Wat te doen bij een stroompanne? Praktische tips

Een stroompanne kan verschillende oorzaken hebben, zoals kortsluiting, problemen in de elektriciteitskast of een algemeen probleem op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk om eerst te controleren of de stroomuitval een algemeen probleem is of specifiek in jouw huis. Als het een algemeen probleem is, neem dan contact op met de netbeheerder. Bij een probleem in jouw eigen installatie, kun je zelf proberen de oorzaak te vinden en op te lossen.

stroompanne

Belangrijke punten:

 • Controleer of de stroomuitval een algemeen probleem is of specifiek in jouw huis.
 • Neem contact op met de netbeheerder als het een algemeen probleem is.
 • Probeer zelf de oorzaak te vinden en op te lossen bij een probleem in jouw eigen installatie.

Oorzaken van een stroompanne

Een stroompanne kan verschillende oorzaken hebben, zoals een defect apparaat, problemen in de elektriciteitskast of een storing op het elektriciteitsnet. In veel gevallen is overbelasting van een kring een belangrijke oorzaak van stroompannes. Het is daarom essentieel om de vermogens van verschillende apparaten en installaties goed te verdelen over de verschillende kringen om stroomonderbrekingen te voorkomen.

Overbelasting kan optreden wanneer er te veel elektrische apparaten tegelijkertijd worden gebruikt op dezelfde kring. Dit kan leiden tot een overbelasting van de kabels en het uitvallen van elektriciteit. Bijvoorbeeld, het inschakelen van meerdere grote apparaten zoals een wasmachine en een magnetron tegelijkertijd kan de kring overbelasten en een stroompanne veroorzaken.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de elektriciteitskast. Als de elektriciteitskast niet voldoende vermogen heeft om alle aangesloten apparaten van stroom te voorzien, kan dit leiden tot stroomuitval. Oudere elektriciteitskasten hebben mogelijk niet genoeg vermogen om aan de moderne elektriciteitsvraag te voldoen, dus het kan nodig zijn om de kast te laten vervangen of upgraden.

Een stroompanne kan ook veroorzaakt worden door externe factoren, zoals een storing op het elektriciteitsnet. In deze gevallen is het probleem niet specifiek gerelateerd aan jouw huishouden, maar treft het een groter gebied. Het is belangrijk om bij een algemene stroompanne contact op te nemen met de netbeheerder en hen op de hoogte te stellen van de situatie.

Om stroompannes te voorkomen, is het raadzaam om bewust om te gaan met het gebruik van elektrische apparaten en ervoor te zorgen dat de elektriciteitskast voldoende vermogen heeft. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de bedrading en aansluitingen in huis te controleren om eventuele problemen tijdig te ontdekken en op te lossen.

Stappenplan voor het oplossen van een stroompanne

Als je te maken hebt met een stroompanne, is het handig om een stappenplan te volgen om het probleem op te lossen. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je kunt nemen:

 1. Controleer de zekeringen: Controleer eerst of de stroompanne wordt veroorzaakt door een uitgeschakelde zekering. Ga naar de elektriciteitskast en controleer of er een zekering is uitgeschakeld. Als dat het geval is, kun je deze inschakelen. Als de zekering is doorgeslagen, kun je deze vervangen door een nieuwe zekering met dezelfde waarde.
 2. Achterhaal de oorzaak: Als de storing aanhoudt na het controleren van de zekeringen, kun je proberen te achterhalen welk apparaat de stroompanne veroorzaakt. Haal alle elektrische apparaten uit het stopcontact en sluit ze één voor één weer aan om te zien of het probleem zich herhaalt. Als het probleem zich voordoet bij het aansluiten van een specifiek apparaat, kan dit de oorzaak zijn van de stroompanne.
 3. Verwijder het probleemapparaat: Als je hebt ontdekt welk apparaat de stroompanne veroorzaakt, kun je ervoor kiezen om dit apparaat te verwijderen. Dit voorkomt verdere stroomstoringen en kan het probleem oplossen. Je kunt het apparaat laten repareren of vervangen om te voorkomen dat het probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.
 4. Schakel een erkend installateur in: Als de stroompanne aanhoudt en je de oorzaak niet kunt achterhalen, is het raadzaam om een erkend installateur in te schakelen. Een professionele installateur kan het probleem onderzoeken en oplossen, en ervoor zorgen dat je elektrische installatie weer veilig en betrouwbaar is.

Volg deze stappen zorgvuldig en met de nodige voorzichtigheid om het probleem met de stroompanne op te lossen. Als je twijfelt of het probleem ingewikkelder is dan je kunt oplossen, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van een professional.

stroompanne

Stappenplan voor het oplossen van een stroompanne Voordelen
Controleer de zekeringen – Eenvoudige en snelle controle
– Kan het probleem direct oplossen
Achterhaal de oorzaak – Identificeert het apparaat dat de stroompanne veroorzaakt
– Voorkomt toekomstige storingen
Verwijder het probleemapparaat – Elimineert de oorzaak van de stroompanne
– Voorkomt verdere onderbrekingen
Schakel een erkend installateur in – Professionele expertise voor complexe problemen
– Verzekert een veilige en betrouwbare elektrische installatie

Aandachtspunten bij een stroompanne

Bij een stroompanne is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de oorzaak goed te onderzoeken voordat je actie onderneemt. Schakel bij twijfel of ernstige problemen altijd een erkend installateur in. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke zekeringen je hebt en hoe je deze kunt controleren en vervangen. Bij nieuwere installaties zijn er ook differentieelschakelaars of aardlekschakelaars aanwezig, waar je rekening mee moet houden.

“Bij twijfel of ernstige problemen altijd een erkend installateur inschakelen.”

Als er een stroompanne optreedt, is het verstandig om eerst de veiligheid te waarborgen. Het is belangrijk om de oorzaak van de stroomuitval te achterhalen voordat je eventuele reparaties zelf probeert uit te voeren. In geval van ernstige problemen, zoals een brandgevaarlijke situatie of zichtbare beschadigingen aan bedradingen, is het raadzaam om een erkend installateur in te schakelen.

Bij oudere huizen kom je vaak zekeringen tegen in de meterkast. Deze zekeringen kunnen doorslaan bij overbelasting of kortsluiting. Het is belangrijk om te weten welke zekering verantwoordelijk is voor welk deel van de elektrische installatie. Mocht er een zekering zijn doorgeslagen, dan kun je deze vervangen door een nieuwe zekering met dezelfde waarde.

Controleer en vervang zekeringen

Om te controleren welke zekering(en) is/zijn doorgeslagen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Haal alle stekkers uit het stopcontact om eventuele overbelasting te voorkomen.
 2. Open de meterkast en zoek naar de zekeringen. Deze bevinden zich meestal in een aparte behuizing met een transparant venster.
 3. Bekijk de zekeringen en controleer of er een zichtbare onderbreking of smeltplek aanwezig is.
 4. Als je een defecte zekering hebt gevonden, kun je deze vervangen door een nieuwe zekering met dezelfde waarde. Dit staat meestal vermeld op de zekering of in de meterkast.

Voor nieuwere installaties is het belangrijk om ook rekening te houden met differentieelschakelaars of aardlekschakelaars. Deze schakelaars zijn bedoeld om aardleksluitingen te detecteren en de stroomtoevoer naar een groep automatisch af te sluiten bij een lekstroom. Het kan zijn dat deze schakelaar is uitgeschakeld vanwege een aardlek of een ander probleem. Controleer daarom ook altijd de stand van de differentieelschakelaar en schakel deze indien nodig weer in.

Soort zekering Maximale stroomsterkte Gebruik
Smeltveiligheid 6-100 ampère Voor algemeen gebruik
Automatische zekering (installatieautomaat) 10-63 ampère Meestal gebruikt voor groepen in de meterkast

Door het kennen van deze aandachtspunten bij een stroompanne kun je op een veilige en verantwoorde manier het probleem onderzoeken en mogelijke oplossingen toepassen.

Contact opnemen met de netbeheerder

Wanneer je te maken hebt met een algemene stroompanne, waarbij jouw hele buurt zonder stroom zit, is het belangrijk om contact op te nemen met de netbeheerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het distributienet en kunnen het probleem oplossen.

De netbeheerder heeft de expertise en middelen om storingen aan het elektriciteitsnet te verhelpen. Het is daarom raadzaam om hen te informeren over de stroomstoring in jouw buurt. Dit kan telefonisch of via hun website. De netbeheerder zal zo snel mogelijk actie ondernemen om de stroomvoorziening te herstellen.

Daarnaast kun je bij de netbeheerder ook terecht voor het melden van storingen of voor meer informatie over de stroomvoorziening. Ze kunnen je helpen met specifieke vragen en eventuele ondersteuning bieden bij langdurige stroompannes.

Bij het contact opnemen met de netbeheerder is het handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

 • Je naam en contactgegevens
 • Je adres en/of locatie van de stroompanne
 • Een korte beschrijving van de situatie

Door contact op te nemen met de netbeheerder zorg je ervoor dat zij op de hoogte zijn van de stroompanne en kunnen zij adequaat reageren om het probleem op te lossen.

“De netbeheerder is de aangewezen partij om een algemene stroompanne op te lossen. Neem contact met hen op voor het melden van storingen en meer informatie.”

Gevolgen van een stroompanne

Een stroompanne kan verschillende gevolgen hebben, zoals schade aan apparaten die niet goed zijn afgesloten, ongemak door het ontbreken van elektriciteit en het weggooien van bederfelijke etenswaren.

Als gevolg van een stroompanne kunnen elektronische apparaten zoals computers, televisies, en koelkasten beschadigd raken als ze niet goed zijn afgesloten tijdens de stoomuitval. Dit kan leiden tot hoge reparatiekosten of zelfs de noodzaak om nieuwe apparaten aan te schaffen.

Het ontbreken van elektriciteit kan ook voor ongemak zorgen, vooral tijdens de nacht of in de wintermaanden wanneer verwarming belangrijk is. Zonder elektriciteit kunnen elektrische kachels niet werken en kan het erg koud worden in huis. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op stroompannes en alternatieve verwarmingsmethoden, zoals kaarsen of draagbare kachels, beschikbaar te hebben.

Een ander gevolg van een stroompanne is het weggooien van bederfelijke etenswaren. Dit kan vooral een probleem zijn als de stroompanne langdurig is en er geen koelkast of diepvries beschikbaar is. Het is belangrijk om bederfelijke etenswaren zo snel mogelijk weg te gooien om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Om de gevolgen van een stroompanne te beperken, is het raadzaam om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Sluit bijvoorbeeld de koelkast en vriezer goed af om bederfelijke etenswaren zo lang mogelijk vers te houden. Zorg ook altijd dat je zaklampen en kaarsen met lucifers bij de hand hebt, zodat je bij een stroompanne voldoende verlichting hebt.

Praktische tips voor tijdens een stroompanne

Tijdens een stroompanne zijn er enkele praktische tips die van pas kunnen komen om het ongemak te minimaliseren. Hier zijn enkele handige suggesties:

 1. Sluit de koelkast en vriezer: Houd de deuren van de koelkast en vriezer gesloten om de kou binnen te houden en voedsel langer vers te houden. Zo voorkom je bederf van bederfelijke etenswaren.
 2. Sluit deuren, ramen en gordijnen: Om warmteverlies te beperken, is het raadzaam om deuren, ramen en gordijnen te sluiten. Dit helpt om de warmte binnen te houden en de temperatuur in huis te behouden.
 3. Gebruik een elektrische kachel of waterkoker: Als je extra warmte nodig hebt tijdens een stroompanne, kun je een elektrische kachel of waterkoker gebruiken. Hiermee kun je een kleinere ruimte verwarmen of warm water bereiden.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat bepaalde apparaten mogelijk niet werken tijdens een stroompanne. Dit kan onder andere gelden voor alarmsystemen en medische apparatuur. Zorg ervoor dat je hiermee rekening houdt en indien nodig extra voorzorgsmaatregelen neemt.

Met deze praktische tips kun je jezelf beter voorbereiden en de impact van een stroompanne beperken.

Vergoeding bij een stroompanne

In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding bij een stroompanne. Als je langer dan vier uur geen elektriciteit hebt door een niet-geplande onderbreking met een technische oorzaak, kun je binnen 30 kalenderdagen een vergoeding aanvragen. Het aanvragen van een vergoeding kan online, via telefoon of in een klantenkantoor. Let op dat er geen vergoeding wordt gegeven bij algemene elektriciteitstekorten of bij verboden om werken uit te voeren.

vergoeding bij stroompanne

Verdere stappen en informatie

Als je te maken hebt gehad met een stroompanne en je hebt de oorzaak niet kunnen achterhalen of het probleem niet kunnen oplossen, dan kun je altijd terecht bij de netbeheerder of een erkend installateur voor verdere stappen en informatie. Deze professionals hebben de kennis en expertise om je te helpen bij het oplossen van het probleem en het voorkomen van toekomstige stroompannes. Ze kunnen je adviseren over mogelijke oplossingen en welke stappen je kunt nemen om je elektrische installatie te verbeteren.

Daarnaast is het handig om te weten dat je recht hebt op informatie over geplande werken en storingen via sms. Op deze manier word je tijdig op de hoogte gebracht van eventuele onderhoudswerkzaamheden of storingen in jouw buurt. Zo kun je jezelf en je gezin goed voorbereiden en eventuele ongemakken beperken.

Als je vragen hebt of meer informatie wilt over stroompannes, kun je altijd contact opnemen met de netbeheerder. Ze staan klaar om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden. Een stroompanne kan erg vervelend zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kun je het probleem snel oplossen en verdere stappen nemen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.