Mexicaanse Dwergpalm (Chamaedorea Elegans): Hoe Planten, Groeien en Verzorgen

Inhoudsopgave:

1. Over Mexicaanse Dwergpalmen (Chamaedorea Elegans)
2. Mexicaanse dwergpalm water geven
3. Mexicaanse dwergpalm bemesten
4. Mexicaanse dwergpalm planten
5. Mexicaanse dwergpalm verzorgen
6. Mexicaanse dwergpalm verpotten & voortplanting
7. Mexicaanse dwergpalm snoeien
8. Kan een Mexicaanse dwergpalm in water groeien?
9. Is de Mexicaanse dwergpalm giftig?
10. Hoe kan u een Mexicaanse dwergpalm laten groeien
11. Wat zijn de bekende ziektes bij de Mexicaanse dwergpalm?

Een Mexicaanse Dwergpalm, ook wel de Chamaedorea elegans genoemd, is een van de bekendste palmplanten die we in ons land kennen. Deze is voornamelijk populair omdat deze niet heel veel licht nodig heeft en daarnaast ook nog eens tegen lagere temperaturen kan. Hieronder vertellen we alles over hoe u een Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans) kan planten, laten groeien en hoe u die moet verzorgen.

Over Mexicaanse Dwergpalmen (Chamaedorea elegans)

De Mexicaanse Dwergpalm is een zeer eenvoudige huisplant die niet moeilijk is om te laten groeien. Deze plant heeft zeer weinig licht nodig en het kan zelfs schadelijk voor de plant zijn om directe zonlicht te krijgen, en dat zal u dan ook merken wanneer de dwergpalm er behoorlijk zwak uit ziet of zelfs dood aan het gaan is. Het advies is om deze bij een raam te plaatsen waar er ochtendlicht of avondlicht schijnt, zodat deze niet al te veel licht ontvangt.

De plant kenmerkt zich ook dat die niet heel snel groeit. Het kan soms jaren duren voordat die op zijn piek komt, maar dat is natuurlijk niet heel erg. Als u de plant volledig van het zonlicht weghaalt dan kan die alsnog groeien, maar dan groeit de plant nog langzamer dan u zou verwachten.

Een Mexicaanse Dwergpalm water geven

Verschillende planten in huis hebben betekent eigenlijk al dat u ervaring heeft met het geven van water, en dan weet u ook dat iedere plant zijn eigen wensen heeft wat betreft hoeveelheid. Maar hoe weet u nu wanneer u de Mexicaanse Dwergpalm water moet geven, en hoeveel dit eigenlijk moet zijn? Hieronder leggen we het uit.

Wanneer moet u de Mexicaanse Dwergpalm water geven

Deze plant kan u eigenlijk altijd water geven, het belangrijkste is dat u er voor zorgt dat de potgrond nooit droog wordt. Een hoge vochtigheid is belangrijk voor de plant. In de winter is het belangrijk om minder water te geven, aangezien het dan vanzelf vochtiger is. Wanneer u merkt dat de bladeren bruine vlekken krijgen dan is dit een teken dat er veel te weinig of juist veel te veel water is gegeven. Doe het dan ook met mate!

Hoe moet u de Mexicaanse Dwergpalm water geven

Een van de eenvoudigste manieren om deze plant water te geven is om een kleine gieter te gebruiken, zo weet je namelijk dat je niet al te veel water geeft aan de plant. Wanneer u deze niet beschikbaar heeft kan u improviseren door een koffiemok te gebruiken of iets groters. Het belangrijkste is dat u eerst uw vinger in de potgrond stopt om te kijken of de potgrond nog vochtig is. Als dit het geval is dan zal er geen water toegevoegd moeten worden, en anders voegt u beetje bij beetje water toe totdat de potgrond vochtig is. Een waterlaagje op de potgrond zegt eigenlijk dat u te veel water heeft gegeven!

Het bemesten van een Mexicaanse Dwergpalm

Het eenvoudige aan de dwergpalm is dat deze vrij weinig nodig heeft, dat geldt dus ook voor de mest die nodig is om deze plant laten groeien. In de zomer is het advies om eens per maand de dwergpalm te bemesten. In de winter is niet heel veel nodig, slechts een keer per twee of drie maanden zou voldoende moeten zijn.

Welke mest kan ik het beste gebruiken voor de Mexicaanse Dwergpalm?

Alle kwaliteit mest zou bij deze plant passen, zorg er wel voor dat deze de 20-20-20 ratio bevat.

Het Planten, Verplanten & Verdelen van de Mexicaanse Dwergpalm

 • Kwaliteit potgrond voor deze plant is een belangrijk iets. Zorg er dus ook voor dat u dit koopt. Een 20-20-20 ratio is wat het beste is voor deze plant
 • Het verpotten van deze plant is om het jaar nodig
 • Deze plant zal niet heel snel groeien, maar pas na een paar jaar op zijn piek zitten qua grootte. Het is dan ook niet nodig om deze te verdelen over verschillende potten

Het verzorgen van de Mexicaanse Dwergpalm

 • Het is belangrijk dat er niet te veel licht op deze plant komt te schijnen, maar daarnaast is te weinig licht ook weer niet goed. Een plek waar de ochtendlicht en de avondlicht deze plant bereikt zou het beste zijn
 • Minder water geven dan te veel water geven is het advies voor deze plant. Wacht met opnieuw water geven tot het water verdwijnt van de potgrond. In de winter hoeft u deze niet veel water te geven vahwege de omstandigheden
 • In de zomer is het aangeraden om de bemesting eens per maand plaats te laten vinden. In de winter is dit niet nodig, dan is eens per 2-3 maanden voldoende
 • 20-27 graden celcius is de meest ideale temperatuur voor deze plant om het hardst te groeien. Boven de 10 graden celcius zal de plant ook groeien, wel iets langzamer. Onder de 10 graden celcius is niet aangeraden.

Een Mexicaanse dwergpalm verpotten & de voortplanting

Deze plant is betreft het verpotten en de voortplanting eigenlijk heel simpel. Het verpotten hoeft nauwelijks tot niet, wellicht een keer om het jaar. Dus het ene jaar wel, en het andere jaar niet. De voortplanting van deze plant is wat dat betreft ook heel eenvoudig. Het duurt namelijk jaren voordat deze plant zijn piek heeft bereikt. Het is daarnaast ook een slome groeier, voornamelijk wanneer de omstandigheden niet perfect zijn. Te weinig licht, te veel licht, te weinig water, te veel water, allemaal aspecten die de plant tegen kunnen houden in zijn groei.

Het snoeien van de Mexicaanse dwergpalm

Het ouder worden van bladeren is eigenlijk niet te voorkomen, bij geen enkele plant is dat het geval. In de meeste gevallen maakt de dwergpalm nieuwe bladeren aan om de oudere bladeren te vervangen. De oudere bladeren kan u vervolgens snoeien. Snoeien kan het beste in het voorjaar worden gedaan, dit is goed voor hoe de plant er uit ziet en natuurlijk ook voor de gesteldheid van de plant.

Vragen & Antwoorden

Kan een Mexicaanse dwergpalm alleen in water groeien?

Kort antwoord, nee. Dit is niet mogelijk, aangezien te veel water niet goed is voor deze plant en deze dan ook niet kan overleven.

Is de Mexicaanse dwergpalm giftig?

Nee. Voor zowel huisdieren als mensen is deze dwergpalm niet giftig. Het is uiteraard wel gewoon verstandig om er voor te zorgen dat uw kinderen of uw huisdieren deze plant niet eten.

Hoe kan ik een dwergpalm laten groeien?

De dwergpalm is van nature een slome groeier (kan enkele jaren duren), maar hieronder wat tips (die we eerder in het artikel al hebben benoemd) voor het goed laten groeien van deze plant.

 • Voldoende licht: Zorg er voor dat deze plant voldoende licht krijgt. Niet te veel, en niet te weinig. Een plek waar deze plant de ochtendlicht en avondlicht kan opvangen is de meest ideale situatie.
 • Pas op met water: Geef deze plant niet te veel water! Te veel water zal er namelijk voor zorgen dat deze plant gaat afsterven. Te weinig water zorgt er ook voor dat deze plant niet goed kan groeien. Doe het dus met mate. In de winter is er al minder water nodig.
 • Mest 1x per paar maanden: Geef niet al te veel mest, doe dit 1x per paar maanden.

Wat zijn de bekende ziektes bij de dwergpalm?

 • Spintmijten: Wanneer uw huis te warm en te droog is kunnen deze beestjes zich voor doen. U herkent ze aan de kleine spinnenwebben onder de bladeren. Een middel tegen spintmijten kan u helpen om van ze af te komen.
 • Insecten: Er zijn duizenden soorten insecten die zich kunnen bevinden op de plant. U kunt ze handmatig verwijderen, of met een middel tegen insecten kan u de bladeren schoonmaken.
 • Wortelrot: Vaak het gevolg van te veel water geven. Hier is vrijwel geen oplossing voor. Het belangrijkste is dat u niet te veel water geeft en er voor zorgt dat de potgrond nat blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.