Mazouttank Vervangen | Officieel Advies & Aanpak

Heb je een nieuwe mazouttank nodig? Bij All-In Tank Service zit je goed. Wij helpen met het vernieuwen van je stookolietank. Of we halen een oude tank weg. We geven deskundig advies over verschillende tanks. En we helpen kiezen wat het beste is voor jou.

Als alles klaar is, geven we de juiste papieren. Zo weet je zeker dat alles volgens de wet is.

Vraag een gratis offerte aan. Vul het formulier in en je krijgt binnen 48 uur een prijsopgave. Bij ons krijg je altijd kwaliteit. We gebruiken het beste materiaal, zoals Benefil schuim. Kies voor betrouwbaarheid en goede service. Kies voor All-In Tank Service.

Waarom Kiezen Voor Mazouttank Vervangen?

Het vervangen van je mazouttank heeft veel voordelen. Je maakt je verwarmingssysteem veiliger en efficiënter. Ook help je het milieu. We praten hieronder over de belangrijkste redenen.

Milieuvriendelijke Verwarming

Oude mazouttanks kunnen lekken en schade aan de omgeving geven. Door je tank te vervangen, stop je deze verontreinigingen. Het helpt het milieu en maakt je verwarming milieuvriendelijk. Nieuwe tanks, vooral dubbelwandige, zijn beter tegen lekken. Ze zijn ook langer bruikbaar. Vanaf 1 januari 2022 moet je aandacht besteden aan mazoutketels. Maar ook het vervangen van de tank is belangrijk voor het milieu.

Verhoogde Energie-efficiëntie

Een nieuwe mazouttank verbetert de energie-efficiëntie. Moderne tanks halen een warmterendement tot 98%. Dat betekent dat je op kosten bespaart. Een gezin verbruikt 2000 tot 2500 liter mazout per jaar met een nieuwe installatie. Investeren in een nieuwe tank betaalt zich dus terug.

De kosten voor een nieuwe tank vallen mee. Ze liggen tussen de €850 en €2500. Dit hangt af van de grootte en het materiaal. Bij Bollaert krijg je soms gratis spullen, zoals een pomp pakket. Dit is handig en scheelt geld.

Bollaert geeft vaak korting aan aannemers en installateurs. Dit kan oplopen tot wel 15%. Ze willen juist hen belonen die regelmatig helpen met het installeren van mazouttanks.

Mazouttank Type Capaciteit (Liters) Aankoopkosten (€) Voordelen
Enkelwandig 1000 – 2500 850 – 1500 Goedkoper, eenvoudig te installeren
Dubbelwandig 750 – 5000 1200 – 2500 Betere bescherming, minder vaak keuring

Het is duidelijk: voor een energie-efficiëntie verbeteren en milieuvriendelijke verwarming, is een nieuwe mazouttank belangrijk. Het is een slimme en verantwoorde keuze.

Wanneer Moet Je Een Mazouttank Vervangen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je je mazouttank moet vervangen. Dit is voor de veiligheid en het milieu. Er zijn duidelijke tekenen die aangeven wanneer vervanging nodig is. Zorg goed voor je tank en controleer hem regelmatig. Zo gaat hij langer mee. Stalen tanks die goed zijn onderhouden, kunnen bijvoorbeeld 50 jaar meegaan. Maar je moet opletten op tekenen van ouderdom of veiligheidsproblemen.

Tekenen van veroudering

Als je roestplekken, scheuren of lekken ziet, moet je over vervanging nadenken. Dit zijn tekenen van ouderdom. Tanken moeten ongeveer om de 10 jaar schoongemaakt worden. Ze moeten ook regelmatig gecontroleerd worden, afhankelijk van het gewest in België. Als een tank niet voldoet aan de vereisten, kan dat gevaarlijk zijn.

Veiligheidsredenen

Vervang je mazouttank als hij niet meer veilig is. Dit bespaart je later hoge reparatiekosten en voorkomt milieuschade. Zorg dat een professional de installatie doet. In Wallonië bijvoorbeeld, moet een tank voor verwijdering aan bepaalde eisen voldoen. Dit voorkomt ongelukken.

Regio Vermeldingen en Vereisten
Wallonië Leeggemaakt, ontgast, gereinigd en in stukken gesneden voor verwijdering
Brussel Verkennend bodemonderzoek na buitengebruikstelling voor tanks >10.000 liter
Vlaanderen Buitengebruikstelling melden aan Vlaamse Milieumaatschappij

Het tijdig vervangen van je mazouttank is veiliger voor iedereen. De overheid eist dit om milieuschade te voorkomen. Kijk goed naar de staat van je tank en volg de regels zorgvuldig op.

Officieel Advies Voor Het Vervangen Van Een Mazouttank

Als je een mazouttank vervangt, moet je de officiële vervangingsadviezen volgen. Deze adviezen zijn door de overheid gemaakt. All-in Tank Service heeft 25 jaar ervaring. Ze hebben vier winkels in België. Zij bieden diensten aan voor inspectie en onderhoud van tanks. Ze werken alleen met gecertificeerde technici om de veiligheid te garanderen.

Officiële Vervangingsadviezen

Een mazouttank moet gekeurd worden door een erkend technicus. Deze keuring wordt ook wel stookolietank keuring genoemd. Het is verplicht en moet voldoen aan specifieke wetten, zoals de Vlarem-wetgeving.

Stookolietank Keuring

Als een mazouttank gekeurd wordt, kijkt men of hij nog voldoet aan de wet. Ondergrondse tanks moeten elke vijf jaar gekeurd worden. Dit is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat de wet gevolgd wordt. Na de keuring krijg je een attest. Dat bewijst dat je tank voldoet aan alle eisen.

Vervangingscriteria

Er zijn bepaalde vervangingscriteria voor mazouttanks. Als een tank ouder wordt, kan hij roesten. Of hij kan kapot gaan. Dan moet hij vervangen worden. Als je een bovengrondse tank niet meer gebruikt, kan het nodig zijn deze te laten verwijderen. Dit kan voorkomen als je switcht naar een ander soort verwarming. Ook ondergrondse tanks die niet meer in gebruik zijn, moeten weggehaald worden. Vooral als ze afgekeurd zijn en er een rode merkplaat opzit.

All-in Tank Service zegt dat maar 5% van de tanks lekt na keuring. Dit geeft aan dat lekken zelden voorkomen. Dankzij regelmatige controles blijft 95% van de tanks waterdicht. Dit is goed nieuws voor de tankbezitter. Het zorgt voor een duurzame en veilige energiebron.

Stappen Bij Het Verwijderen Van Een Verouderde Tank

Het weghalen van een oude tank vraagt om precieze planning en uitvoering. Of de tank nu boven of onder de grond zit, het process heeft belangrijke stappen. Deze stappen pakken we hieronder op, inclusief kosteninformatie voor beide typen tanks.

Bovengrondse Tank Verwijderen

Het verwijderen van een bovengrondse tank is meestal eenvoudiger. Het start met het leegmaken en reinigen van de tank. De reiniging kan tot zo’n €550,- kosten en gebeurt vaak met milieuvriendelijke middelen.

Daarna volgt de demontage and het afvoeren van de tank. Kijk op kosten tussen €650,- en €1300,-, afhankelijk van de tankgrootte.

Ondergrondse Tank Verwijderen

Het verwijderen van een tank onder de grond vraagt meer expertise, vooral bij hindernissen als waterleidingen. Het leegmaken en reinigen is ook hier de eerste stap, gevolgd door het opschonen van de tankinhoud.

De verwijdering eindigt met het opvullen van de ruimte met zand en het terugplaatsen van de aarde. Dit kan tot €1000,- of meer kosten bij grote tanks of complexe situaties.

Stap Bovengrondse Tank Ondergrondse Tank
Neutralisatie Niet nodig Tot €1000,-
Reiniging Vanaf €550,- Vanaf €550,-
Verwijdering €650,- tot €1300,- €650,- tot €1300,-
Saneren Niet relevant €500,- tot €1000,-

Nieuwe Mazouttank Installeren: Wat Te Verwachten

Een nieuwe mazouttank installeren vraagt om wat voorbereiding. Bedrijven als ProTank helpen je daarbij. Ze zijn er voor de plaatsing van je tank, of die nu boven- of ondergronds komt te staan.

Plaatsing Bovengrondse Mazouttank

Een bovengrondse mazouttank heeft zo z’n voordelen. Zo hoefde je tank niet elke keer gekeurd te worden vanaf 1 maart 2009. Alleen de eerste controle bij de plaatsing is nodig.

Dit maakt het kiezen van een bovengrondse tank makkelijker voor jou op de lange termijn. ProTank staat klaar voor installatie, inspectie en gebruik. Zo kun jij snel genieten van een warm huis door de nieuwe tank.

Plaatsing Ondergrondse Mazouttank

Is je tank ondergronds, dan is meer voorbereiding nodig en een grotere investering. Maar het ziet er wel mooier uit omdat je de tank niet ziet. ProTank geeft je een volledige service van begin tot eind.

Ondergrondse tanks kosten tussen de €850 en €2500. Dit hangt af van de grootte en eigenschappen van de tank. Net zoals bij bovengrondse tanks, is alleen controle bij de plaatsing vereist, niet periodiek.

Type Mazouttank Voordelen Keuringsvereisten Prijs (Indicatief)
Bovengrondse Mazouttank Eenvoudige controle, Lage installatiekosten Keuringsplicht bij plaatsing €850 – €2500
Ondergrondse Mazouttank Onzichtbaar geplaatst, Esthetisch voordeel Keuringsplicht bij plaatsing €850 – €2500

Subsidies En Financiële Ondersteuning Voor Mazouttank Vervangen

Het vervangen van een mazouttank is duur. Gelukkig kun je financiële hulp krijgen. Zo dalen de kosten. Het is slim om te weten welke subsidies er zijn en hoe je ze kunt krijgen.

Subsidies Vervanging Mazouttank

Beschikbare Subsidies

In Vlaanderen kun je verschillende subsidies krijgen. Ze helpen met de kosten van het weghalen en schoonmaken van oude tanks. De subsidie hangt af van je situatie en wat voor techniek je gebruikt.

Subsidiesoort Bedrag Voorwaarden
Premie voor tankverwijdering €1.000,- tot €2.000,- Beschikbaar in bepaalde gemeenten, afhankelijk van het type tank
Renovatiepremie €1.800,- tot €2.500,- Voor huizen ouder dan 30 jaar en factuurbedragen van minimaal €2.500,-
Netbeheerder premie €300,- tot €4.000,- Afhankelijk van het type warmtepomp of zonneboiler installatie

Aanvraagproces

Het aanvragen van subsidies is bij elke subsidie anders. Maar meestal moet je dit doen:

  • Informatie verzamelen: Check de eisen voor de subsidie.
  • Contact met installateurs: Sommige subsidies moet je met gecertificeerde mensen regelen.
  • Aanvraag indienen: Volg de regels van de instantie, zoals Fluvius of Wonen Vlaanderen.
  • Documenten klaarmaken: Zorg dat je de nodige papieren klaar hebt en op orde.
  • Wachten op goedkeuring: Dat kan even duren.

Zorg dat je vroeg begint met de aanvraag. Het proces kan lang zijn. Zo haal je het meeste uit de beschikbare ondersteuning en subsidies.

Veiligheid Bij Het Vervangen Van Een Mazouttank

Veiligheid staat voorop bij het Mazouttank Vervangen. Specialisten zorgen ervoor dat dit gebeurt volgens de actuele Veiligheidsnormen om schade aan de bodem te voorkomen.

Bij het vervangen van een mazouttank is veiligheid brandstoftank erg belangrijk. Experts controleren alles om te lessesen dat veiligheidsvoorschriften worden nageleefd. Het begint met het veilig en leegmaken van de oude tank, hoen waarbij gevaar voor lekken wordt ingedamd.

De prijs en de veiligheidsmaatregelen worden beïnvloed door de grootte, type en locatie van de tank. Het verwisselen van ondergrondse tanks kost meer en vergt meer zorg. Dit komt door de ingewikkeldheden van het proces en de noodzaak om bodemvervuiling te voorkomen.

Type Tank Capaciteit Gemiddelde Prijs (inclusief BTW en plaatsing)
Stalen tank (bovengronds) 1.000 liter €800 – €1.200
Stalen tank (ondergronds) 2.500 liter €1.500 – €2.500
Kunststof tank (bovengronds) 1.000 liter €600 – €1.000
Kunststof tank (ondergronds) 2.500 liter €1.200 – €2.000
Dubbelwandige tank (bovengronds) 1.000 liter €1.000 – €1.500
Dubbelwandige tank (ondergronds) 2.500 liter €2.000 – €3.500

Het Mazouttank Vervangen is nodig onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als de tank kapot of afgekeurd is, bij huizen zonder aardgasaansluiting, of bij de plaatsing van een hybride warmtepomp. Iedere situatie vraagt om strikte opvolging van lokale veiligheidsregels. Dit is belangrijk voor een veilige omgeving en een schonere wereld.

Daarnaast moeten tank eigenaren regelmatig controleren en laten neutraliseren volgens de regio’s wetten. Dit professionele proces vermindert de kans op milieuschade en zorgt ervoor dat aan geldende voorschriften wordt voldaan.

Duurzame Oplossingen Voor Je Verwarmingsinstallatie

Het kiezen voor duurzame alternatieven is erg belangrijk. Het vernieuwen van je verwarming brengt voordelen op meerdere vlakken. Denk aan het besparen van geld en zorg voor het milieu. Kijk altijd naar de nieuwste regels en technologieën bij je keuze.

Milieuvriendelijke Opties

Er zijn veel opties die passen bij huidige en toekomstige wetten. Zo kies je voor duurzaam:

  • Stookoliecondensatieketel met zonneboiler: Dit is over 15 jaar het beste in duurzaamheid. Het kost gemiddeld €3.467 per jaar.
  • Stookoliecondensatieketel alleen: Dit is de goedkoopste optie, met €3.402 per jaar. Het is een betaalbare en effectieve keuze.
  • Aardgasverbinding: Aardgas is milieuvriendelijk als alternatief. Het is een goede keuze als een condensatieketel geen optie is.
  • Elektrische warmtepomp of verwarmingsketel op propaan: Deze opties zijn minder voordelig. Ze kosten veel bij de start en qua onderhoud.

Zie hieronder een vergelijk van de beste opties voor je verwarming:

Optie Jaarlijkse Kost (€) Opmerking
Stookoliecondensatieketel + Zonneboiler 3.467 De duurzaamste keuze
Stookoliecondensatieketel 3.402 Financieel de beste keuze
Aardgas 3.402 Klein financieel voordeel
Elektrische Warmtepomp Hogere kosten Minder voordelig financieel
Verwarmingsketel op propaan Hogere kosten Minder voordelig financieel

Vanaf 2023 moet je bij bouwen of renoveren meer hernieuwbare energie gebruiken. Sinds 2022 mag je geen traditionele stookolieketels meer plaatsen. Kiezen voor duurzame opties helpt de natuur en voldoet aan regels.

Verschillende Soorten Mazouttanks: Welke Kiezen?

Het kiezen van de juiste mazouttank hangt af van veel dingen. Dit inlcudeert de beschikbare ruimte en wat jij belangrijk vindt. Iedere tank, of die nu boven of onder de grond is, heeft zijn eigen plus- en minpunten. Deze moet je goed bekijken voordat je een keuze maakt.

Bovengrondse Tanks

Bovengrondse mazouttanks zijn makkelijk te plaatsen en je kunt ze goed in de gaten houden. Een gewone dubbelwandige tank van 700 liter kost ongeveer €1,000. Deze tanks kunnen van stoffen zoals polyester, polyethyleen, of metaal zijn. Tanks met maar één wand zijn goedkoper maar hebben extra veiligheid nodig.

Boovengrondse tanks zijn makkelijk te zien en te onderhouden. Ook moet je ze maar één keer goed laten keuren. Maar, als een tank kleiner is dan 6,000 liter, moet hij gesaneerd en weggehaald worden. Zo wordt besmetting van de grond voorkomen. Het kost heel veel geld om de grond schoon te maken als er olie in komt.

Ondergrondse Tanks

Ondergronds zijn mazouttanks uit het zicht en besparen ze ruimte boven de grond. Ze worden vaak van kunststof gemaakt omdat het niet roest, geen water doorlaat, en niet aangetast wordt door bacteriën. Ronde tanks zijn het beste voor onder de grond, maar je moet wel denken aan het vastmaken. Ook moet je ze regelmatig controleren.

Beslissen welke tank je wilt, hangt af van wat jij nodig hebt en waar. Bovengrondse tanks zijn makkelijker om bij te komen. Ze zijn ook goedkoper om te onderhouden. Ondergrondse tanks vallen minder op en gebruiken geen kostbare ruimte bovengronds. Bij het kiezen moet je denken aan de voordelen voor de lange termijn en de kosten.