Kosten Houten Vloer Schuren – Prijsgids 2024

Ben je op zoek naar de kosten voor het schuren van jouw houten vloer? In deze prijsgids ontdek je alles wat je moet weten over de kosten van het schuren van een houten vloer en de verschillende afwerkingsopties. Of je nu een parketvloer, laminaatvloer of andere houten vloer hebt, het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten qua prijs en mogelijkheden.

De kosten van een houten vloer schuren liggen gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief materiaal en werkuren. Er zijn een aantal prijsbepalende factoren, zoals de grootte van je vloer en speciale wensen die het voor jou duurder of goedkoper kunnen maken. De afwerking van de vloer heeft ook invloed op de prijs. Er zijn verschillende soorten afwerkingen, zoals schuren en olieën, schuren en lakken, en schuren en colorwash en lak. De kosten kunnen ook verschillen per afwerking.

Wil je meer weten over de prijzen per soort afwerking, waarom het schuren van een houten vloer belangrijk is, wanneer het nodig is om een houten vloer te schuren, de verschillende afwerkingsmogelijkheden, of je het zelf kunt doen of beter een professional kunt inschakelen, en de mogelijke nabehandelingen en andere werkzaamheden? Lees dan verder in deze uitgebreide prijsgids.

Prijzen per soort afwerking

De kosten van een houten vloer schuren kunnen variëren afhankelijk van de gekozen afwerking. Hier zijn de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verschillende afwerkingen:

  • Parketvloer schuren en olie: €15,- tot €25,-
  • Parketvloer schuren en 1 componenten lak: €25,- tot €28,-
  • Parketvloer schuren en 2 componenten lak: €30,- tot €32,-
  • Parketvloer schuren, colorwash en lak: €35,- tot €40,-

Voor gedetailleerde prijsinformatie en advies op maat kun je het beste contact opnemen met een professioneel vloerbedrijf. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste afwerking en de bijbehorende kosten. Vergeet niet dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en het vloerbedrijf dat je kiest.

kosten parketvloer schuren

Waarom parketvloer schuren?

Het schuren van een houten vloer is een goede manier om de vloer weer een frisse en vernieuwde uitstraling te geven. Na verloop van tijd kunnen er verkleurde plekken, krasjes en vochtkringen ontstaan op de vloer. Deze kleine beschadigingen kunnen gemakkelijk worden verholpen door de vloer te schuren. Het schuren van de vloer is een duurzame oplossing om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien en kan kosten besparen in vergelijking met het vervangen van de vloer.

houten vloer renovatie kosten

Afwerking Prijs per m²
Parketvloer schuren en olie €15,- tot €25,-
Parketvloer schuren en 1 componenten lak €25,- tot €28,-
Parketvloer schuren en 2 componenten lak €30,- tot €32,-
Parketvloer schuren, colorwash en lak €35,- tot €40,-

Wanneer parketvloer schuren?

Er zijn verschillende situaties waarin het schuren van een houten vloer aan te raden is. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je de vloer van kleur wilt veranderen, wanneer er krassen en deuken aanwezig zijn, bij kleurverschillen in de vloer, of wanneer je de vloer extra wilt beschermen. Door de vloer te schuren en te behandelen met een nieuwe afwerkingslaag kun je deze problemen aanpakken en de vloer weer in goede staat brengen.

Wanneer je de vloer van kleur wilt veranderen, kan het schuren van de vloer een goede optie zijn. Het verwijdert de oude afwerkingslaag, waardoor je de vloer kunt voorzien van een nieuwe kleur naar jouw smaak. Zo kun je de uitstraling van de kamer compleet veranderen en een nieuwe sfeer creëren.

Als je merkt dat er krassen en deuken aanwezig zijn op je houten vloer, is het verstandig om de vloer te laten schuren. Door het schuren worden deze beschadigingen verwijderd, waardoor de vloer er weer strak en egaal uitziet. Je kunt vervolgens kiezen voor een nieuwe afwerkingslaag om de vloer extra te beschermen tegen verdere beschadigingen.

Kleurverschillen in de vloer kunnen ontstaan door slijtage, verkleuring of blootstelling aan zonlicht. Het schuren van de vloer zorgt ervoor dat deze kleurverschillen worden geëgaliseerd, waardoor je vloer er weer uniform uitziet. Het geeft de vloer een frisse uitstraling en maakt de ruimte weer harmonieus.

Als je je houten vloer extra wilt beschermen tegen vocht, vuil en slijtage, is het aan te raden om de vloer te laten schuren. Na het schuren kan een nieuwe afwerkingslaag, zoals lak of olie, worden aangebracht. Deze afwerking beschermt de vloer en verlengt de levensduur. Daarnaast is het mogelijk om de vloer te voorzien van een anti-slip coating, zodat deze extra veilig wordt.

Al met al zijn er verschillende redenen om een parketvloer te schuren. Of het nu gaat om het veranderen van de kleur, het verwijderen van krassen, het egaliseren van kleurverschillen of het verbeteren van de duurzaamheid, het schuren van de vloer kan de oplossing zijn. Zorg er wel voor dat je een professioneel bedrijf inschakelt om het schuren en afwerken van de vloer uit te voeren, zodat de kosten parketvloer schuren binnen je budget blijven en het beste resultaat wordt behaald.

Afwerkingsmogelijkheden voor een geschuurde houten vloer

Na het schuren van een houten vloer heb je verschillende afwerkingsmogelijkheden om uit te kiezen. De meest voorkomende opties zijn lakken, oliën of waxen. Elk type afwerking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van elke afwerking:

Afwerking Voordeel Nadeel
Lak Biedt een strak uiterlijk Kan vergelen en krassen vertonen
Olie Geeft een matte en natuurlijke uitstraling Moet regelmatig opnieuw aangebracht worden
Wax Zorgt voor een mooie glans Kan beschadigd raken door water

Afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gewenste onderhoudsniveau kun je een keuze maken uit deze afwerkingsmogelijkheden. Als je een strak uiterlijk wilt en de vloer goed wilt beschermen tegen vocht en vuil, is lak de beste optie. Voor een natuurlijke uitstraling en een goede vochtwerendheid kun je kiezen voor olie. Wax is ideaal als je de vloer wilt laten glanzen en extra bescherming wilt tegen zuren, vuil en water.

houten vloer schuren en oliën prijs

Zelf parketvloer schuren of laten doen?

Houten vloeren kunnen na verloop van tijd beschadigd raken en hun glans verliezen. Het schuren van een parketvloer is een efficiënte manier om de vloer weer te herstellen en een nieuw leven in te blazen. Maar nu komt de vraag: moet je zelf de parketvloer schuren of toch een professional inschakelen?

Het zelf schuren van een parketvloer kan wat kosten besparen, maar het is belangrijk om hier goed over na te denken. Het is geen gemakkelijke klus en vereist kennis, ervaring en professionele apparatuur. Als je niet precies weet wat je doet, kan het verkeerd uitvoeren van het schuren leiden tot meer beschadigingen en hogere kosten. Daarom is het vaak verstandiger om een professional in te schakelen.

Een ervaren vakman kan het schuren van de parketvloer efficiënt en vakkundig uitvoeren. Ze beschikken over de juiste apparatuur en weten precies welke schuurtechnieken en afwerkingen nodig zijn om het beste resultaat te behalen. Door een professional in te huren, ben je verzekerd van een mooi en duurzaam resultaat. Bovendien kan het inhuren van een professional kostenbesparend zijn op de lange termijn, omdat de vloer op de juiste manier wordt behandeld en langer meegaat.

Als je besluit om een professional in te schakelen voor het schuren van je parketvloer, is het raadzaam om offertes op te vragen en verschillende vakmensen met elkaar te vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het werk en de ervaring van de vakman. Vraag indien mogelijk naar referenties en bekijk vooraf enkele voorbeeldprojecten. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en de beste vakman kiezen voor jouw parketvloer.

Onthoud dat het schuren van een parketvloer een investering is die de waarde en esthetiek van je vloer aanzienlijk kan verbeteren. Door te kiezen voor een professional kun je ervoor zorgen dat het schuurproces probleemloos verloopt en dat je het beste resultaat krijgt.

kosten parketvloer schuren

Zelf schuren Professioneel laten schuren
Goedkoper in termen van directe kosten Kostenbesparend op de lange termijn door duurzaam resultaat
Meer risico op beschadigingen Professionele kennis en ervaring
Vereist aanschaf of huur van apparatuur Professionele apparatuur inbegrepen
Tijdsintensief Efficiënt en snel uitgevoerd

Nabehandelingen en andere werkzaamheden

Na het schuren van een houten vloer kunnen er nog verschillende nabehandelingen en andere werkzaamheden nodig zijn. Het polijsten en oliën van de vloer, drevelen en spatelen van spijkers en gaten, frezen van vellingkanten, en het plaatsen van afwerklijsten, plinten of profielen zijn enkele voorbeelden van deze werkzaamheden. De kosten voor deze behandelingen kunnen variëren afhankelijk van het type behandeling en de benodigde hoeveelheid werk.

Het is belangrijk om na het schuren van de vloer de juiste nabehandelingen uit te voeren om het gewenste resultaat te behalen. Door de vloer te polijsten en oliën kan een mooie glans en bescherming worden toegevoegd. Drevelen en spatelen van spijkers en gaten zorgt ervoor dat de vloer mooi egaal is. Het frezen van vellingkanten kan de vloer een unieke uitstraling geven. En tot slot kunnen afwerklijsten, plinten of profielen worden geplaatst om de vloer netjes af te werken.

“Het uitvoeren van de juiste nabehandelingen na het schuren van een houten vloer is essentieel om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen.”

Om de kosten van deze werkzaamheden te bepalen, moet rekening worden gehouden met het type behandeling en de hoeveelheid werk die nodig is. Het is raadzaam om een professionele vakman in te schakelen voor een nauwkeurige beoordeling van de vloer en een deskundige uitvoering van de nabehandelingen.

Tarieven voor schuren en nabehandelingen

Hier zijn enkele voorbeelden van tarieven voor schuren en nabehandelingen van een houten vloer:

Soort Behandeling Tarieven per m²
Schuren en polijsten €16,-
Schuren en oliën €25,-
Schuren en lakken €26,- tot €35,- (afhankelijk van het type lak)

kosten parketvloer schuren

Met deze tarieven krijgt u een idee van de kosten voor het schuren en nabehandelen van uw houten vloer. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte van de vloer, het type afwerking en eventuele extra werkzaamheden. Het is altijd aan te raden om een offerte op maat aan te vragen bij een ervaren vakman voor een nauwkeurige kostenraming.

Conclusie

Het schuren van een houten vloer kan kosten met zich meebrengen, maar de exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de vloer, de gekozen afwerking en eventuele extra werkzaamheden. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter, inclusief materiaal en werkuren.

Het laten schuren en behandelen van de vloer door een professional kan kostenbesparend zijn op de lange termijn, doordat de vloer op de juiste manier behandeld wordt en langer meegaat. Daarnaast kan een professional je adviseren over de beste afwerkingsopties en eventuele extra werkzaamheden om tot de beste keuze en prijs te komen.

Door het schuren van je houten vloer geef je deze een frisse en vernieuwde uitstraling, waardoor kleine beschadigingen zoals verkleurde plekken en krasjes gemakkelijk kunnen worden verholpen. Het schuren van de vloer is een duurzame oplossing en kan kosten besparen in vergelijking met het vervangen van de vloer. Dus, als je je houten vloer wilt renoveren, overweeg dan zeker om deze te laten schuren door een professional.