Wat kost een schilder? Tarieven en Tips 2024

Bij het plannen van een schilderproject is het belangrijk om de kosten te begrijpen. De kosten van een schilder kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Factoren zoals verfsoorten, arbeidskosten, oppervlakte van het project, locatie en seizoen kunnen de schilderkosten beïnvloeden.

De kosten van schilderwerk bestaan uit materiaalkosten, arbeidskosten en overige kosten. Er zijn verschillende opties die de schilderkosten kunnen beïnvloeden, waaronder binnenschilder, buitenschilder, winterschilder en zelf verf kopen.

Benieuwd naar de tarieven en tips voor het berekenen van de schilder kosten? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over wat een schilder kost. Leer hoe je een schilder offerte kunt aanvragen, de kosten van een schilder per uur kunt inschatten en krijg een prijsindicatie voor verschillende soorten schilderwerk, zoals kosten schilderwerk binnen.

In dit artikel ontdek je de factoren die de schilderkosten beïnvloeden, de prijsopbouw van de kosten van schilderwerk en verschillende bespaartips. Daarnaast geven we je een prijsvoorbeeld en beantwoorden we veelgestelde vragen over de kosten van een schilder.

Ga goed geïnformeerd van start met je schilderproject en ontdek wat een schilder kost!

Wat kost een schilder per uur? Het onderscheid tussen uurtarief en vaste prijs

Een schilder kan zijn diensten aanbieden op basis van een uurtarief of een vaste prijs voor het hele project. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen deze twee tariefstructuren voordat je een beslissing neemt.

Het uurtarief van een schilder kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De ervaring van de schilder en de complexiteit van het werk zijn enkele van de belangrijkste elementen die van invloed zijn op het uurtarief. Een ervaren schilder met gespecialiseerde vaardigheden kan een hoger tarief vragen dan een minder ervaren schilder.

Bij een uurtarief betaal je de schilder voor het aantal uren dat hij aan het werk is. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk meer betaalt als het project meer tijd in beslag neemt dan verwacht. Het kan echter ook voordelig zijn als het project sneller wordt voltooid dan gepland.

Daarentegen hanteert een schilder met een vaste prijs een vast bedrag voor het hele project, ongeacht het aantal uren dat hij aan het werk is. Dit geeft je financiële zekerheid en voorkomt verrassingen bij de eindfactuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project duidelijk zijn afgesproken voordat je akkoord gaat met een vaste prijs.

Wanneer je moet kiezen tussen een uurtarief en een vaste prijs, is het cruciaal om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw project. Als je project complex is en het moeilijk is om de tijdsduur in te schatten, kan een vaste prijs de beste optie zijn. Als je echter een klein project hebt met een duidelijke werkomschrijving en je wilt zekerheid over de kosten, kan een uurtarief beter geschikt zijn.

Dit zijn slechts enkele van de punten om te overwegen bij het kiezen tussen een uurtarief en een vaste prijs voor een schilder. Zorg ervoor dat je de tariefstructuren begrijpt voordat je een keuze maakt en vergelijk offertes van verschillende schilders om de beste optie voor jouw project te vinden.

Wat kost een schilder per uur

Tariefstructuur Voor- en nadelen
Uurtarief
 • Flexibiliteit in het betalen van de schilder op basis van het aantal gewerkte uren
 • Risico van hogere kosten als het project meer tijd in beslag neemt
 • Potentieel voor lagere kosten als het project sneller wordt voltooid
Vaste prijs
 • Duidelijkheid over de totale kosten van het project
 • Geen verrassingen bij de eindfactuur
 • Minder flexibiliteit als het project meer tijd in beslag neemt dan verwacht

Factoren die de schilderkosten beïnvloeden

De kosten van een schilder kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder worden enkele belangrijke factoren besproken die invloed kunnen hebben op de schilderkosten:

 1. Verfsoorten: Verschillende soorten verf hebben verschillende prijsklassen. Het gebruik van hoogwaardige verf kan de kosten van schilderwerk verhogen, terwijl het gebruik van goedkopere verfsoorten kan leiden tot lagere kosten.
 2. Arbeidskosten en schilder expertise: Ervaren schilders kunnen hogere tarieven vragen voor hun diensten. De expertise en vaardigheden van een schilder kunnen van invloed zijn op de prijs van het schilderwerk.
 3. Oppervlakte en omvang van het project: Grotere schilderprojecten kunnen hogere kosten met zich meebrengen, omdat er meer materiaal en arbeid nodig is. Het schilderen van een kleinere ruimte zal over het algemeen minder kosten met zich meebrengen.
 4. Locatie en bereikbaarheid: Moeilijk bereikbare plekken, zoals hoge plafonds of lastig te bewerken oppervlakken, kunnen extra kosten met zich meebrengen. Een schilder moet mogelijk extra apparatuur of steigers gebruiken, wat de prijs kan beïnvloeden.
 5. Seizoen en weersomstandigheden: Werken tijdens bepaalde seizoenen kan hogere tarieven met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, in het hoogseizoen kan de vraag naar schilders hoog zijn, waardoor de prijzen stijgen. Daarnaast kan slecht weer of extreme temperaturen invloed hebben op de planning en uitvoering van het schilderwerk, wat de kosten kan beïnvloeden.

Door rekening te houden met deze factoren kunt u een beter inzicht krijgen in de mogelijke kosten van uw schilderproject.

factoren die de schilderkosten beïnvloeden

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de factoren die de schilderkosten kunnen beïnvloeden:

Factoren Invloed op schilderkosten
Verfsoorten Kan variëren afhankelijk van de prijs van de gekozen verfsoort.
Arbeidskosten en schilder expertise Ervaring en expertise van de schilder kunnen de kosten beïnvloeden.
Oppervlakte en omvang van het project Grotere projecten kunnen hogere kosten met zich meebrengen.
Locatie en bereikbaarheid Moeilijk bereikbare plekken kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Seizoen en weersomstandigheden Tarieven kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.

Prijsopbouw van de kosten van schilderwerk

Als je de kosten van schilderwerk wilt begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe de prijs is opgebouwd. De kosten van schilderwerk bestaan uit verschillende onderdelen:

 1. Materiaalkosten: Dit omvat de kosten van verf en andere materiaalbenodigdheden die nodig zijn voor het schilderproject. Het type verf en de kwaliteit ervan kunnen de materiaalkosten beïnvloeden.
 2. Arbeidskosten: Dit is het uurloon van de schilder en eventuele extra kosten die verband houden met de ervaring en vaardigheden van de schilder. De ervaring en expertise van een schilder kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke arbeidskosten.
 3. Overige kosten: Hierbij moet je denken aan kosten die niet direct aan materiaal of arbeid kunnen worden toegewezen, zoals voorbereidingswerkzaamheden, afdekmaterialen en eventuele nabewerking na het schilderen.

Deze verschillende componenten dragen bij aan de totale kosten van het schilderwerk. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de prijsopbouw van schilderwerk kan variëren, afhankelijk van het type project, de omvang ervan en de specifieke wensen en eisen van de klant.

Door inzicht te krijgen in de prijsopbouw van schilderwerk, kun je beter begrijpen waar de kosten vandaan komen en hoe ze worden verdeeld. Dit kan je helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen bij het plannen van een schilderproject en het aanvragen van offertes bij schilders.

Opties die de schilder kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende opties die de kosten van een schilder kunnen beïnvloeden:

 1. Binnenschilder: Een schilder die gespecialiseerd is in schilderwerk binnen in het huis. Deze optie is geschikt voor projecten zoals het schilderen van muren, plafonds, en houtwerk in de binnenruimtes van je huis.
 2. Buitenschilder: Een schilder die gespecialiseerd is in schilderwerk aan de buitenkant van het huis. Deze optie is ideaal voor het schilderen van gevels, kozijnen, deuren, en andere buitenelementen van je woning.
 3. Winterschilder: Een schilder die korting biedt tijdens de wintermaanden. Als je flexibel bent met de planning van je schilderproject, kan het inhuren van een winterschilder je kosten besparen.
 4. Zelf verf kopen: Als je zelf verf koopt voor het schilderproject, kun je mogelijk besparen op de kosten. Het is belangrijk om de juiste verfsoort en hoeveelheid te kiezen, zodat je zeker weet dat je voldoende verf hebt om het project af te ronden.

opties die de schilder kosten beïnvloeden

Door de juiste opties te kiezen die passen bij jouw schilderproject, kun je de kosten beïnvloeden en het beste resultaat behalen binnen jouw budget.

Prijsvoorbeeld

Bij het plannen van een schilderproject is het belangrijk om een idee te hebben van de gemiddelde kosten. Hieronder vind je een prijsvoorbeeld voor zowel binnenschilderwerk als buitenschilderwerk.

Binnenschilderwerk

Een binnenschilder rekent gemiddeld tussen de € 30 en € 35 per vierkante meter (m2) en tussen de € 35 en € 40 per uur. Deze prijzen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, de mate van voorbereiding en de complexiteit van het schilderwerk.

Buitenschilderwerk

Voor buitenschilderwerk liggen de gemiddelde kosten iets hoger. Je kunt rekenen op een prijs tussen de € 35 en € 40 per vierkante meter (m2) en tussen de € 40 en € 50 per uur. Buitenschilderwerk kan meer arbeidsintensief zijn vanwege de benodigde voorbereiding en bescherming tegen weersinvloeden.

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en dat de totale kosten van een schilderproject kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de locatie, de ervaring van de schilder en de staat van het te schilderen oppervlak.

Prijs per m2 Prijs per uur
Binnenschilderwerk € 30 – € 35 € 35 – € 40
Buitenschilderwerk € 35 – € 40 € 40 – € 50

prijsvoorbeeld schilder

Veelgestelde vragen

Ben je benieuwd naar de kosten van een schilder? Hier vind je antwoord op enkele veelgestelde vragen over schilderwerk.

Wat kost een schilder per uur?

De kosten van een schilder kunnen per uur worden berekend. Het uurtarief van een schilder varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring en complexiteit van het werk. Gemiddeld liggen de kosten van een schilder per uur tussen de €20 en €50.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor binnenschilderwerk?

De kosten voor binnenschilderwerk kunnen op verschillende manieren worden berekend, bijvoorbeeld per m2 of per uur. Gemiddeld liggen de kosten voor binnenschilderwerk tussen de €30 en €40 per m2 en tussen de €35 en €40 per uur.

Wat beïnvloedt de kosten van een buitenschilder?

De kosten van een buitenschilder kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het project en de moeilijkheidsgraad van het werk. Gemiddeld kunt u rekenen op kosten van €35 tot €40 per m2 en €40 tot €50 per uur voor buitenschilderwerk.

buitenschilder kosten per m2

Prijs per m2 Prijs per uur
Gemiddelde kosten binnenschilder €30 – €40 €35 – €40
Gemiddelde kosten buitenschilder €35 – €40 €40 – €50

Bespaartips voor schilderwerken

Wil je kosten besparen bij je schilderproject? Hier zijn enkele handige bespaartips voor schilderwerken.

 1. Vergelijk offertes: Voordat je een schilder kiest, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Op deze manier krijg je een beter inzicht in de prijzen en kun je de beste deal vinden.
 2. Kies voor een ervaren schilder: Hoewel de kosten van een ervaren schilder mogelijk hoger zijn, kan het kiezen voor een professional op de lange termijn kosten besparen. Een ervaren schilder levert vaak kwaliteitswerk af, waardoor je minder snel opnieuw moet schilderen.
 3. Zelf voorbereiden: Je kunt kosten besparen door zelf het oppervlak voor te bereiden voordat de schilder aan de slag gaat. Dit kan onder andere inhouden dat je oude verflagen verwijdert, gaten vult en het oppervlak schuurt.
 4. Kies hoogwaardige verf: Hoewel hoogwaardige verf iets duurder kan zijn, kan het op de lange termijn kosten besparen. Hoogwaardige verf gaat langer mee en behoudt zijn kleur en kwaliteit langer, waardoor je minder snel opnieuw hoeft te schilderen.
 5. Kies het juiste moment: Door te kiezen voor een schilder in het laagseizoen kun je mogelijk kosten besparen. Sommige schilders bieden tijdens het laagseizoen kortingen aan omdat ze dan minder werk hebben.

Met deze bespaartips kun je kosten besparen bij je schilderwerken en toch genieten van prachtig geschilderde oppervlakken.

Voorbeeld tabel:

Schilderwerk Prijs per m2 Prijs per uur
Binnenschilderwerk €30 – €35 €35 – €40
Buitenschilderwerk €35 – €40 €40 – €50

De prijzen in de bovenstaande tabel zijn gemiddelde prijsvoorbeelden en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het project.

Conclusie

Na het onderzoeken van de kosten van een schilder, kunnen we enkele belangrijke conclusies trekken. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verfsoort, arbeidskosten, oppervlakte van het project, locatie en seizoen. Het uurtarief en de vaste prijs zijn beide opties om de schilder in te huren, dus het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste bij uw specifieke behoeften past.

De prijsopbouw van schilderwerk omvat materiaalkosten, arbeidskosten en overige kosten. Het is essentieel om alle kosten in overweging te nemen bij het plannen van uw project. Er zijn ook verschillende opties die u kunt overwegen om de schilderkosten te beïnvloeden, zoals het inhuren van een binnenschilder of buitenschilder, het profiteren van een winterschilderkorting of zelf verf kopen.

Tenslotte zijn de gemiddelde kosten voor binnenschilderwerk tussen € 30 – € 35 per m2 en € 35 – € 40 per uur. Voor buitenschilderwerk liggen de gemiddelde kosten tussen € 35 – € 40 per m2 en € 40 – € 50 per uur. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en bespaartips toe te passen om de kosten te optimaliseren.