Cilinderslot vervangen?

Dichte deur?

30 Minuten

Cilinderslot vervangen en/of uitboren

Een cilinderslot is een van de meest voorkomende sloten die er maar zijn, en dit zal u voornamelijk terug kunnen vinden in uw voordeur. Het is dan ook niet voor niets dat een cilinderslot vaak vervangen of uitgeboord moet worden, aangezien de voordeur de belangrijkste deur van het huis is en deze dus altijd goed moet functioneren om binnen en buiten te geraken.

Wanneer u uw cilinderslot moet laten vervangen en/of uit moet boren, dan zijn eigenlijk de volgende scenario’s denkbaar waarom u dat zou moeten.

 • U bent buitengesloten (en u heeft het slot dichtgedraaid)
 • Uw cilinderslot is kapot en u komt het huis niet meer in
 • Uw cilinderslot is kapot en u bent binnen in het huis
 • Uw cilinderslot is niet veilig genoeg en u wilt uw inbraakbeveiliging verbeteren
 • Iemand anders heeft sleutels en u wilt voorkomen dat die binnen geraakt
 • U bent uw sleutel kwijtgeraakt en u bent bang voor inbrekers, en dus wilt u uw huidige slot vervangen

En natuurlijk zullen we vast iets vergeten zijn in de lijst, maar het komt er simpel gezegd op neer dat wanneer u een cilinderslot wilt laten vervangen en/of uitboren, dat daar een reden achter zit.

Hoe werkt dat, het vervangen en/of uitboren?

Het vervangen en/of het uitboren van een cilinderslot is in de meeste gevallen geen moeilijke klus voor een goede en specialistische slotenmaker, maar in sommige gevallen kan het nogal lastig zijn (afhankelijk van wat de situatie is en hoe goed uw deur beveiligd is).

Het vervangen van een cilinderslot

Het vervangen van een cilinderslot is in de meeste gevallen vrij eenvoudig wanneer u niet voor een gesloten deur staat. Het werkt eigenlijk als volgt:

 • De slotenmaker haalt het oude cilinderslot uit de deur
 • De slotenmaker verkrijgt de afmetingen van het slot
 • De slotenmaker vervangt dit door een zelfde type of door een beveiligde cilinder van dezelfde maat

Het uitboren van een cilinderslot

Het uitboren van een cilinderslot hoeft niet altijd eenvoudig te zijn, en zal in sommige gevalen (afhankelijk van het cilinderslot) vrij lastig zijn. Het werkt als volgt:

 • De slotenmaker bekijkt de deur en het cilinderslot en bekijkt wat er nodig is om het open te krijgen
 • In de meeste gevallen wordt er een frees gebruikt om door de cilinder heen te freezen
 • De slotenmaker zorgt er voor dat alle pinnen kapot gaat en haalt deze er uit met een kleine schroevendraaier, pincet of ander metreiaal
 • De slotenmaker draait het slot open met een schroevendraaier (dit kan nu, aangezien de veiligheidspinnen kapot zijn)

Cilinderslot openen met of zonder schade?

Het openen van een deur met een cilinderslot kan op twee manieren, met of zonder schade. De enige reden waarom een deur met schade moet worden geopend is als het slot is dichtgedraaid. Wanneer dit niet het geval is kan er in de meeste gevallen de deur zonder schade worden geopend.

Kosten Cilinderslot vervangen

Het vervangen van een cilinderslot zal in de meeste gevallen niet veel tijd kosten, afhankelijk van de beveiliging van uw deur. Normaal gesproken kost een cilinderslot vervangen ongeveer 10-15 minuten om dit op de goede manier te doen. De oude eruit halen, opmeten en een nieuwe erin steken en testen. Het kan echter zo zijn dat er wat mis is met hoe de vorige slotenmaker heeft gewerkt, en dan kan het meer tijd kosten om de klus uit te voeren. Maar wat zijn dan de kosten voor het vervangen?

Er zijn twee mogelijkheden voor het vervangen van een cilinder:

 • Eerst het slot uitgeboord, deur geopend, en dan het cilinderslot vervangen
 • Een oud cilinderslot vervangen door een nieuw cilinderslot

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal cilinderslot vervangen€ 59 - 90
Beveiligd cilinderslot vervangen€ 79 - 105
Normaal Cilinderslot uitboren + vervangen€ 90 - 120
Beveiligd cilinderslot uitboren + vervangen€ 105 - 130

Zoals u in de tabel kan zien zijn de kosten uiteenlopend afhankelijk van de werken die moeten gebeuren, maar daarnaast ook afhankelijk van het type cilinderslot dat u heeft. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk om mee te nemen welke maat uw cilinderslot is, aangezien dit van belang is voor de prijs van het cilinderslot.

Kosten Cilinderslot uitboren

Zoals u hierboven heeft kunnen zien is het in sommige gevallen nodig om een cilinderslot uit te boren, omdat u het slot heeft dichtgedraaid en niet meer binnen geraakt. Maar het kan ook in een andere situatie zijn. Al met al, zal u dus uw cilinderslot moeten laten uitboren en dat betekent dat dit met schade gebeurd. U zal dan het cilinderslot moeten laten vervangen zodra deze is uitgeboord. Maar wat zijn de kosten voor het uitboren van een cilinderslot?

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal Cilinderslot uitboren + vervangen€ 90 - 120
Beveiligd cilinderslot uitboren + vervangen€ 105 - 130

We krijgen in sommige gevallen het verzoek om alleen een cilinderslot uit te boren, en dat diegene dan zelf het cilinderslot vervangt met zijn of haar eigen cilinderslot die gekocht is. Ook dat is mogelijk, maar dat raden we niet aan tenzij u weet wat u doet. Wanneer u alleen het cilinderslot wil laten uitboren komen de volgende kosten in beeld.

Type WerkKosten (gemiddeld, incl. btw)
Normaal Cilinderslot uitboren€ 70 - 90
Beveiligd cilinderslot uitboren€ 85 - 100

Ik krijg de deur niet meer open, wat nu?

Antwoord: Een gesloten deur waar u de sleutel niet meer van heeft, of waarvan de sleutel kapot is of het slot zelf kapot is zal u toch open moeten krijgen. In de meeste gevallen gaat dit om uw voordeur en die zal in de meeste gevallen een cilinderslot hebben. Het cilinderslot zal uitgeboord moeten worden wanneer de deur op slot is gedraaid, en vervolgens vervangen moeten worden.

Zal het Cilinderslot met schade of zonder schade geopend worden?

Antwoord: Wanneer uw deur op slot is gedraaid, zal het cilinderslot met schade worden geopend. Wanneer de deur niet op slot gedraaid is zal uw deur in de meeste gevallen zonder schade geopend kunnen worden door de slotenmaker. Wanneer u geen sleutels meer heeft zal u uw cilinderslot uiteindelijk wel moeten laten vervangen om nieuwe sleutels te ontvangen.

Hoe werkt het precies?

Antwoord: Wanneer u met een gesloten deur te maken heeft, dan kan dat komen door verschillende redenen. En die redenen zijn belangrijk voor de slotenmaker om te weten. Een deur die u op slot heeft gedraaid en niet meer open gaat of waarvan u de sleutel niet meer heeft, zal moeten worden uitgeboord. Een deur die open is waarvan u de sleutel niet meer heeft, zal zonder schade worden geopend, maar dan zal het slot wel vervangen moeten worden om voor u weer nieuwe sleutels te laten verkrijgen.

Wat is de prijs / kosten?

Antwoord: De prijs / kosten voor het vervangen of het uitboren van een cilinder ligt normaal gesproken tussen de 79 – 120 euro, dat zal niet duurder zijn dan dat tenzij het om een speciale cilinder gaat die duurder is. Een normaal cilinderslot zal al vanaf 59 euro vervangen kunnen worden, en dit kan tot maximaal 79-90 euro oplopen.

Offerte Aanvragen

  Naam
  Email
  Ervaring in één zin
  Beoordeling
  Uitgebreide ervaring