Lepelplant (Spathiphyllum genus): Hoe Planten, Groeien en Verzorgen

Inhoudsopgave:

1. Over Lepelplanten (Spathiphyllum genus)
2. Lepelplant water geven
3. Lepelplant bemesten
4. Lepelplant planten
5. Lepelplant verzorgen
6. Lepelplant verpotten & voortplanting
7. Lepelplant snoeien
8. Kan een lepelplant in water groeien?
9. Is de Lepelplant giftig?
10. Hoe kan u een lepelplant laten bloeien
11. Wat zijn de bekende ziektes bij de Lepelplant?

Een lepelplant, ook wel bekend in het buitenland als peace lilies, zijn een van de meest voorkomende huisplanten vandaag de dag omdat ze makkelijk te planten, groeien en verzorgen zijn. En daarnaast zijn ze ook nog eens prachtig om in uw huis te hebben. Hieronder vertellen we alles over hoe u een lepelplant (spathiphyllum genus) kan planten, laten groeien en hoe u die moet verzorgen.

Over Lepelplanten (Spathiphyllum genus)

De Lepelplant is een tropische plant, dat een populaire huisplant is. Een Lepelplant kan u laten genieten van gevlekt zonlicht, met een goede vochtigheid. In de zomer kan u prachtige witte bladeren verwachten en buiten de zomer zal deze plant blijven bloeien. Heel erg groot zal deze plant niet worden wanneer u deze in uw slaapkamer heeft staan, gemiddeld kan dit oplopen tot 40 centimeter groot.

De Lepelplant wordt zo genoemd vanwege de vorm van de plant, namelijk dat die lijkt op een lepel. Deze plant is afkomstig uit de Amazone en heeft voornamelijk behoefte aan een warme en vochtige omgeving. Het laten verdrinken van deze plant is vrijwel onmogelijk.

Een Lepelplant water geven

Het geven van water aan planten kan van plant tot plant verschillen. Dat geldt ook voor een Lepelplant. Hoe weet u nu hoeveel water u moet geven en wanneer u dat moet doen? Hieronder geven wij u uitleg over hoe u het beste de Lepelplant water kan geven.

Wanneer moet u de Lepelplant water geven

Een truc om te weten wanneer u de Lepelplant water moet geven is door uw vinger in de potgrond te steken. Als de potgrond nog vochtig aanvoelt tot aan uw eerste knokkel, dan is het nog te vroeg om water te geven. Wanneer de potgrond echter droog is dan is het hoogst tijd dat u water geeft aan de Lepelplant. De knokkeltest is een van de manieren om te weten of uw plant water nodig heeft, maar u zou bijvoorbeeld ook een watermeter kunnen gebruiken.

Hoe moet u de Lepelplant water geven

De meest eenvoudige manier is om de plant in de wasbak te zetten en onder de kraan te houden. De kraan heel zacht aanzetten en water op de potgrond laten vallen. Vervolgens wacht u tot het water volledig door de potgrond naar de bodem van de pot is geraakt. Het belangrijkste is dat u nooit te veel water geeft, en dat merkt u eigenlijk wanneer er boven de potgrond water zichtbaar is als een laagje. Te weinig water is nog altijd beter dan te veel water. Te veel water kan er namelijk voor zorgen dat de plant dood gaat en dat is ook een van de meest voorkomende redenen dat een plant dood gaat.

Het bemesten van een Lepelplant

Een Lepelplant heeft eigenlijk vrij weinig nodig en dat geldt ook voor de bemesting van de plant. De beste tijd om de plant te bemesten is wanneer de plant aan het bloeien is of wanneer de plant actief aan het groeien is. Twee of drie keer bemesten over het hele seizoen zou genoeg moeten zijn voor deze mooie plant.

Het is vooral van belang dat u er voor zorgt dat u de plant niet te veel bemest, want dat kan namelijk slecht zijn. Zo kan dit er voor zorgen dat de bladeren bruine stukjes krijgen wanneer deze teveel bemest wordt. Als de bloemetjes groen zijn in plaats van wit dan betekent dit ook vaak dat er te veel bemesting is. Het is dan belangrijk om de bemesting te minderen.

Welke mest kan ik het beste gebruiken voor de Lepelplant?

Eigenlijk kan u vrijwel alle van goede kwaliteit bemesting gebruiken voor deze plant. Het is belangrijk dat het oplosbaar is in water. Een 20-20-20 ratio is vaak wel het beste wat u kan gebruiken. Let op dat u na het bemesten altijd water geeft aan de plant. En zorg er voor dat de potgrond nooit droog is wanneer u deze bemest.

Het Planten, Verplanten en Verdelen van een Lepelplant

 • Gebruik potgrond dat er voor zorgt dat het water goed afgevoerd wordt en potgrond dat voor alles gebruikt kan worden.
 • Nieuw potgrond vindt deze plant heerlijk, en het is aangeraden om dit eenmaal per jaar te doen in de lente.
 • Wanneer u merkt dat de Lepelplant te groot geworden is voor de pot waar die in staat dan kan u deze verdelen over meerdere potten. Zorg er voor dat u de Lepelplant uit de pot haalt en verdeel deze dan. Meerdere bladen per klont is aangeraden om een goed resultaat te halen met het delen van de plant.

Het Verzorgen van een Lepelplant

 • Een van de belangrijkste dingen is er voor te zorgen dat de vochtigheid goed is en dan de potgrond vochtig is. Te veel water is niet goed en deze plant kan gelukkig een tijdje zonder water. Maar zodra er te weinig water aanwezig is zal de plant gaan verkleuren, vaak zal deze bruinige vlekken krijgen op de bladeren.
 • Kraanwater is vaak niet aan te raden vanwege de chemicalien die er in zitten, maar dat is een kwestie van bekijken hoe dat precies loopt. Wanneer u merkt dat kraanwater niet werkt voor de plant, stap dan over op gefilterd water.
 • Bemesting hoeft ongeveer 3 maal per seizoen plaats te vinden, meer dan dat hoeft vaak echt niet. Ook daarbij is het belangrijk om te kijken naar de staat van de plant.
 • Zorg er voor dat het altijd meer dan 16 graden is in de kamer waar de plant staat, want deze plant is een tropische plant en verwacht dus warmte.
 • Zorg ook dat er genoeg licht aanwezig is voor de plant om te bloeien, maar ook weer te veel licht is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de plant.

Een Lepelplant verpotten & de voortplanting

Gebonden wortels is een van de voorkomende zaken die u kan zien bij een Lepelplant. Het verpotten van een Lepelplant is ongeveer om het jaar nodig om er voor te zorgen dat deze goed blijft. Gebonden wortels kan u herkennen aan het volgende:

 • De plant absorbeert al het water heel snel, vaak al binnen een paar dagen
 • De stelen van de plant verdringen de pot
 • De stelen van de plant steken uit de bodem van de pot

Het snoeien van de Lepelplant

Het snoeien van de Lepelplant hoeft niet, maar als u dat toch wilt doen dan kan dat om de plant mooi te houden. Wanneer u ziet dat een van de bloemen dood is gegaan kan u deze tot de basis afknippen en er dus voor zorgen dat deze straks opnieuw kan groeien. Wanneer u bladeren ziet die geel zijn of dood lijken dan kan u die ook verwijderen.

Vragen & Antwoorden

Kan een Lepelplant alleen in water groeien?

Ja, dat kan zeker. Vaak worden deze planten ook verkocht in vazen zonder dat er potgrond in zit en dat kan dus prima. Het ideale zou zijn als de basis van de plant niet onder water staat, want dit kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. En dat is natuurlijk iets wat u zou willen voorkomen.

Is de Lepelplant giftig?

Ja, alle onderdelen van een Lepelplant zijn inderdaad giftig. Dit geldt voornamelijk wanneer u het in grote getallen opneemt. Het is belangrijk dat u Lepelplanten uit de buurt van kinderen en huisdieren houd. Deze plant bevat calciumoxalaat, en wanneer uw kind dit in grote hoeveelheden binnenkrijgt kan dit gevolgen hebben. De plant hoeft niet dodelijk te zijn volgens recente factchecks over populaire kamerplanten.

Hoe kan ik een Lepelplant laten bloeien?

Weinig licht: Wanneer u merkt dat de Lepelplant niet bloeit, dan komt dit in de meeste gevallen door het feit dat de plant niet genoeg licht krijgt. En dat is best knap, want deze plant heeft in principe niet heel veel licht nodig. Maar weinig licht betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen licht nodig is voor deze plant. Merkt u dus dat de plant niet bloeit, probeer de plant dan te verplaatsen naar een locatie waar meer licht is.

Groene bloemen, of bruine vlekken: Wanneer u merkt dat de bloemen groen zijn of dat er bruine vlekken te vinden zijn op de bladeren dan wil dit meestal betekenen dat er niet goed bemest is. Dit kan inhouden dat de verkeerde mest is gebruikt, dat er te weinig mest is gebruikt of dat er juist te veel is gebruikt. Probeer anders eens een mest die bedoeld is voor het laten bloeien van planten?

Wat zijn de bekende ziektes bij de Lepelplant?

 • Bruine vlekken op de bladeren: Dit komt vaak door te veel licht, te veel bemesting, of door het tekort aan water. Vochtigheid bij deze plant is belangrijk, dus zorg er dan ook voor dat er altijd vocht te vinden is.
 • Gele bladeren: Dit komt vaak door te veel of te weinig water, maar het kan ook zo maar zijn dat de bladeren gewoon oud zijn.
 • Insecten: Insecten vinden het heerlijk om aan deze plant te snoepen, daar bestaan allerlei soorten middeltjes voor. Het regelmatig schoonmaken van de plant met water (met een heel klein beetje zeep) of een speciale zeep tegen insecten zou genoeg moeten zijn.

Lepelplant planten in de tuin

Wanneer u de lepelplant grootschaliger wilt planten, dan kan dat natuurlijk ook. Ook hierbij zijn de tips die we gegeven hebben in dit artikel van toepassing. Wanneer u dit echter door een expert wilt laten doen dan kan u dit laten doen door een tuinaanlegger. Deze is de expert op het gebied van planten. Tuinaanleg is de specialiteit van deze persoon.


Leave a Reply

Your email address will not be published.