Ontdek de Mazouttank Keuring Prijs | Alles wat U moet Weten

Het keuren van een mazouttank is meestal nodig bij wet. Het hangt af van de tank grootte, waar de tank staat, en hoe oud deze is. Zo’n check is belangrijk om de regels na te leven en de tanker opslag veilig te houden.

Samenwerken met erkende bedrijven zoals Bel Group helpt. Zij bieden nuttige info en ervaren keuringsdiensten aanschaffen.

Zo’n controle is verplicht voor veel tanks, gebaseerd op hun grootte en ouderdom. Grote tanks boven 5000 kg moeten elke drie jaar gekeurd worden. Tanks boven 20,000 liter worden eens in de twintig jaar grondig gecontroleerd.

Ondergrondse tanks worden vaker gecheckt. Grote tanks op de grond kunnen elk jaar of om de twee jaar een controle nodig hebben.

Voor meer info over tankkeuringen, neem contact op met Bel Group. Zij helpen met hun experts.

Waarom is de Keuring van een Mazouttank Belangrijk?

Het regelmatig laten keuren van uw mazouttank is cruciaal voor veiligheid en het milieu. Een inspectie kan lekken snel ontdekken. Dit voorkomt schade aan de omgeving en bespaart u kosten.

Voorkomen van Bodemverontreiniging

Een belangrijke reden voor keuring is het voorkomen van bodemverontreiniging. Lekken kunnen een grote impact hebben op het milieu en leiden tot hoge reinigingskosten. Het is meestal ook wettelijk verplicht om de staat van uw tank regelmatig te laten keuren.

Verzekeringstechnische Redenen

Een andere belangrijke reden is vanuit het oogpunt van verzekeringen. Zonder geldige keuring en attest, dekt de verzekering eventuele schade niet. Dit zou bijzonder nadelige financiële gevolgen kunnen hebben.

Type Tank Controle Interval Mogelijke Kosten
Bovengronds (minder dan 5000 kg) Niet verplicht €85,- tot €120,-
Ondergronds (minder dan 5000 kg) Elke 5 jaar €95,- tot €165,-
Bovengronds (meer dan 5000 kg) Elke 3 jaar €95,- tot €165,-

Het is verstandig om van tevoren de kosten van een stookolietank inspectie en mazoutopslag controle te bekijken. Zo voorkomt u verassingen. Regelmatig een controle laten uitvoeren, houdt de opslag veilig en voorkomt bodemvervuiling.

Wanneer moet een Mazouttank Gekeurd Worden?

Het is belangrijk om te weten wanneer een mazouttank gekeurd moet worden. Dit hangt af van de tank’s type en grootte. De tijd sinds de installatie is ook van belang.

Nieuwbouw en Eerste Gebruik

De keuring voor een nieuwe mazouttank bij eerste gebruik is heel belangrijk. Voordat de tank in gebruik wordt genomen, moet een erkend technicus deze controleren. Ze zien dan of de installatie aan de regels voldoet. Dit zorgt voor een veilige start.

Periodieke Keuring

De meeste mazouttanks moeten regelmatig gekeurd worden. Een ondergrondse tank wordt bijvoorbeeld elke vijf jaar gecontroleerd. Een bovengrondse tank die meer dan 5.000 kilogram weegt, krijgt elke drie jaar een controle. Dit voorkomt problemen en zorgt ervoor dat de opslag veilig is.

Keuring bij Verkoop van een Woning

Wanneer een huis met mazouttank verkocht wordt, is een keuring verplicht. Kopers willen weten of de tank in goede staat is. Een geldige keuring maakt de eigendomsoverdracht soepeler en garandeert veiligheid.

Factoren die de Mazouttank Keuring Prijs Beïnvloeden

De kosten voor het keuren van een mazouttank hangen af van verschillende dingen. Het is goed om te weten wat de prijs kan bepalen. Een paar belangrijke factoren zijn de grootte, locatie, type, en volume van de tank.

Grootte en Locatie van de Tank

Een belangrijke rol spelen de grootte en plaats van de tank. Een bovengrondse tank van meer dan 5000 liter moet om de drie jaar bekeken worden. Voor een tank van meer dan 20,000 liter is dit iedere twintig jaar.

Ondergrondse tanks moeten meestal elk jaar of om de twee jaar gecontroleerd worden. De keuringsfrequentie beïnvloedt dus de kosten van onderhoud van je tank.

Type en Volume van de Opslagtank

Het soort en de grootte van de tank bepalen ook de kosten. Een ondergrondse tank wordt bijvoorbeeld vaker gekeurd dan een bovengrondse. Grote tanks moeten daarnaast regelmatig een diepgaand onderzoek ondergaan.

Soms zijn extra kosten zoals sanering of verwijdering nodig. Dit gebeurt bij een slecht werkende tank, bijvoorbeeld herkend met een rode merkplaat.

Hier zie je een tabel met de gemiddelde kosten voor verschillende keuringen en onderhoud:

inspectietype Frequentie Gemiddelde kosten
Bovengrondse tank Elke 3 jaar €95 – €110
Ondergrondse tank >20,000 liter Elke 1-2 jaar €120 – €160
Onderhoud stookolieketel Jaarlijks €100 – €200

De kosten van het reinigen en opvullen van een mazouttank hangen af van verschillende dingen. Gemeentes geven soms een premie voor het buiten dienst stellen van de tank. Dit kan de totale kosten lager maken. Om de exacte prijs te weten, kun je het best een offerte vragen bij een erkend bedrijf zoals All-in Tank Service.

De Stappen van een Mazouttank Keuring

Het mazouttank keuringsproces is erg belangrijk voor je veiligheid. Het start met een visuele inspectie. Daarbij kijkt men naar de tank om schade te vinden. Vervolgens doet men een druktest. Deze test is om zeker te zijn dat de tank niet lekt. Dit is goed voor jou en onze natuur. Daarna controleert men de aansluitingen en veiligheidsvoorzieningen. Dit is om te checken of alles goed werkt en veilig is.

Als alles gecontroleerd is, plakt de technicus een label aan de tank. Dit label vertelt wie de tank gecontroleerd heeft en wanneer dat was. Ook staat er op wanneer de tank weer gekeurd moet worden. Het label heeft een kleur (groen, oranje, rood). Deze kleur zegt of de tank oké is. Groen betekent dat alles goed is, oranje zegt dat er nog iets verbeterd moet worden, maar je kan de tank nog zes maanden gebruiken. Rood betekent dat de tank gevaarlijk is en niet meer gevuld mag worden. Hij moet eerst gerepareerd, verwijderd, of geneutraliseerd worden.

Bij elke keuring is het belangrijk om te kijken of de tank lekt. Dit helpt om brand en schade aan het milieu te voorkomen. Als de tank met succes gekeurd is, krijg je een keuringsattest. Dit bewijst dat de tank veilig is en klaar voor gebruik. Het papier toont aan dat de tank voldoet aan de regels.

Wettelijke Vereisten en Regels

In Vlaanderen gelden duidelijke regels voor de inspectie van stookolieopslagtanks. Deze regels zijn ontworpen om veiligheid en het milieu te beschermen. Vergeet niet dat het niet volgen van deze regels zware straffen kan opleveren. Hier is wat je moet weten over de richtlijnen.

Regelgeving in Vlaanderen

Als je een stookolietank van minder dan 5000 kg hebt, moet je elke vijf jaar een ondergrondse tank laten controleren. Heeft jouw bovengrondse tank een actievere rol gekregen vóór 1 maart 2009, dan hoefde je hem niet per se te laten keuren. Voor tanks vanaf 5000 kg is deze keuring veel vaker nodig: elke twee jaar de ondergrondse variant, en elke dertig jaar volgt een grondig onderzoek. Een bovengrondse tank moet iets vaker: elke drie jaar kijken ze of alles klopt. Na twintig jaar is het tijd voor een grondige blik door een expert.

Verplichte Documenten en Certificaten

Tijdens een inspectie van de stookolietank vertelt een gekleurd merkteken je hoe de tank scoort op veiligheid. Een rode markering betekent dat die niet veilig is en niet gebruikt mag worden. Het is van groot belang dat je alle nodige paperassen hebt om aan te tonen dat jouw tank volgens de regels is gekeurd. De inspectie kijkt naar veel zaken, zoals of de tank niet te vol zit, of er geen lekkages zijn, en of er geen vervuiling in de tank zit.

Keuringsfrequentie (Vlaanderen) Bovengrondse Tank Ondergrondse Tank
Kleiner dan 5000 kg Geen periodieke controle na 1 maart 2009 Elke 5 jaar
5000 kg of meer Elke 3 jaar beperkt + elke 20 jaar algemeen Elke 2 jaar beperkt + elke 15 jaar algemeen

Praktische Tips voor de Keuring van uw Mazouttank

Uw mazouttank goed laten keuren, is niet moeilijk met de juiste voorbereiding. Kies een erkende technicus. Hier zijn wat handige tips die u kunnen helpen.

Tips mazouttank keuring

Voorbereiding van de Tank

Een goede voorbereiding helpt bij een snelle keuring van uw mazouttank. Zorg dat de tank gemakkelijk bereikbaar is. Ruim obstakels op en maak genoeg ruimte vrij.

Het is ook slim om uw tank regelmatig schoon te maken. Eens in de tien jaar is goed. Dit houdt sediment en slib tegen en voorkomt dat de olie slecht wordt door bacteriën. Gebruik van een anti-overstroomvoorziening moet gecontroleerd worden door de technicus.

Kiezen van een Erkende Technicus

Een erkende technicus kiezen is heel belangrijk. In Vlaanderen en Wallonië moet de technicus een certificaat hebben. Zo weet u zeker dat uw keuring volgens de wet is. Een erkende vakman zal ook kijken of uw tank een anti-overloopbeveiliging heeft als dat verplicht is.

De keuringsvakman kan ook tips geven als een oude tank wordt gevuld met zand, beton of schuim. Dit kan nodig zijn als de tank niet verwijderd kan worden. Hier zijn ongeveer de prijzen voor deze service:

Tankgrootte Gemiddelde Kostprijs
3.000 liter €500,- tot €700,-
5.000 liter €500,- tot €1.000,-
Meer dan 5.000 liter €700,- tot €1.500,-

Volg deze tips mazouttank keuring en bereid de inspectie goed voor. Kies een erkende technicus en uw tank zal veilig en legaal gekeurd worden.

Veelvoorkomende Problemen en Oplossingen

Mazouttanks kunnen lekken of minder efficiënt werken door sediment. Deze problemen moeten snel herkend en opgelost worden. Zo voorkom je meer schade.

Oranje en Rode Merkplaatjes

In België moeten mazouttanks vaak gekeurd worden om veilig te zijn. Een oranje plaatje betekent dat je binnen zes maanden moet repareren. Met een rood plaatje mag je de tank niet meer gebruiken. Laat problemen altijd door professionals oplossen om schade aan het milieu te voorkomen.

Opvullen en Saneren van de Tank

Beschadigde tanks moet je saneren als ze niet meer gebruikt worden. Dit betekent de brandstof verwijderen en de tank goed reinigen. Dan vul je hem met veilig materiaal of verwijder je de tank helemaal. De kosten hangen af van hoe erg het probleem is.

  1. Inspecties kosten tussen €100 en €300 per jaar.
  2. Reiniging varieert tussen €500 en €1.500.
  3. Installatie van waterafvoerpomp kan €500 tot €2.000 kosten.
  4. Verbetering van opslag en afdichting kan variëren van enkele tientallen euro’s tot duizenden euro’s.

Laat je mazouttank regelmatig controleren en onderhouden door professionals. Zo blijven je verzekering en de brandstofleveringen goed geregeld.

Onderhoudskosten voor een Mazouttank

Een mazouttank goed onderhouden is erg belangrijk. Het houdt de tank werkzaam en lang in gebruik. Onderhoudskosten mazouttank hangen af van het type tank en hoe vaak hij gekeurd wordt. Door vaak te onderhouden, bespaar je op kosten door minder kans op lekkages en schade.

Regio Type Tank Prijs Frequentie Keuring
Vlaanderen Bovengrondse Tank €95 – €110 Om de 5 jaar
Vlaanderen Ondergrondse Tank €120 – €160 Om de 2 jaar
Brussel Bovengrondse Tank €95 – €110 Om de 3 jaar
Brussel Ondergrondse Tank €120 – €160 Om de 2 jaar
Wallonië Bovengrondse Tank €95 – €110 Om de 5 jaar
Wallonië Ondergrondse Tank €120 – €160 Om de 2 jaar

Bewaar de keuringsfactuur goed. Dit is het bewijs voor je verzekering. Ga op tijd naar de keuring, vraag om korting en controleer de verzekeringsvoorwaarden om geld te besparen en aan de regels te voldoen.

Hoe een Betrouwbare Keuringsdienst te Kiezen

Het is belangrijk om een goede keuringsdienst voor uw mazouttank te kiezen. Dit is nodig om te voldoen aan wetten en uw tank veilig te houden. Belangrijke zaken om te overwegen zijn deskundigheid, certificering en ervaring van het bedrijf.

Selectie van keuringsdienst

  • Deskundigheid en Ervaring: Ga voor een dienst met veel ervaring en kennis over tankinspecties. Zo weet u zeker dat de tank goed wordt bekeken.
  • Certificering: Kijk of de keuringsdienst de juiste certificaten heeft. Dit is een teken van kwaliteit en dat ze de wet volgen.
  • Kostenstructuur: Vraag duidelijk over de kosten van de keuring. Vergelijk prijzen en zorg voor een goede deal.

U moet ook de onderhoudsbehoeften van uw tank in gedachten houden. Kleine tanks moeten elke 5 jaar worden gekeurd. Grotere tanks vragen vaker om inspecties. Deze eisen kunnen invloed hebben op uw keuze van dienst.

Teken ook in op regelgeving. Boven grondse tanks voor maart 2009 hebben na installatie geen reguliere check-ups nodig. Ondergrondse tanks moeten wel gecontroleerd worden. Dit toont aan dat uw keuringsdienst de huidige regels kent.

Let goed op inspectiemarkeringen op uw tank. Rood betekent een ernstig probleem. In dat geval mag de tank niet worden gevuld tot het probleem is opgelost. Oranje is minder ernstig. U heeft dan 6 maanden om het op te lossen.

Kies een dienst die compliance-certificaten kan geven. Dit mogen alleen getrainde technici of milieudeskundigen. Zo zorgt u ervoor dat uw tank aan de wet voldoet, vooral als de tank groot is.

Met deze tips kiest u een goede keuringsdienst. Zo weet u zeker dat uw mazouttank veilig en in orde is. Dit bespaart u in de toekomst problemen en geld.

Conclusie

We hebben veel geleerd over het inspecteren van een mazouttank. We keken naar de kosten, hoe vaak je moet laten keuren en de prijsverschillen per tanktype. Een goede voorbereiding en kennis zijn key. Ze helpen zowel kopers als verkopers. Zo weet je zeker dat de tank aan de regels voldoet.

Een bovengrondse mazouttank keuren kost gemiddeld tussen de €95 en €110. Voor een ondergrondse tank betaal je vaak iets meer, €120 tot €160. De prijzen verschillen per locatie. Bijvoorbeeld, Vlaanderen is goedkoper dan Brussel en Wallonië. Vergelijk daarom altijd prijzen van verschillende keuringsbedrijven.

Soms zijn extra tests nodig bij een keuring. Dit kan de kosten verhogen. De keuringsfrequentie verschilt ook. Bovengrondse tanks in Vlaanderen moeten elke 5 jaar, ondergrondse elke 2 jaar gekeurd worden. In Brussel en Wallonië gelden weer andere regels.

Nadat je mazouttank met succes is gekeurd, krijg je een attest. Dit attest is cruciaal bij de verkoop. Het bewijst dat je tank aan de regels voldoet en veilig is. Kies altijd een betrouwbare keuringsdienst. Zo weet je zeker dat alles in orde is.