Klimop (Hedera Helix): Hoe Planten, Groeien en Verzorgen

Inhoudsopgave:

1. Over Klimop (Hedera Helix)
2. Klimop water geven
3. Klimop bemesten
4. Klimop planten
5. Klimop verzorgen
6. Klimop verpotten & voortplanting
7. Klimop snoeien
8. Kan een Klimop in water groeien?
9. Is de Klimop giftig?
10. Hoe kan u een Klimop laten groeien
11. Wat zijn de bekende ziektes bij de Klimop?

Over Klimop (Hedera Helix)

De Klimop is een plant die groeit op vochtige en in voedselrijke grond. Het liefst klampt de plant zich vast tegen muren of bomen en groeit dan naar boven toe doormiddel van korte hechtwortels. De Klimop wordt ook wel Eiloof of Ifte genoemd. De meeste mensen zullen hem echter herkennen aan de naam Klimop. Deze plant staat in de top 10 van makkelijke planten. Zowel binnen als buiten een aanwinst voor uw woning dus!

Het duurt lang voordat de plant volwassen is. Dat kan wel tot 10 jaar duren. Vanwege het weinige onderhoud wat een Klimop nodig heeft, heeft u er weinig omkijken naar gedurende deze jaren. Een Klimop kan heel erg oud worden. Er zijn zelfs voorbeelden van deze plant waarin ze meer dan 400 jaar oud zijn.

Vanwege de ouderdom en het weinige onderhoud is dit een plant waar u veel plezier van kunt hebben.

Een Klimop water geven

De plant heeft niet heel veel water nodig. Als u de Klimop in de tuin heeft staan en niet in de volle zon hebt staan, is één keer in de week meer dan voldoende om de plant water te geven. Tijdens de regenperiodes is het niet noodzakelijk om de plant extra water te geven. Zorg voor minimaal 1x per week bewatering en de plant zal er goed bij blijven staan.

Wanneer moet u de Klimop water geven?

Wanneer u de Hedera Helix in de tuin heeft staan hoeft u de plant maar ongeveer 1x per week water te geven. Wanneer er regen is gevallen is het helemaal niet nodig om water te geven aan de Hedera Helix. De plant, heeft zoals hierboven al aangegeven, weinig water nodig.

Hoe moet u de Klimop water geven?

Afhankelijk van waar u de Klimop heeft staan kan u op verschillende manieren de plant water geven. Wanneer u de Klimop in uw tuin heeft staan kan u een sproeier gebruiken om de plant water te geven. Wanneer u de Klimop in uw huis heeft staan kan u een kleine gieter gebruiken of iets anders waar water in gaat om uw plant te voorzien van genoeg water.

Het bemesten van een Klimop

Het is belangrijk om de Klimop op de juiste te verzorgen. Een Klimop dient twee keer per jaar te worden bemest. Het heeft de voorkeur om dat te doen zodra de vorst verdwenen is, bijvoorbeeld in april. Vlak voordat de kou zich weer intrede doet in Belgie, zo rond eind augustus zou dan een goed moment zijn voor de tweede bemesting. Speciale mest voor de Klimop is dan aan te raden en verkrijgbaar bij het tuincentrum. Een goede dosering is wel van belang. Teveel mest zorgt ervoor dat de plant de hoeveelheid voeding niet via zijn wortels kan verwerken, daardoor kunnen ze beschadigd raken. Te weinig mest is net als te weinig eten voor een mens. De Klimop wordt dan zwak en gaat minder groeien.

Welke mest kan ik het beste gebruiken voor de Klimop?

Alle kwaliteit mest zou bij deze plant passen, zorg er wel voor dat deze de 20-20-20 ratio bevat.

Het Planten, Verplanten & Verdelen van de Klimop

Een Klimop planten is echt heel eenvoudig en is goed zelf te doen.

  • Zorg voor een goede bodem en graaf een gat waar de plant met de wortels in komt.
  • Belangrijk is om het gat vrij te maken van alles wat er niet meer thuishoort. Stenen, wortels van oude of andere planten en bomen maar zeker ook onkruid.
  • Vul de grond vervolgens weer met potgrond aan. U hebt ongeveer 5 Klimop planten nodig per meter om een goede verdeling te krijgen.
  • Belangrijk is om een plek te creëren voor de Klimop die niet in de felle zon staat. Het liefst heeft de plant een lichte maar koele plek om te groeien.

Het verzorgen van de Klimop

De Klimop heeft niet veel verzorging nodig, maar af en toe oude bladeren verwijderen is wel nodig. Verder af en toe een sproeibeurt en twee keer per jaar snoeien zou voldoende moeten zijn. Doe dit niet in de winterperiode, maar vlak na de vorst en vlak nadat ze zomer weer in de aflopende fase zit (zo eind augustus).

Een Klimop verpotten & de voortplanting

Het verpotten of voortplanten van een Klimop is heel eenvoudig. Ook om dat zelf te doen thuis. Jonge uitlopers van ongeveer 15 tot 20 cm zijn af te snijden met een scherp mes. Snijd ze recht af vlak onder het blad. Zet de takjes in een glas met water. Let wel op dat de bladeren het water niet raken. Na een week of 6 is de plant dan weer geschikt om in een pot of in de grond geplaatst te worden. Zeker als u een lange muur met veel Klimop planten wilt laten groeien, kan het een voordelige manier zijn om ze zelf voor te planten.

Het snoeien van de Klimop

De Klimop kan eigenlijk het hele jaar wel worden gesnoeid. Toch heeft het de voorkeur om dat altijd in het voorjaar te doen en liever niet in de winterperiode. Omdat dat het moment is dat de plant de groei er lekker in heeft zitten, zal de plant na het snoeien weer snel uitlopen naar boven toe. 

Ook als de plant net geplaatst is dient deze op korte termijn gesnoeid te worden. Dit is met name om te voorkomen dat de plant bovenaan breder wordt dan aan de onderkant. Dat is niet zo’n mooi gezicht. Door het snoeien komen er nieuwe jonge hechtwortels. Hierdoor kan de plant zich beter vasthouden aan de muur of wand en zal het een vollere uitstraling krijgen.

Vragen & Antwoorden

Kan een Klimop alleen in water groeien?

Ja dat kan, hydroponie is zelfs de nieuwe woontrend! Planten op water! De plant groeit in bijvoorbeeld een vaas zonder aarde. Spoel met lauwwarm water het aarde tussen de wortels vandaan en vul vervolgens een glazen vaas tot de helft met water. Zet u plant erin en u hebt een waanzinnig leuk effect met een glazen vaas! Voordeel van deze plant is dat u hem maar 1 keer in de 2 weken water hoeft te geven.

Is de Klimop giftig?

De klimop behoort tot de lijst met giftige planten. Zowel de bessen als de bladeren kunnen bij inname koorts, sufheid, uitslag, braken of buikpijn veroorzaken.

Hoe kan u een Klimop laten groeien?

De Klimop groeit niet in de winter, alleen in de zomer periode.

  • Gaas: Als u bijvoorbeeld wat gaas achter de Klimop plaatst groeit deze het snelste omhoog. De plant kan zich hier goed aan hechten en flink door groeien.
  • Goed snoeien: Goed snoeien aan de bovenkant zodat de plant ook breder kan worden is net zo belangrijk om te groeien.
  • Mooie volle plant: Hierdoor zal u een mooie volle plant krijgen in plaats van een plant die alleen maar de hoogte in gaat.

Wat zijn de bekende ziektes bij de Klimop?

Een bekende ziekte die voorkomt onder de Klimop is het tevoorschijn komen van komen van kleine of grote bladvlekken. Het lijken een soort van olievlekken op de bladeren welke zowel op de bovenkant als onderkant van het blad zichtbaar zijn. Het is een bacterieziekte die door regenwater verspreid kan worden over de rest van de bladeren.


Leave a Reply

Your email address will not be published.