Kosten Dakkapel Plaatsen – Wat zijn de Prijzen?

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de afmetingen en de manier van plaatsing. In dit artikel zullen we de prijzen van dakkapellen bespreken en hoe je deze kunt berekenen. We geven ook informatie over vergunningen en de invloed van keuzes op de kosten.

Wat kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel kunnen sterk variëren, afhankelijk van het formaat, het materiaal en de manier van plaatsing. Een kunststof dakkapel van 2,5 meter breed kan bijvoorbeeld beginnen bij ongeveer €6.500, inclusief plaatsing. In de onderstaande tabel kun je een indicatie vinden van de kosten voor dakkapellen met verschillende afmetingen en materialen.

kosten dakkapel plaatsen

Kostenindicatie dakkapellen

Afmetingen Materiaal Kosten inclusief plaatsing
2 meter breed Kunststof €5.000 – €7.000
3 meter breed Hout €8.000 – €10.000
4 meter breed Aluminium €10.000 – €12.000

Houd er rekening mee dat dit slechts een indicatie is en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Prijsvoorbeelden dakkapellen

Hieronder vind je enkele prijsvoorbeelden van dakkapellen op basis van verschillende afmetingen en materialen. Deze prijzen zijn gebaseerd op een prefab constructie en zijn inclusief plaatsing. Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts indicatieve prijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

1. Kunststof dakkapel:

Afmetingen: 3 meter breed

Prijs: €7.500 – €9.000*

2. Houten dakkapel:

Afmetingen: 4 meter breed

Prijs: €9.000 – €11.000*

3. Zinken dakkapel:

Afmetingen: 4,5 meter breed

Prijs: €10.000 – €12.000*

kosten dakkapel plaatsen

*Let op: Deze prijzen zijn een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke eisen en wensen van jouw dakkapel.

Heb je een vergunning nodig?

Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van je woning en de afmetingen van de dakkapel. In sommige gevallen kun je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen, maar het is altijd verstandig om de vergunningcheck te doen bij het Omgevingsloket om zeker te zijn van de regels in jouw regio.

Het is belangrijk om te weten dat er bepaalde regels en richtlijnen zijn waaraan je moet voldoen bij het plaatsen van een dakkapel. De grootte en locatie van de dakkapel zijn vaak bepalende factoren voor het al dan niet nodig hebben van een vergunning.

Het Omgevingsloket is een online platform waar je de vergunningcheck kunt doen om te zien of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel. Je kunt hier informatie vinden over de regels en voorwaarden in jouw specifieke situatie.

Wanneer heb je geen vergunning nodig?

In bepaalde gevallen kun je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld als:

 • De dakkapel aan de achterzijde van je woning wordt geplaatst
 • De dakkapel voldoet aan bepaalde maximale afmetingen
 • De dakkapel op een schuin dak wordt geplaatst

Het is belangrijk om te weten dat de regels voor vergunningsvrij plaatsen kunnen variëren per gemeente. Het is dus altijd verstandig om de vergunningcheck te doen en eventueel contact op te nemen met de gemeente voor meer informatie.

kosten dakkapel plaatsen

Let op: de afbeelding hierboven dient ter illustratie en komt niet overeen met de daadwerkelijke vergunningregels. Raadpleeg altijd het Omgevingsloket of de gemeente voor nauwkeurige en actuele informatie.

Vergunningvoorwaarden
Locatie van de dakkapel Vrijstaande woning, hoekwoning, rijtjeswoning, etc.
Afmetingen van de dakkapel Maximale hoogte, breedte en diepte
Plaatsing op het dak Schuin dak, plat dak, voorzijde, achterzijde, etc.
Materiaal en uiterlijk Bepaalde materialen zijn mogelijk niet toegestaan

Hoe ziet de verdeling van de dakkapel kosten eruit?

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen worden onderverdeeld in verschillende componenten, zoals de kosten van het materiaal, de arbeidskosten en eventuele extra opties. Over het algemeen nemen de kosten van het materiaal het grootste deel van de totale kosten in beslag. Daarnaast spelen de keuzes die je maakt, zoals het type materiaal en de afmetingen, een grote rol in de prijs van een dakkapel.

Component Percentage van de totale kosten
Materiaalkosten 60%
Arbeidskosten 30%
Extra opties 10%

De kosten van het materiaal vormen het grootste deel van de totale kosten omdat de keuze voor hoogwaardig materiaal de duurzaamheid en kwaliteit van de dakkapel bepaalt. Daarnaast spelen de arbeidskosten een belangrijke rol, aangezien het plaatsen van een dakkapel vakmanschap vereist. Ten slotte kunnen extra opties, zoals ingebouwde gordijnen of elektrische rolluiken, de kosten verhogen.

kosten dakkapel vernieuwen

Door deze verdeling van kosten in gedachten te houden, kun je een beter beeld krijgen van wat je kunt verwachten bij het plaatsen van een dakkapel en hoe je de kosten kunt beheersen. Het is ook belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende dakkapel specialisten om een duidelijk beeld te krijgen van de prijzen en te kunnen vergelijken.

Welke keuzes hebben invloed op de dakkapel kosten?

Er zijn verschillende keuzes die van invloed zijn op de kosten van een dakkapel. Een van de belangrijkste keuzes is de manier van plaatsing. Er zijn namelijk twee opties: een prefab dakkapel of een traditionele dakkapel. Een prefab dakkapel wordt in de fabriek geproduceerd en kan in één dag geplaatst worden. Dit is over het algemeen sneller en goedkoper dan een traditionele dakkapel, waarbij alles ter plaatse op maat wordt gemaakt.

Een andere keuze die de kosten beïnvloedt, is het materiaal van de dakkapel. Kunststof dakkapellen zijn vaak de meest betaalbare optie. Ze zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Houten dakkapellen hebben daarentegen een natuurlijke uitstraling, maar zijn vaak duurder en vergen meer onderhoud.

Daarnaast spelen ook de afmetingen van de dakkapel een rol. Hoe groter de dakkapel, hoe hoger de kosten. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de beschikbare ruimte op het dak en de gewenste functionaliteit van de dakkapel.

Naast de basisopties zijn er ook extra opties die de kosten kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonwering, rolluiken, of ventilatieroosters. Hoewel deze extra’s de functionaliteit van de dakkapel kunnen verbeteren, kunnen ze ook de prijs verhogen.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over de keuzes die je maakt bij het plaatsen van een dakkapel. Door rekening te houden met de manier van plaatsing, het materiaal, de afmetingen, en de extra opties, kun je de kosten optimaliseren en een dakkapel laten plaatsen die perfect bij jouw wensen en budget past.

dakkapel kosten berekenen

Keuzes Invloed op de kosten
Manier van plaatsing Prefab dakkapel: vaak sneller en goedkoper
Materiaal Kunststof: meest betaalbare optie, hout: natuurlijke uitstraling
Afmetingen Grotere dakkapel: hogere kosten
Extra opties Zonwering, rolluiken, ventilatieroosters: kunnen prijs verhogen

Dakkapel renovatie

Na verloop van tijd kan het nodig zijn om een bestaande dakkapel te renoveren. Of het nu gaat om het vervangen van beschadigde materialen, het upgraden van de isolatie of het moderniseren van het uiterlijk, een dakkapel renovatie kan een frisse en vernieuwde uitstraling aan je huis geven.

De kosten voor dakkapel renovatie kunnen variëren, afhankelijk van de staat van de dakkapel en de gewenste verbeteringen. Het is belangrijk om een nauwkeurige kostenraming te hebben voordat je aan de renovatie begint. Daarom is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Een professionele aannemer kan de situatie beoordelen, de kosten berekenen en je adviseren over welke renovatiewerkzaamheden nodig zijn.

Een dakkapel renovatie kan verschillende aspecten omvatten, zoals:

 • Vervanging van het dak
 • Opnieuw bekleden en schilderen van de buitenkant
 • Vervanging van de ramen en kozijnen
 • Verbetering van de isolatie
 • Aanpassen van het interieur

Door de dakkapel te renoveren, kun je hem niet alleen weer in goede staat brengen, maar ook zorgen voor een betere energie-efficiëntie en een modernere uitstraling. Een vernieuwde dakkapel kan je huis ook aantrekkelijker maken voor potentiële kopers, wat de waarde op lange termijn kan verhogen.

Heb je plannen voor een dakkapel renovatie? Neem contact op met een ervaren aannemer om de mogelijkheden te bespreken en een nauwkeurige kostenraming te krijgen.

Offertes vergelijken voor een dakkapel renovatie

Om de beste prijs voor je dakkapel renovatie te krijgen, is het belangrijk om offertes te vergelijken van verschillende aannemers. Door meerdere offertes aan te vragen, kun je een weloverwogen beslissing nemen en de kosten beheersen. Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit van het werk en de ervaring van de aannemers.

“Een dakkapel renovatie kan een investering zijn die op de lange termijn rendement oplevert. Het is belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk. Kies voor een ervaren aannemer die hoogwaardige materialen gebruikt en garanties biedt op het geleverde werk.” – David Jansen, erkend bouwkundig specialist

Door goed onderzoek te doen en offertes te vergelijken, kun je de kosten van je dakkapel renovatie optimaliseren en ervoor zorgen dat het eindresultaat aan je verwachtingen voldoet.

Goedkoopste dakkapel plaatsen

Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie om een dakkapel te plaatsen, kun je overwegen om te kiezen voor een prefab kunststof dakkapel. Deze kun je laten plaatsen en zelf de afwerking van de binnenkant verzorgen. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen.

Met een prefab kunststof dakkapel kun je niet alleen kosten besparen, maar ook genieten van de vele voordelen zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak en isolerende eigenschappen. Bovendien zijn er verschillende leveranciers op de markt die concurrerende prijzen bieden voor prefab dakkapellen. Het is daarom altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de kosten te vergelijken en de beste deal te vinden voor jouw specifieke situatie.

Door te kiezen voor een prefab kunststof dakkapel en offertes te vergelijken, kun je de goedkoopste optie vinden om een dakkapel te plaatsen zonder in te leveren op kwaliteit.

Voordelen van een prefab kunststof dakkapel:

 • Goedkoopste optie
 • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal
 • Uitstekende isolerende eigenschappen
 • Snelle plaatsing

Met een prefab kunststof dakkapel kun je dus kosten besparen en tegelijkertijd genieten van de voordelen van dit type dakkapel. Overweeg deze optie bij het maken van je keuze en vraag offertes aan om de beste prijs te krijgen!

Afmetingen Materiaal Prijs (inclusief plaatsing)*
2,5 meter breed Kunststof Vanaf €6.500
3 meter breed Kunststof Vanaf €7.500
4 meter breed Kunststof Vanaf €9.000

*De prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Conclusie

De kosten voor het plaatsen van een dakkapel kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het formaat, het materiaal en de manier van plaatsing. Het is belangrijk om verschillende offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken om de beste deal te vinden.

Het laten plaatsen van een dakkapel kan een waardevolle investering zijn voor het creëren van extra ruimte en het verbeteren van de waarde van je woning. Door de kosten van de dakkapel te vernieuwen of renoveren, kun je ervoor zorgen dat het in goede staat blijft en dat eventuele verbeteringen efficiënt worden aangepakt.

Bij het bepalen van de kosten is het ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor de goedkoopste optie, is het vaak verstandig om te investeren in hoogwaardige materialen die lang meegaan en minder onderhoud vereisen.