Deurslot vervangen?

Deurslot uitboren?

30 Minuten

Deurslot vervangen en/of uitboren

Een van de meest voorkomende verzoeken die we krijgen bij de slotenmaker is het vervangen en/of uitboren van een deurslot. En in de meeste gevallen die we binnen krijgen gaat het voornamelijk over een gesloten deur, waarbij uw deurslot vervolgens uitgeboord zal moeten worden en ook nog eens vervangen. Vaak gaat het dan om de voordeur die op slot is, en dat is niet meer dan logisch, aangezien de voordeur het meest wordt gebruikt en daarbij dus de belangrijkste deur van het huis is.

Er zijn een paar redenen waarom u uw deurslot zou moeten vervangen, en misschien zelfs moeten uitboren. Hieronder beschrijven we zowat alle mogelijke situaties.

 • Wanneer u zichzelf buitengesloten heeft doordat u uw slot dichtgedraaid heeft
 • Wanneer uw deurslot kapot/stuk is en u het huis niet meer binnen geraakt
 • Wanneer uw deurslot kapot/stuk is en u binnen bent
 • Als u iets aan de inbraakbeveiliging in huis wilt laten doen doordat uw deurslot niet veilig is
 • U wilt voorkomen dat een bekende/onbekende binnen geraakt omdat die de sleutels heeft
 • U bent uw sleutel kwijt en u bent bang dat een onbekende binnen zal geraken

Vervangen en/of uitboren van een deurslot: Hoe werkt dat?

Het vervangen en/of het uitboren van een cilinderslot is in de meeste gevallen geen moeilijke klus voor een goede en specialistische slotenmaker, maar in sommige gevallen kan het nogal lastig zijn (afhankelijk van wat de situatie is en hoe goed uw deur beveiligd is).

Deurslot vervangen

Het vervangen van een cilinderslot is in de meeste gevallen vrij eenvoudig wanneer u niet voor een gesloten deur staat. Het werkt eigenlijk als volgt:

 • De slotenmaker haalt het oude cilinderslot uit de deur
 • De slotenmaker verkrijgt de afmetingen van het slot
 • De slotenmaker vervangt dit door een zelfde type of door een beveiligde cilinder van dezelfde maat

Deurslot uitboren

Het uitboren van een cilinderslot hoeft niet altijd eenvoudig te zijn, en zal in sommige gevalen (afhankelijk van het cilinderslot) vrij lastig zijn. Het werkt als volgt:

 • De slotenmaker bekijkt de deur en het cilinderslot en bekijkt wat er nodig is om het open te krijgen
 • In de meeste gevallen wordt er een frees gebruikt om door de cilinder heen te freezen
 • De slotenmaker zorgt er voor dat alle pinnen kapot gaat en haalt deze er uit met een kleine schroevendraaier, pincet of ander metreiaal
 • De slotenmaker draait het slot open met een schroevendraaier (dit kan nu, aangezien de veiligheidspinnen kapot zijn)

Deurslot openen met of zonder schade?

Het openen van een deur met een cilinderslot kan op twee manieren, met of zonder schade. De enige reden waarom een deur met schade moet worden geopend is als het slot is dichtgedraaid. Wanneer dit niet het geval is kan er in de meeste gevallen de deur zonder schade worden geopend.

Kosten Deurslot vervangen

Het vervangen van een cilinderslot zal in de meeste gevallen niet veel tijd kosten, afhankelijk van de beveiliging van uw deur. Normaal gesproken kost een cilinderslot vervangen ongeveer 10-15 minuten om dit op de goede manier te doen. De oude eruit halen, opmeten en een nieuwe erin steken en testen. Het kan echter zo zijn dat er wat mis is met hoe de vorige slotenmaker heeft gewerkt, en dan kan het meer tijd kosten om de klus uit te voeren. Maar wat zijn dan de kosten voor het vervangen?

Er zijn twee mogelijkheden voor het vervangen van een cilinder:

 • Eerst het slot uitgeboord, deur geopend, en dan het cilinderslot vervangen
 • Een oud cilinderslot vervangen door een nieuw cilinderslot

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal cilinderslot vervangen€ 59 - 90
Beveiligd cilinderslot vervangen€ 79 - 105
Normaal Cilinderslot uitboren + vervangen€ 90 - 120
Beveiligd cilinderslot uitboren + vervangen€ 105 - 130

Zoals u in de tabel kan zien zijn de kosten uiteenlopend afhankelijk van de werken die moeten gebeuren, maar daarnaast ook afhankelijk van het type cilinderslot dat u heeft. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk om mee te nemen welke maat uw cilinderslot is, aangezien dit van belang is voor de prijs van het cilinderslot.

Kosten Cilinderslot uitboren

Zoals u hierboven heeft kunnen zien is het in sommige gevallen nodig om een cilinderslot uit te boren, omdat u het slot heeft dichtgedraaid en niet meer binnen geraakt. Maar het kan ook in een andere situatie zijn. Al met al, zal u dus uw cilinderslot moeten laten uitboren en dat betekent dat dit met schade gebeurd. U zal dan het cilinderslot moeten laten vervangen zodra deze is uitgeboord. Maar wat zijn de kosten voor het uitboren van een cilinderslot?

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal Cilinderslot uitboren + vervangen€ 90 - 120
Beveiligd cilinderslot uitboren + vervangen€ 105 - 130

We krijgen in sommige gevallen het verzoek om alleen een cilinderslot uit te boren, en dat diegene dan zelf het cilinderslot vervangt met zijn of haar eigen cilinderslot die gekocht is. Ook dat is mogelijk, maar dat raden we niet aan tenzij u weet wat u doet. Wanneer u alleen het cilinderslot wil laten uitboren komen de volgende kosten in beeld.

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal Cilinderslot uitboren€ 70 - 90
Beveiligd cilinderslot uitboren€ 85 - 100

Mijn deurslot gaat niet meer open, wat moet ik nu?

Antwoord: Het is natuurlijk uiterst vervelend dat u uw deurslot niet meer open kan krijgen. Dit betekent dat er iets mis is met uw deurslot en dat deze naar alle waarschijnlijkheid vervangen zal moeten worden. In sommige gevallen kan het probleem tijdelijk opgelost worden door olie te gebruiken, WD40 in de meeste gevallen. Wanneer dit echter geen effect heeft bekijken we of reparatie mogelijk is, zo niet, dan zullen we uw deurslot vervangen (en misschien zelfs moeten uitboren wanneer uw deur dicht is).

Deurslot openen met of zonder schade?

Antwoord: Een veel voorkomende vraag die we krijgen is of een deurslot geopend kan worden zonder schade. Wanneer u uw deurslot niet op slot gedraaid heeft kunnen we deze in de meeste gevallen zonder schade weer openen. Wanneer dit niet het geval is, dan zal uw deurslot uitgeboord moeten worden alvorens we uw deur kunnen openen.

Hoe werkt het precies?

Antwoord: Een deurslot vervangen of uitboren is slechts in bepaalde situaties nodig. Het uitboren van een deurslot is pas nodig wanneer deze niet makkelijk uit de deur gehaald kan worden, of wanneer uw deur op slot is en u dus niet meer binnen geraakt. Het vervangen van een deurslot is nodig wanneer deze kapot is of niet meer gebruikt kan worden. Het vervangen van een deurslot is in de meeste gevallen eenvoudig werk, terwijl dat voor het uitboren totaal niet het geval is.

Wat is de prijs / kosten?

Antwoord: Een deurslot vervangen en/of uitboren is vaak niet heel duur, afhankelijk van het type deurslot. De gemiddelde prijs voor het uitboren en vervangen van een deurslot ligt tussen de 79 – 120 euro. Het vervangen van een deurslot zal vaak tussen de 79 – 90 euro liggen.

Offerte Aanvragen

  Naam
  Email
  Ervaring in één zin
  Beoordeling
  Uitgebreide ervaring