Kosten Zwemvijver Aanleggen: Wat zijn de Prijzen?

Ben je geïnteresseerd in een zwemvijver in je tuin? Dan wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn voor het aanleggen van een zwemvijver. In dit artikel bespreken we de prijzen en factoren die van invloed zijn op de kosten. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten bij het realiseren van jouw droomzwemvijver.

Het aanleggen van een zwemvijver brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten variëren afhankelijk van de oppervlakte en eventuele extra opties die je wilt toevoegen aan je zwemvijver. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 per m² en €500 per m², inclusief BTW en arbeidsloon.

Factoren die van invloed zijn op de kosten zijn onder andere de grootte van de zwemvijver, de vorm, het filtersysteem en eventuele extra opties zoals verlichting, een warmtepomp of een terras van duurzaam hout. Deze factoren bepalen uiteindelijk de totale kosten van de zwemvijver.

Wil je meer weten over de kosten van het aanleggen van een zwemvijver? Lees dan verder in deze gids waar we alles bespreken over de prijzen, de opbouw van kosten en de factoren die van invloed zijn. Zo ben je goed voorbereid op het realiseren van jouw zwemvijver.

Wat kost een zwemvijver aanleggen?

Ben je benieuwd naar de kosten van het aanleggen van een zwemvijver? In dit artikel geven we je een overzicht van de prijzen en factoren die van invloed zijn op de kosten. Zo kun je een beter beeld krijgen van de investering die nodig is voor het realiseren van jouw droomzwemvijver.

De kosten voor het aanleggen van een zwemvijver variëren tussen de €100 per m² en €500 per m², inclusief BTW en arbeidsloon. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de zwemvijver en eventuele extra opties zoals verlichting, een waterval of een terras.

Gemiddeld genomen bestaan de kosten voor ongeveer 65% uit arbeidskosten en 35% uit materiaalkosten. Dit is belangrijk om te weten, zodat je een realistisch beeld hebt van de verdeling van de kosten. Een zwemvijver van 21 m² kost bijvoorbeeld ongeveer €3.150 zonder extra opties.

Om je een nog beter inzicht te geven, hebben we een overzichtelijke tabel met de kosten van een zwemvijver aanleggen:

Oppervlakte zwemvijver (m²) Kosten zwemvijver aanleggen
10 €1.000 – €5.000
20 €2.000 – €10.000
30 €3.000 – €15.000

Houd er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van jouw specifieke wensen en situatie.

Wat beïnvloedt de kosten van een zwemvijver?

De kosten van een zwemvijver kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Grootte van de zwemvijver: Hoe groter de zwemvijver, hoe hoger de kosten.
 • Extra opties: Wil je graag verlichting, een waterval, een terras of andere extra opties? Deze kunnen de kosten verhogen.
 • Filtersysteem: Het type filtersysteem dat je kiest, kan invloed hebben op de kosten. Er zijn verschillende zuiveringssystemen beschikbaar, variërend in prijs.

Het is belangrijk om al deze factoren mee te nemen bij het bepalen van het budget voor een zwemvijver.

kosten zwemvijver aanleggen

Verschil tussen een zwembad en een natuurzwembad (zwemvijver)?

Een zwembad en een zwemvijver verschillen op verschillende vlakken van elkaar. Het belangrijkste verschil zit in de uitstraling en de manier van zuivering. Hieronder worden de kenmerken van beide opties toegelicht.

Zwembad

Een zwembad heeft vaak een strakke en moderne uitstraling. Het is vaak omringd door tegels of een vlonder en wordt chemisch gereinigd. Het water van een zwembad wordt gedesinfecteerd met chemicaliën zoals chloor om bacteriën te doden en het water schoon te houden.

Natuurzwembad (zwemvijver)

Een natuurzwembad, ook wel bekend als een zwemvijver, heeft daarentegen een natuurlijke uitstraling. Het water wordt op een natuurlijke manier gezuiverd door waterplanten en bacteriën. Deze natuurlijke zuivering zorgt voor helder en schoon water, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Het water van een zwemvijver past harmonieus in de omgeving en creëert een natuurlijke zwemervaring.

verschil tussen een zwembad en een natuurzwembad

Voordelen van een natuurzwembad

Een natuurzwembad biedt verschillende voordelen ten opzichte van een zwembad. Ten eerste zorgt het zwemmen in een natuurlijke omgeving zonder chemicaliën voor een ontspannen en ecologische zwemervaring. Daarnaast vergt een zwemvijver minder onderhoud dan een zwembad. Het water blijft helder doordat waterplanten en bacteriën natuurlijk voor de zuivering zorgen.

Een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een zwembad en een natuurzwembad (zwemvijver):

Zwembad Natuurzwembad (zwemvijver)
Strakke en moderne uitstraling Natuurlijke uitstraling
Chemische reiniging Natuurlijke zuivering door waterplanten en bacteriën
Tegels of een vlonder rondom Harmonieus passend in de omgeving
Gebruik van chemicaliën zoals chloor Geen gebruik van chemicaliën
Meer onderhoud Minder onderhoud

Door de verschillende kenmerken kun je een weloverwogen keuze maken tussen een zwembad en een natuurzwembad, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling en onderhoudsvereisten

Waaruit zijn de zwemvijver kosten opgebouwd?

De kosten van een zwemvijver bestaan voor ongeveer 65% uit arbeidskosten en voor 35% uit materiaalkosten. De arbeidskosten omvatten het ontwerp en de aanleg van de zwemvijver. Dit houdt in dat een vakman de benodigde grondwerken uitvoert, het vijverfolie correct plaatst en het filtersysteem installeert. Daarnaast kan hij ook de beplanting en andere accessoires toevoegen om de zwemvijver helemaal af te maken.

De materiaalkosten omvatten verschillende elementen, zoals:

 • Vijverfolie: Dit is essentieel voor het creëren van een waterdichte basis voor de zwemvijver.
 • Filtersystemen: Dit omvat onder andere het filtersysteem voor reiniging en circulatie van het water.
 • Planten: Waterplanten spelen een cruciale rol in de natuurlijke zuivering van het water in de zwemvijver.
 • Accessoires: Denk hierbij aan elementen zoals een ladder, een fontein of verlichting om de zwemvijver functioneel en esthetisch aantrekkelijk te maken.

Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen bij het budgetteren voor het aanleggen van een zwemvijver. Door te investeren in kwaliteitsmateriaal en vakmanschap, kun je ervoor zorgen dat je zwemvijver duurzaam en langdurig plezier biedt.

zwemvijver kosten opbouw

Onderdeel Prijs
Arbeidskosten (incl. ontwerp en aanleg) 65% van totale kosten
Materiaalkosten (incl. vijverfolie, filtersystemen, planten en accessoires) 35% van totale kosten

Welke onderdelen zijn nog meer op de zwemvijver kosten van invloed?

Naast de grootte van de zwemvijver en de vorm, zijn er verschillende andere factoren die van invloed zijn op de kosten van een zwemvijver. Hieronder worden enkele van deze factoren besproken:

 • Type filtersysteem: Het type filtersysteem dat wordt gebruikt in de zwemvijver kan de kosten beïnvloeden. Er zijn verschillende filtersystemen beschikbaar, zoals biologische filters, zandfilters en UV-filters. Elk type systeem heeft zijn eigen prijskaartje.
 • Extra opties: Luxe opties zoals verlichting, een warmtepomp en een terras van duurzaam hout kunnen de kosten van een zwemvijver verhogen. Deze extra opties voegen comfort en esthetische waarde toe aan de zwemvijver, maar brengen ook extra kosten met zich mee.

Als je kiest voor een grotere zwemvijver en luxe opties, moet je er rekening mee houden dat de kosten hoger zullen zijn. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van het budget voor het aanleggen van een zwemvijver.

zwemvijver kosten

De voordelen van een natuurlijke zwemvijver

Een natuurlijke zwemvijver biedt verschillende voordelen. Het zwemmen in een natuurlijke omgeving, zonder chemicaliën, zorgt voor een ontspannen en ecologische zwemervaring. Daarnaast vergt een zwemvijver minder onderhoud dan een zwembad. Het water blijft helder doordat planten en bacteriën voor de zuivering zorgen.

Een natuurlijke zwemvijver biedt een unieke zwemervaring in een natuurlijke omgeving. In plaats van te zwemmen in chloorwater, kunt u genieten van kristalhelder water dat op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Dit zorgt niet alleen voor een ontspannen zwemervaring, maar ook voor een ecologische keuze. Geen gebruik van chemicaliën betekent dat u kunt zwemmen in water dat vriendelijk is voor uw huid en het milieu.

Een ander voordeel van een natuurlijke zwemvijver is het lagere onderhoudsniveau in vergelijking met een traditioneel zwembad. In plaats van regelmatig chemische stoffen toe te voegen en de pH-waarde te controleren, wordt een natuurlijke zwemvijver op een meer natuurlijke manier onderhouden. Het water wordt gezuiverd door planten en bacteriën die in de vijver leven, waardoor het water helder en schoon blijft zonder de noodzaak van frequente schoonmaakbeurten.

“Een natuurlijke zwemvijver biedt een ontspannen en ecologische zwemervaring zonder chemicaliën.”

Daarnaast is een natuurlijke zwemvijver een visueel aantrekkelijke toevoeging aan uw buitenruimte. Het heeft een natuurlijke uitstraling die naadloos blendt in de omgeving, waardoor een harmonieus en esthetisch aangenaam geheel ontstaat.

voordelen zwemvijver

Al met al biedt een natuurlijke zwemvijver vele voordelen, zoals een ontspannen en ecologische zwemervaring, lagere onderhoudskosten en een prachtige toevoeging aan uw buitenruimte. Overweegt u een zwemvijver, dan is een natuurlijke zwemvijver zeker een interessante optie om te overwegen.

Hoe wordt een zwemvijver aangelegd?

Het aanleggen van een zwemvijver is een nauwgezet proces dat begint met het ontwerpen van de vijver volgens jouw wensen. Hieronder volgt een stappenplan voor het aanleggen van een zwemvijver:

 1. Ontwerp: Maak een gedetailleerd ontwerp voor de zwemvijver, rekening houdend met de gewenste grootte, vorm en locatie in de tuin.
 2. Grondwerken: Zet de maatvoering uit en graaf de vijver uit volgens het ontwerp. Hierbij worden de benodigde leidingen geplaatst voor het filtersysteem en de watercirculatie.
 3. Vijverfolie: Leg de vijverfolie op de bodem en zijkanten van de uitgegraven vijver. Deze folie zorgt ervoor dat het water niet weglekt en de vijver waterdicht is.
 4. Filtratie: Installeer het filtersysteem en de biologische filtermaterialen om het water te zuiveren en helder te houden. Dit kan een combinatie zijn van mechanische, biologische en/of plantenfilters.
 5. Vullen: Vul de vijver met vers water totdat het het gewenste waterniveau heeft bereikt.
 6. Afwerking: Werk de rand van de vijver af met materialen naar keuze, zoals natuursteen, hout of gras. Dit zorgt voor een mooie afwerking en versterkt de natuurlijke uitstraling van de zwemvijver.
 7. Beplanting: Breng planten aan in de zwemvijver om een natuurlijk evenwicht te creëren. Deze waterplanten dragen bij aan de zuivering van het water en bieden schuilplaatsen voor vissen en andere waterdieren.

Met dit stappenplan kun je zelf aan de slag gaan met het aanleggen van een zwemvijver. Het is echter ook mogelijk om een ervaren vakman in te schakelen voor het creëren van jouw droomzwemvijver. Een professional kan je adviseren over het ontwerp, de materiaalkeuze en de optimale plaatsing in jouw tuin. Via Zoofy kun je eenvoudig een betrouwbare vakman vinden die gespecialiseerd is in het aanleggen van zwemvijvers.

Waarom een zwemvijver aanleggen door de vakman via Zoofy?

Het laten aanleggen van een zwemvijver is een belangrijke investering waarbij vakmanschap en expertise essentieel zijn. Bij Zoofy kun je betrouwbare vakmensen vinden die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van zwemvijvers. Met hun ervaring en kennis hebben zij de vaardigheden om de perfecte zwemvijver voor je te realiseren.

De vakmensen via Zoofy zijn experts op het gebied van zwemvijvers. Zij begrijpen de technische aspecten en hebben het vakmanschap om de zwemvijver snel en vakkundig aan te leggen. Met hun hulp ben je verzekerd van een prachtige zwemvijver waar je jarenlang van kunt genieten.

Een ander voordeel van het inschakelen van een vakman via Zoofy is het gemak en de gemoedsrust die het met zich meebrengt. Je kunt erop vertrouwen dat je wordt gekoppeld aan hoogwaardige vakmensen die betrouwbaar en professioneel zijn. Bovendien hoef je pas achteraf te betalen, nadat de werkzaamheden naar tevredenheid zijn uitgevoerd.

Voordelen van zwemvijver aanleggen via Zoofy:

 • Hoogwaardige vakmensen met ervaring en kennis van zwemvijvers
 • Professionele aanleg van de zwemvijver
 • Gemak en gemoedsrust, je wordt alleen gekoppeld aan betrouwbare vakmensen
 • Achteraf betalen, nadat de werkzaamheden zijn voltooid

Kies voor de expertise van een vakman via Zoofy en laat je droomzwemvijver vakkundig realiseren.

Zwemvijver of zwembad?

Als het gaat om het creëren van een ontspannende wateroase in je tuin, sta je voor de keuze tussen een zwemvijver en een zwembad. Deze keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling van het waterelement.

Een zwemvijver is een natuurlijker alternatief voor een zwembad. Het biedt een harmonieuze omgeving met een natuurlijke uitstraling die perfect bij jouw tuinlandschap past. In tegenstelling tot een zwembad wordt een zwemvijver op een ecologische manier gezuiverd zonder het gebruik van chemicaliën. Het water wordt helder gehouden door waterplanten en bacteriën, waardoor je kunt genieten van een natuurlijke zwemervaring. Bovendien draagt een zwemvijver bij aan de biodiversiteit in je tuin, omdat het een leefgebied biedt aan verschillende planten en dieren.

Aan de andere kant heeft een zwembad een strakkere en modernere uitstraling. Het wordt meestal gezuiverd met behulp van chemicaliën zoals chloor. Een zwembad biedt de mogelijkheid om te zwemmen in kristalhelder water, zonder de aanwezigheid van planten of natuurlijke elementen. Het onderhoud van een zwembad is echter intensiever vanwege het regelmatige gebruik van chemicaliën en het schoonmaken van het zwembadoppervlak en de filtersystemen.

Wat betreft de kosten, is een zwemvijver over het algemeen goedkoper dan een zwembad. De aanlegkosten van een zwemvijver zijn vaak lager, omdat er minder bouwkundige elementen bij betrokken zijn. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een zwemvijver vaak lager, omdat er geen chemicaliën nodig zijn en het onderhoud beperkt blijft tot het trimmen van de waterplanten en het schoonhouden van het wateroppervlak.

De keuze tussen een zwemvijver en een zwembad hangt dus af van je persoonlijke voorkeur, de gewenste uitstraling en het budget. Beide opties bieden unieke voordelen en de mogelijkheid om te genieten van verfrissend waterplezier in je eigen tuin.

Voor een visuele vergelijking tussen een zwemvijver en een zwembad, bekijk de onderstaande tabel.

Zwemvijver Zwembad
Uitstraling Natuurlijk, harmonieus Strak, modern
Zuivering Natuurlijk, zonder chemicaliën Met chemicaliën (bijv. chloor)
Onderhoud Beperkt, geen chemicaliën nodig Intensiever, regelmatig gebruik van chemicaliën
Kosten Over het algemeen goedkoper Over het algemeen duurder

Conclusie

Het aanleggen van een zwemvijver brengt kosten met zich mee, maar biedt ook vele voordelen. De kosten variëren afhankelijk van de grootte, vorm, filtersysteem en eventuele extra opties.

Een zwemvijver is een mooie toevoeging aan je tuin en zorgt voor een natuurlijke zwemervaring zonder chemicaliën. Daarnaast vergt een zwemvijver minder onderhoud dan een zwembad. Het water wordt op een natuurlijke manier gezuiverd door waterplanten en bacteriën, waardoor je kunt genieten van helder en schoon water.

Wil je graag een zwemvijver aanleggen? Een vakman via Zoofy kan je helpen bij het realiseren van je droomzwemvijver. Met hun ervaring en expertise zorgen zij voor een vakkundige en professionele aanleg. Neem contact op met Zoofy en laat je informeren over de mogelijkheden en kosten. Creëer je eigen oase van rust en ontspanning in je tuin met een prachtige zwemvijver.