Lavendel (Lavandula): Hoe Planten, Groeien en Verzorgen

Inhoudsopgave:

1. Over Lavendel (Lavandula)
2. Lavendel water geven
3. Lavendel bemesten
4. Lavendel planten
5. Lavendel verzorgen
6. Lavendel verpotten & voortplanting
7. Lavendel snoeien
8. Kan een Lavendel in water groeien?
9. Is de Lavendel giftig?
10. Hoe kan u een Lavendel laten groeien
11. Wat zijn de bekende ziektes bij de Lavendel?

Over Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een mooie plant met hele felle herkenbare kleuren. Lavendel heeft weinig onderhoud nodig en bloeit van juni tot augustus volop. De planten geven dan een soort paarse gloed over het landschap of in de tuin. Als u goed voor de lavendel zorgt kunt u er jarenlang plezier van hebben! De plant kan zo’n 30 tot 50 cm hoog worden en is goed bestand tegen de winter en tegen vorst.

Een Lavendel water geven

Gelukkig heeft de lavendel niet zo veel water nodig. Zeker als de lavendel in de grond staat is het niet nodig om de plant extra water te geven. De regen zal zijn werk doen. Alleen bij erg warm of droog weer is het nodig om de plant extra water te geven.

Als u de lavendel in een pot plaatst en het regent niet, is het aan te raden om de plant ongeveer twee keer per week water te geven.

Het bemesten van een Lavendel

Omdat lavendel een kalkminnende plant is, is mesten absoluut niet toegestaan. De Lavendel zal hier zelfs van overlijden. Strooi in plaats van mest kalk over de planten heen. Met name als de plant net geplant is in de grond, is het aan te raden om drie of vier keer de voorgeschreven hoeveelheid kalk (van de verpakking) over de plant te strooien.

Het planten, verdelen & verplanten van een Lavendel

Een jonge lavendel kan tegen een stootje. Omdat lavendel ook geschikt is voor winterse temperaturen (in ieder geval in Nederland, zo tot de -20 graden) kan lavendel heel goed in de tuin worden geplant. De beste periode is dan als de grond goed is opgewarmd door de zomer. Bijvoorbeeld eind september of begin oktober.

De plant staat het liefste op een plek in de zon in grond die goed water kan doorlaten. Bijvoorbeeld zand. Waar een lavendel niet zo goed tegen kan is bemeste tuinaarde. Daar zal de lavendel dood van kunnen gaan.

Het verzorgen van een Lavendel plant

Zoals eerder beschreven is de lavendel een plant soort die niet zoveel verzorging nodig heeft. Alleen bij heel erg afwijkend weer, bijvoorbeeld veel droogte en warmte is het nodig om de plant wat te voorzien van extra water. Als er normale periodes van regen zijn, is het niet nodig om te plant extra verzorging te geven qua bewatering. Gelukkig is het ook een sterke plant die echt wel tegen een stootje kan. Ook als u een dag te laat bent met water zal de plant hier niet zo’n probleem van maken. Eenmaal per jaar een onderhoud dosis kalkt voldoet. Wat simpelweg niet de bedoeling is en erg schadelijk kan zijn is mest. Zet de plant op een zo zonnig mogelijke plek en u zult er veel plezier aan beleven.

Een Lavendel verpotten & de voortplanting

Op zich is Lavendel een plant die goed te verpotten is. Belangrijk is om de wortels van de plant “ruim” uit te steken. De wortel is ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant. Als u de Lavendel gaat verplaatsen is het dus belangrijk om hier ruim om heen de wortel uit te graven. Als de plant eenmaal uit zijn huidige plek is gegraven is het goed om de wortels heel erg voorzichtig uit elkaar te trekken. Doe dit echt heel rustig, een beetje alsof u aan het kneden bent. Absoluut niet te hard trekken want daarmee zullen de wortels beschadigen. Het nieuwe gat of de nieuwe pot moet ook ruim genoeg zijn om de wortels weer goed terug te plaatsen. Zodra de plant goed op zijn plek zit, is het aan te raden er een emmer water bij te gooien en de plant rondom de te bedekken (de wortels dan) met aarde. Gooit de aarde er voorzichtig rondom bij.

Als u zelf Lavendel wilt zaaien kunt u de zaadjes kopen bij de meeste tuincentra. Omdat de zaadjes erg klein zijn is het niet nodig om deze diep in de grond te plaatsen. Licht aandrukken is voldoende. De beste temperatuur om de zaadjes te plaatsen is rond de 20 graden. Daarom is het aan te bevelen dit in de zomer te doen, of binnenshuis. In ieder geval is het het beste om dit een kleine potje te doen en de zaadjes af te dekken met bijvoorbeeld aluminiumfolie. Eventueel kunnen de zaadjes nog 2 of 3 dagen in de koelkast bewaard worden om het proces te optimaliseren. Dit is echter geen noodzaak. De planten groeien ook vaak in het wild en dan is dat natuurlijk niet mogelijk.

Het duurt een week of vier voordat Lavendel begint te kiemen. Zodra de eerste echte blaadjes te zien zijn moeten de planten los van elkaar worden verplant. Dit noemen we verspenen.

Na een week of 6 na het verspenen zijn de planten te verpotten op hun plekje, bij voorkeur in de zon.

Het snoeien van een Lavendel

Snoeien is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het onderhouden van lavendel. Zodra de winter is afgelopen moet de plant tot iets van een-derde worden gesnoeid. Dat betekent tot net boven de nieuwe scheuten zodat er wat bladeren aan de takken blijven zitten. In het voorjaar moeten deze weer worden getopt. Zodra de lavendel rond begin oktober is uitgebloeid moeten de bloemen die zijn uitgelopen worden verwijderd. De lavendel kan dan weer gezond en wel de winter in.

Vragen & Antwoorden

Kan een Lavendel alleen in water groeien?

Nee, absoluut niet. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar het water goed kan weglopen. 

Is de Lavendel giftig?

Voor mensen staat deze niet op de giftige lijst. Sterker nog, lavendel wordt vaak als ingrediënt gebruikt voor een kruidenmengsel als Provençaalse kruiden. Ook thee of stroop kan worden gemaakt met lavendel, net als decoratie voor bij desserts. Voor dieren kan de plant soms wel giftig zijn.

Wat zijn de bekende ziektes bij de Lavendel

De lavendel is een hele sterke plant en kent niet zoveel ziektes. Wel kan de plant last krijgen van Schuimcicades. Dat zijn kleine beestjes (zo’n halve centimeter groot, dus echt klein) die het plantensap uit de bladeren en stengels zuigen. Een soort van bladluis dus. Hierdoor kan de plant kromtreken of minder hard gaan groeien. Deze beestjes zijn goed te bestrijden met diverse middelen welke bij een tuinspecialist verkrijgbaar zijn.


Leave a Reply

Your email address will not be published.