Ratten Bestrijden in Kippenhok – Effectieve Tips

Ratten kunnen een ernstig probleem vormen in een kippenhok. Ze stelen niet alleen voedsel van de kippen, maar kunnen ook ziekten en bacteriën overbrengen die zowel de kippen als de eigenaar kunnen schaden. Het is daarom van groot belang om preventieve maatregelen te nemen en effectieve methoden toe te passen om ratten te bestrijden in het kippenhok. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke manieren om rattenoverlast te bestrijden zonder giftige chemicaliën te gebruiken.

In dit artikel delen we effectieve tips en technieken om ratten in een kippenhok te bestrijden. We bespreken ook de gezondheidsrisico’s van ratten in het kippenhok en benadrukken het belang van hygiëne bij rattenbestrijding. Door deze tips op te volgen, kun je de gezondheid van je kippen beschermen en de hygiëne in het kippenhok verbeteren.

ratten bestrijden in kippenhok

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Ratten kunnen ziekten en bacteriën overbrengen die zowel de kippen als de eigenaar kunnen schaden
 • Neem preventieve maatregelen om te voorkomen dat ratten het kippenhok betreden
 • Gebruik natuurlijke methoden, zoals rattenvallen en rattenwerende planten, om ratten te bestrijden
 • Maak het kippenhok rat-proof door openingen te repareren en het goed af te sluiten
 • Verzamel dagelijks de eieren om te voorkomen dat ratten ze stelen

Voorkom voedselresten in de ren

Om ratten in het kippenhok te voorkomen, is het essentieel om te voorkomen dat er voedselresten in de ren achterblijven. Ratten worden aangetrokken door voedselbronnen en zullen naar het kippenhok komen als ze voedsel kunnen vinden. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kippenren schoon te maken en ervoor te zorgen dat er geen etensresten worden achtergelaten in het kippenhok.

Het schoonmaken van de ren is een belangrijke preventieve maatregel om rattenoverlast te voorkomen. Verwijder dagelijks alle voedselresten en zorg ervoor dat de ren grondig wordt gereinigd. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen voedselresten op de grond of in voerbakken liggen.

“Voorkomen is beter dan genezen. Door voedselresten in de ren te vermijden, verklein je de kans op rattenoverlast in het kippenhok en bescherm je de gezondheid van je kippen.” – Kippenexperts

Een andere belangrijke tip is om de kippen op vaste tijden te voeren. Door de kippen op specifieke momenten voedsel te geven, minimaliseer je het risico op voedselresten die achterblijven in het kippenhok. Dit helpt om ratten weg te houden, omdat ze geen constante voedselbron vinden.

Vergeet niet dat het regelmatig schoonmaken van de ren en het voorkomen van voedselresten niet alleen helpt bij het voorkomen van rattenoverlast, maar ook bij het bevorderen van een goede hygiëne in het kippenhok. Een schone en ordelijke omgeving draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de kippen.

Voordelen van het voorkomen van voedselresten in de ren:

 • Minimaliseert de kans op rattenoverlast in het kippenhok
 • Beschermt de gezondheid van de kippen
 • Bevordert een goede hygiëne in het kippenhok
 • Verkleint de kans op andere ongewenste plagen en ziektes

Gebruik rattenvallen

Het bestrijden van ratten in een kippenhok kan een uitdaging zijn, maar het gebruik van rattenvallen is een effectieve methode om deze plaagdieren te bestrijden. Er zijn verschillende soorten rattenvallen beschikbaar, zoals klapvallen en elektrische vallen.

De klapvallen zijn eenvoudig te gebruiken en zeer betaalbaar. Plaats de vallen op strategische plekken in het kippenhok waar rattenactiviteit is waargenomen, zoals langs muren, bij voerstations of bij de ingang van het hok. Zorg ervoor dat je de vallen regelmatig controleert en het lokaas vervangt om de aantrekkingskracht van de val te behouden.

Elektrische vallen zijn een andere optie voor het vangen van ratten. Deze vallen werken op batterijen en zijn voorzien van elektrische sensoren die de rat detecteren en direct een schok toedienen. Deze vallen werken snel en zijn effectief, maar ze zijn wel duurder dan klapvallen.

Het gebruik van rattenvallen is een veilige en humane manier om ratten te vangen en te bestrijden in het kippenhok. Het is belangrijk om regelmatig de vallen te controleren en de gevangen ratten op een verantwoorde manier te verwijderen. Door rattenvallen te gebruiken, kun je de rattenpopulatie in het kippenhok effectief verminderen en zo de gezondheid en veiligheid van je kippen waarborgen.

Om een overzicht te geven van de verschillende soorten rattenvallen en hun kenmerken, volgt hieronder een handige tabel:

Type Kenmerken
Klapvallen Eenvoudig in gebruik
Betaalbaar
Herbruikbaar
Elektrische vallen Snel en effectief
Werkt op batterijen
Humane manier van vangen

Maak het kippenhok rat-proof

Het beschermen van je kippenhok tegen ratten is essentieel om te voorkomen dat deze ongewenste knaagdieren binnendringen. Door het nemen van preventieve maatregelen kun je de kans op rattenoverlast in het kippenhok minimaliseren. Hier zijn enkele handige tips om het kippenhok rat-proof te maken.

 1. Controleer het kippenhok grondig op openingen, scheuren en gaten waar ratten doorheen kunnen kruipen. Repareer deze met stevig materiaal om ervoor te zorgen dat ratten geen toegang hebben tot het hok.
 2. Zorg ervoor dat het kippenhok goed afsluitbaar is. Controleer de deuren, ramen en ventilatieopeningen om er zeker van te zijn dat er geen ruimte is voor ratten om binnen te komen.
 3. Let op waterlekken in het kippenhok. Ratten hebben water nodig om te overleven, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen lekkages zijn waar ze van kunnen drinken.
 4. Zorg voor goede ventilatie in het kippenhok. Ratten houden van vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Een goed geventileerd hok vermindert de aantrekkingskracht voor ratten.

Door het kippenhok rat-proof te maken, voorkom je dat ratten binnendringen en je kippen en hun voedsel bedreigen. Neem deze preventieve maatregelen en creëer een veilige en gezonde omgeving voor je kippen.

Gebruik natuurlijke rattenwerende planten

Het planten van bepaalde kruiden en planten rondom het kippenhok kan helpen om ratten af te schrikken. Er zijn verschillende planten die bekend staan om hun rattenwerende eigenschappen, zoals lavendel, bergamot, munt, chili en citronella. Zorg er wel voor dat de gekozen planten veilig zijn voor de kippen en geen giftige stoffen bevatten. Het planten van deze natuurlijke afweermiddelen kan helpen om ratten op afstand te houden en de kans op rattenoverlast in het kippenhok te verminderen.

Door lavendel rondom het kippenhok te planten, kun je een aangename geur creëren die ratten afstoot. Lavendel staat bekend om zijn sterke geur en heeft een natuurlijk afwerend effect op ratten. Daarnaast heeft bergamot ook rattenwerende eigenschappen vanwege de citrusgeur die het afgeeft.

Naast lavendel en bergamot, kan het planten van munt rondom het kippenhok ook helpen om ratten weg te houden. Ratten hebben een hekel aan de sterke geur van munt en zullen zich waarschijnlijk niet in de buurt van deze planten wagen.

Een andere natuurlijke rattenwerende plant is chili, vanwege de scherpe smaak en geur. Ratten hebben een gevoelige neus en kunnen de pittige geur van chili niet verdragen. Door chiliplanten rondom het kippenhok te planten, kun je ratten op een natuurlijke manier afschrikken.

Tot slot kan het planten van citronella bijdragen aan het voorkomen van rattenoverlast. Ratten houden niet van de geur van citronella en zullen zich liever elders vestigen. Citronella werkt niet alleen als een natuurlijk afweermiddel tegen ratten, maar kan ook helpen om muggen op afstand te houden.

Plant Rattenwerende eigenschappen
Lavendel Sterke geur die ratten afstoot
Bergamot Citrusgeur die ratten kan afschrikken
Munt Sterke geur die ratten niet prettig vinden
Chili Scherpe geur en smaak die ratten afstoot
Citronella Ongewenst voor ratten vanwege de geur

rattenwerende planten

Door het gebruik van natuurlijke rattenwerende planten rondom het kippenhok kun je op een veilige en milieuvriendelijke manier ratten afweren. Het planten van lavendel, bergamot, munt, chili en citronella kan helpen om ratten op afstand te houden en de kans op rattenoverlast in het kippenhok te verminderen.

Gebruik pikante smaakmakers in het kippenvoer

Het toevoegen van pikante smaakmakers aan het kippenvoer kan een effectieve manier zijn om ratten af te schrikken. Ratten vinden pikante smaken zoals chilivlokken niet lekker, terwijl kippen er geen last van hebben. Door het mengen van gedroogde chilivlokken of cayennepeper door het kippeneten, maak je het voer minder aantrekkelijk voor ratten, terwijl de kippen er nog steeds van kunnen genieten. Deze natuurlijke aanpak kan helpen om ratten af te schrikken en de gezondheid van de kippen te beschermen.

Door pikante smaakmakers aan het kippenvoer toe te voegen, creëer je een omgeving die minder interessant is voor ratten. Ratten hebben een hekel aan pikante smaken en zullen minder geneigd zijn om het kippenvoer in het hok te verkennen. Tegelijkertijd zal het voeren van pikant voer de kippen niet schaden, omdat ze niet gevoelig zijn voor de pittige smaak.

Pikant voer recept:

Ingrediënten:

 • Gedroogde chilivlokken of cayennepeper
 • Kippenvoer

Bereidingswijze:

 1. Meng een kleine hoeveelheid gedroogde chilivlokken of cayennepeper met het kippenvoer. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg naar eigen voorkeur meer toe.
 2. Zorg ervoor dat de pikante smaakmakers gelijkmatig verdeeld zijn door het voer.
 3. Vul de voerbakken van de kippen met het pikante voer.

Het is belangrijk om het effect van de pikante smaakmakers op de rattenactiviteit in het kippenhok regelmatig te evalueren. Als je merkt dat de ratten nog steeds aanwezig zijn, kan het nodig zijn om de hoeveelheid pikante smaakmakers in het voer te verhogen. Het gebruik van pikante smaakmakers is een veilige en natuurlijke manier om ratten af te schrikken zonder het gebruik van giftige chemicaliën.

Pikante smaakmakers Voordelen
Chilivlokken Afschrikwekkende werking op ratten
Cayennepeper Natuurlijk en veilig voor gebruik bij kippen

Verzamel dagelijks de eieren

Het dagelijks verzamelen van de eieren uit het kippenhok is een belangrijke maatregel om te voorkomen dat ratten de eieren stelen. Ratten zijn dol op kippeneieren en zullen blijven terugkomen als ze ontdekken waar ze te vinden zijn. Door de eieren regelmatig te verzamelen, verminder je de kans dat ratten de eieren kunnen stelen en dat ze gemotiveerd worden om terug te komen. Daarnaast heeft het dagelijks verzamelen van eieren nog andere voordelen, zoals het voorkomen van het eten van eigen eieren door de kippen en het verminderen van het risico op gebroken eieren.

Gemiddeld aantal eieren per kip per week Voorkomen van ei-roof door ratten
# Kippenhok 1 35 Dagelijks eieren verzamelen
# Kippenhok 2 42 Dagelijks eieren verzamelen
# Kippenhok 3 28 Om de dag eieren verzamelen

Door de eieren dagelijks te verzamelen, voorkom je dat ratten de kans krijgen om ze te stelen. Dit is vooral belangrijk als je meerdere kippen hebt die dagelijks veel eieren leggen. De tabel toont het gemiddeld aantal eieren dat per week wordt geproduceerd en de aanbevolen frequentie van het verzamelen van de eieren om ei-roof door ratten te voorkomen.

dagelijks eieren verzamelen

Het dagelijks verzamelen van eieren heeft niet alleen als voordeel dat je de eieren kunt beschermen tegen ratten, maar het helpt ook om de gezondheid van de kippen te waarborgen. Als de eieren te lang in het nest blijven liggen, kunnen ze worden gegeten door de kippen zelf, wat kan leiden tot voedingstekorten en een verminderde legproductiviteit. Bovendien vermindert regelmatig verzamelen het risico op gebroken eieren, waardoor je zowel de eieren als de kippen beschermt.

Maak de tuin rat-proof

Het is belangrijk om niet alleen het kippenhok, maar ook de hele tuin rat-proof te maken om te voorkomen dat ratten worden aangetrokken. Door preventieve maatregelen te nemen en de juiste bescherming tegen ratten toe te passen, kun je de overlast in de tuin minimaliseren. Hier zijn enkele effectieve methoden:

1. Verwijder vogelvoederhuisjes

Vogelvoederhuisjes zijn aantrekkelijke voedselbronnen voor ratten. Door ze te verwijderen of op een onbereikbare hoogte te plaatsen, voorkom je dat ratten worden aangetrokken tot je tuin.

2. Vermijd voedsel op de composthoop

Ratten zijn dol op voedselresten en afval. Zorg ervoor dat je geen voedsel op de composthoop gooit, aangezien dit ratten kan aantrekken. Plaats een afdeksysteem op de composthoop om te voorkomen dat ratten erbij kunnen komen.

3. Ruim struiken en takken op

Ratten vinden beschutting in struiken en takken. Door ze regelmatig op te ruimen en je tuin netjes te houden, minimaliseer je de schuilplaatsen van ratten en maak je de tuin minder aantrekkelijk voor deze plaagdieren.

4. Dek moestuingroenten af

Ratten zijn gek op groenten uit de moestuin. Bescherm je gewassen door ze af te dekken met gaas of netten. Zo voorkom je dat ratten bij de groenten kunnen komen en ze opeten.

5. Plant natuurlijke afwerende middelen

Sommige planten staan bekend om hun rattenwerende eigenschappen. Lavendel en citronella zijn voorbeelden van planten die ratten kunnen afschrikken. Door ze in je tuin te planten, verminder je de kans op rattenoverlast.

Met deze preventieve maatregelen kun je je tuin rat-proof maken en de kans op rattenoverlast aanzienlijk verminderen.

Bescherm de kippen ’s nachts tegen roofdieren

Roofdieren, zoals ratten, zijn voornamelijk ’s nachts actief. Juist op dat moment bevinden kippen zich in hun hok om te slapen. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat het kippenhok goed afgesloten is en dat er geen toegang is voor roofdieren. Het installeren van een automatische kippenhokdeur kan een uitstekende oplossing bieden om het hok elke nacht veilig af te sluiten, zonder dat dit jouw aandacht nodig heeft.

Een automatische kippenhokdeur zorgt ervoor dat de kippen veilig zijn en beschermd worden tegen roofdieren, waaronder ratten. Het houdt deze roofdieren buiten het hok, waardoor de kans op aanvallen aanzienlijk wordt verminderd. Met de automatische deur wordt het hok automatisch gesloten zodra het donker wordt en geopend bij daglicht. Dit biedt niet alleen bescherming tegen roofdieren, maar ook gemak en gemoedsrust voor kippenhouders.

Naast het installeren van een automatische kippenhokdeur, kun je er ook voor kiezen om samen te werken met een lokale ongediertebestrijder. Zij hebben de kennis en ervaring om effectieve methoden toe te passen om het kippenhok en de kippen te beschermen tegen roofdieren, zoals ratten. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je zorgen voor een veilig kippenhok en bescherming bieden aan je kippen tegen roofdieren.