eigen groep behoeven zijn onder andere de wasmachine, wasdroger, vaatwasser, oven/magnetron en elektrische kookplaat.

Het gemiddelde aantal groepen in een normaal huishouden ligt rond de 7 à 9. Het is echter altijd verstandig om je meterkast te laten vervangen door een specialist, omdat zij de juiste expertise hebben om de stroombehoefte van je huis te beoordelen. Op basis daarvan kunnen ze het aantal groepen en de benodigde capaciteit nauwkeurig bepalen. Hiermee verlaag je niet alleen de kans op stroomstoringen, maar zorg je ook voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie.

Laat je groepenkast vernieuwen door een ervaren elektricien om de kosten en installatiewerkzaamheden inzichtelijk te maken. Dit zorgt voor een professionele en vakkundige installatie die voldoet aan alle geldende elektrische voorschriften en veiligheidsnormen.

Voorbeeld van groepen in een nieuwe meterkast

Apparaat Aantal groepen
Wasmachine 1
Wasdroger 1
Vaatwasser 1
Oven/magnetron 1
Elektrische kookplaat 1
Lichtgroepen 3-5
Stopcontactgroepen 2-4
Overige apparaten 1-3

Let op: dit is slechts een voorbeeld en het aantal groepen kan variëren afhankelijk van de situatie en behoeften van je huishouden.

groepenkast vernieuwen kosten

Hoe kies je de juiste elektricien?

Als je een nieuwe groepenkast wilt laten plaatsen en het aantal groepen wilt bepalen dat je nodig hebt, is het belangrijk om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen. Een elektricien kan de elektrische belasting in je huis beoordelen en aanbevelingen doen op basis van je specifieke situatie. Daarnaast zorgt een professionele elektricien ervoor dat de installatie voldoet aan de geldende elektrische voorschriften en veiligheidsnormen.

Een groepenkast laten plaatsen is geen klus die je zelf wilt doen, tenzij je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Het is een complexe taak die de expertise van een professional vereist. Een ervaren elektricien kan je helpen bij het kiezen van de juiste groepenkast en het bepalen van het aantal benodigde groepen voor jouw specifieke stroombehoefte.

“Het kiezen van de juiste elektricien is essentieel voor een veilige en betrouwbare installatie van je groepenkast.”

Wanneer je op zoek gaat naar een elektricien voor het plaatsen van je groepenkast, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten:

 1. Zoek naar gecertificeerde elektriciens die zijn aangesloten bij een branchevereniging, zoals Techniek Nederland.
 2. Vraag naar referenties en lees online recensies om de ervaringen van eerdere klanten te achterhalen.
 3. Zorg ervoor dat de elektricien een offerte op maat biedt, waarin duidelijk staat vermeld wat er is inbegrepen en wat niet.
 4. Controleer of de elektricien verzekerd is voor eventuele schade die tijdens de installatie kan ontstaan.
 5. Verifieer of de elektricien op de hoogte is van de geldende elektrische voorschriften en veiligheidsnormen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je samenwerkt met een betrouwbare en professionele elektricien die hoogwaardig werk levert. Zo kun je met een gerust hart je groepenkast laten plaatsen en genieten van een veilige en goed functionerende elektrische installatie in je huis.

groepenkast laten plaatsen

Offertes meterkast vervangen

Ben je benieuwd naar de kosten voor het vervangen van je meterkast? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens. Op deze manier kun je prijzen vergelijken en de beste deal vinden die past bij jouw specifieke situatie. Het goede nieuws is dat elektriciens vaak gratis offertes aanbieden, dus het is zeker de moeite waard om er een paar aan te vragen.

Door offertes te vergelijken, krijg je inzicht in de kosten en kun je een weloverwogen beslissing nemen. Je kunt de prijs afstemmen op je budget en tegelijkertijd hoogwaardige service en vakmanschap garanderen. Zorg ervoor dat je de offertes goed doorneemt en let op eventuele bijkomende kosten, zoals materiaal- of arbeidskosten.

Met offertes in handen kun je de prijs-kwaliteitverhouding beoordelen en de elektricien kiezen die het beste aan je wensen en behoeften voldoet. Neem de tijd om de offertes zorgvuldig te vergelijken en vraag gerust om verduidelijking als je ergens vragen over hebt. Op deze manier kun je vol vertrouwen je meterkast laten vervangen met kosten die binnen je budget passen.

Voordelen van het aanvragen van offertes:

 • Je krijgt inzicht in de kosten voor het vervangen van je meterkast.
 • Je kunt prijzen vergelijken en de beste deal vinden.
 • Je kunt de prijs afstemmen op je budget.
 • Je kunt hoogwaardige service en vakmanschap garanderen.
 • Je kunt de prijs-kwaliteitverhouding beoordelen.
Elektricien Kosten meterkast vervangen Inbegrepen
Elektriciteitsbedrijf X €500-€700 Materiaal en arbeid
Elektriciteitsbedrijf Y €600-€800 Materiaal en arbeid
Elektriciteitsbedrijf Z €550-€750 Materiaal en arbeid

De bovenstaande tabel geeft een indicatie van de kosten voor het vervangen van een meterkast bij verschillende elektriciens. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van factoren zoals de specifieke behoeften van je huis, de complexiteit van het werk en de materialen die nodig zijn.

kosten groepenkast uitbreiden

Door offertes aan te vragen en de kosten te vergelijken, kun je de beste prijs en kwaliteit vinden voor het vervangen van je meterkast. Dit zorgt voor gemoedsrust en vertrouwen in de elektricien die je kiest. Aarzel niet om offertes aan te vragen en profiteer van deze waardevolle mogelijkheid om de kosten van je meterkastvervanging te beheren en te optimaliseren.

Verschil 1-fase en 3-fase meterkast

Een 1-fase en 3-fase meterkast verschillen in de manier waarop elektrische stroom wordt verdeeld in een huis of gebouw. Dit is relevant wanneer je jouw meterkast wilt vervangen omdat het de capaciteit van je elektrische systeem beïnvloedt en bepaalt welke apparaten je kunt aansluiten.

De term “fase” verwijst naar de manier waarop de stroom wordt geleverd. In een 1-fase systeem wordt de stroom geleverd via één “fase”, terwijl in een 3-fase systeem de stroom gelijkmatig verdeeld wordt over drie “fasen”. Dit verschil heeft invloed op de hoeveelheid vermogen die beschikbaar is voor gebruik.

Een 1-fase meterkast is meestal voldoende voor huizen met een normaal stroomverbruik en een beperkt aantal apparaten. Het biedt een standaard vermogenscapaciteit die geschikt is voor de meeste huishoudelijke apparaten.

Als je echter veel grootverbruikers hebt, zoals airconditioning, elektrische ovens of elektrische voertuigen, kan een 1-fase meterkast beperkt zijn. In dit geval kan een 3-fase meterkast een betere optie zijn.

Voorbeeld van verschillende apparaten en hun stroomvereisten:

Apparaat Vermogen (Watt)
Koelkast 100
Televisie 150
Airconditioning 1000
Elektrische oven 2000
Elektrisch voertuig (opladen) 3000

Als je bijvoorbeeld een airconditioning hebt met een vermogen van 1000 watt en een elektrische oven met een vermogen van 2000 watt, heb je een 3-fase meterkast nodig. Een 1-fase meterkast kan mogelijk niet voldoende vermogen leveren om beide apparaten tegelijkertijd te laten werken.

groepenkast vervangen prijs

Door het verschil in vermogenscapaciteit heeft een 3-fase meterkast over het algemeen hogere installatiekosten dan een 1-fase meterkast. Het exacte verschil in prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de installatie en de complexiteit van het elektrische systeem.

Gemiddelde prijzen meterkast vervangen

De gemiddelde kostprijs van een meterkast vervangen wordt onder andere bepaald door het soort meterkast dat moet worden geïnstalleerd. Gemiddeld kun je rekenen op kosten van €360 tot €850 voor een 1-fase groepenkast tot €540 tot €880 voor een 3-fase meterkast.

Voor een groepenkast laten installeren is het belangrijk om rekening te houden met het budget en de specifieke behoeften van jouw woning. De kosten variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het aantal groepen en de complexiteit van de installatie. Een gekwalificeerde elektricien kan je helpen bij het bepalen van de juiste meterkast en de bijbehorende kosten.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere elektriciens, zodat je de prijzen en services kunt vergelijken. Op deze manier kun je de beste deal vinden voor het laten installeren van een groepenkast in jouw woning.

Voordelen van een nieuwe groepenkast laten installeren

 • Verhoogt de veiligheid: Een nieuwe groepenkast voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen en zorgt ervoor dat jouw elektrische installatie betrouwbaar en veilig is.
 • Betere stroomverdeling: Een groepenkast met voldoende groepen zorgt ervoor dat de stroom gelijkmatig wordt verdeeld over de verschillende elektrische apparaten in jouw woning.
 • Flexibiliteit: Met een nieuwe groepenkast kun je gemakkelijk nieuwe apparaten toevoegen zonder dat dit invloed heeft op de stabiliteit van jouw elektriciteitsnetwerk.

Het vervangen van een meterkast is een investering die zichzelf terugbetaalt in de vorm van veiligheid en betrouwbaarheid. Laat het installeren over aan een professionele elektricien om er zeker van te zijn dat het goed en veilig gebeurt.

Goedkoopste optie

Wil je de meterkast laten vervangen maar heb je maar een beperkt budget ter beschikking of wil je er gewoon niet te veel geld aan uitgeven? Dan kun je kiezen voor het laten vervangen van de meterkast met een klein aantal groepen. Probeer zoveel mogelijk het verbruik van huishoudelijke apparaten op te tellen en pak 1 groep per 3 kW. Het maximale vermogen wat op 1 groep in de stoppenkast aangesloten kan worden is 3,6 kW. Hoe minder groepen je voor je huishouden neemt, hoe goedkoper het is om een meterkast te laten vervangen. Het laten aanleggen van 4 groepen in je nieuwe meterkast kost gemiddeld €365 tot €555.

Aantal groepen Kosten (gemiddeld)
4 €365 – €555

Alles in één keer

Extra groepen achteraf toevoegen aan je meterkast kan behoorlijk prijzig zijn. Maar wist je dat je kosten kunt besparen door alles in één keer te laten doen door een specialist? Door rekening te houden met de toekomst en het juiste aantal groepen te laten plaatsen, kun je geld besparen op de lange termijn. Gemiddeld liggen de kosten voor het laten plaatsen van 8 groepen in je stoppenkast tussen de €565 en €710.

Dus waarom zou je extra kosten maken als je het ook in één keer goed kunt doen? Laat een professional je meterkast plaatsen met het juiste aantal groepen, zodat je zorgeloos kunt genieten van een veilige en efficiënte stroomvoorziening in je huis.

Een goede elektricien kan je adviseren over het juiste aantal groepen dat je nodig hebt, rekening houdend met je huidige en toekomstige energieverbruik. Zo voorkom je onnodige kosten en stroomstoringen. Bovendien zal een gekwalificeerde elektricien de installatie volgens de geldende voorschriften en veiligheidsnormen uitvoeren, zodat je met een gerust hart kunt vertrouwen op je nieuwe meterkast.

Investeer in de kwaliteit en efficiëntie van je elektrische systeem door alles in één keer te laten plaatsen. Neem contact op met een professionele elektricien en krijg een offerte op maat voor het laten plaatsen van je groepenkast.

Veel stroomverbruik

Ben jij een techneut in hart en nieren en staat jouw woning vol met grote apparaten, zoals een luxe smart-tv, een dure pc, luchtbevochtigers en airco’s? Je wilt natuurlijk niet constant de stoppenkast in duiken om weer een aardlekschakelaar aan te sluiten. Kies in dat geval voor een groot aantal groepen om complicaties te voorkomen. Een groepenkast laten aanleggen met 12 groepen kost gemiddeld €745 – €875. Op deze manier geniet je van constante stroom waarbij je meerdere grootverbruikers tegelijkertijd aan kan zetten.

Om een indicatie te krijgen van de kosten voor het laten plaatsen van een groepenkast, gebruik onderstaand formulier om gratis offertes te ontvangen.

“Met een groepenkast met voldoende capaciteit hoef je je geen zorgen te maken over overbelasting en stroomuitval. Investeer in een hoge kwaliteit groepenkast en geniet van ononderbroken stroomvoorziening.”

Aantal groepen Gemiddelde kosten
12 €745 – €875

Prijsopbouw meterkast vervangen

De prijs voor het vervangen van je meterkast is opgebouwd uit verschillende onderdelen. In de totale kosten zijn de volgende onderdelen opgenomen: arbeidskosten en materiaalkosten. De afvoer- en voorrijkosten zijn vaak opgenomen in de arbeidskosten van een elektricien.

Kostenonderdeel Gemiddelde prijs
Arbeidskosten €XX per uur
Materiaalkosten €XX

Het is belangrijk om rekening te houden met de arbeidskosten en materiaalkosten bij het vervangen van je meterkast. De arbeidskosten kunnen per elektricien verschillen, dus het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen om een goede prijsvergelijking te maken. Daarnaast kunnen de materiaalkosten variëren afhankelijk van de gekozen meterkast en eventuele extra’s zoals groepen of aardlekschakelaars.

Let op: de prijzen in de tabel zijn gemiddelde prijzen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en locatie.

Met deze informatie over de prijsopbouw van een meterkast vervanging ben je goed voorbereid op het aanvragen van offertes en het maken van een weloverwogen keuze voor een elektricien. Vergeet niet om ook de kwaliteit en ervaring van de elektricien mee te wegen bij je beslissing. Zo kun je zorgeloos genieten van een veilige en goed functionerende meterkast in je woning.

Conclusie

De kosten voor het vervangen van een meterkast variëren op basis van het soort meterkast en het aantal groepen dat geïnstalleerd moet worden. Gemiddeld liggen de prijzen tussen €360 en €880, afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften. Het is belangrijk om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen en offertes aan te vragen om de beste prijs en kwaliteit te vinden voor jouw meterkast vervanging.

Als je een oude meterkast wilt vervangen voor een nieuwe, is het verstandig om de kosten goed in kaart te brengen. Verschillende factoren, zoals het type meterkast en het aantal benodigde groepen, beïnvloeden de uiteindelijke prijs. Door een gekwalificeerde elektricien te raadplegen en offertes aan te vragen, kun je de beste deal vinden die past bij jouw specifieke situatie.

Of je nu kiest voor een 1-fase of 3-fase meterkast, het is essentieel om te investeren in een veilige en betrouwbare installatie. Hoewel de kosten van een nieuwe meterkast een uitgave kunnen zijn, is het belangrijk om de kwaliteit en veiligheid van je elektrische systeem niet uit het oog te verliezen. Kies daarom altijd voor een gekwalificeerde elektricien die ervaring heeft met het vervangen van meterkasten.