HANDLEIDING: Plinten leggen

Plinten leggen

Voor een nette afwerking van een vloer kunt u ervoor kiezen om plinten te plaatsen. Dat kunt u natuurlijk laten doen, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Er zijn verschillende soorten plinten die u kunt plaatsen zoals overzetplinten, plakplinten, massieve plinten en latten die geplaatst worden met een kliksysteem. In dit artikel leest u over de verschillende soorten en de wijze van plaatsing. Afhankelijk van uw budget, wensen en de mogelijkheden die u heeft voor het leggen van plinten, kunt u voor een bepaald soort naar wens kiezen.

Overzetplinten leggen

Overzetplinten zijn zogenaamde staande plinten. Deze worden aan een houten lat bevestigd die aan de muur gemonteerd is. Hiervoor moet u eerste eventuele oude plinten verwijderen. Vervolgens wordt er een lat tegen de muur gemonteerd waar de plint op gemonteerd kan worden. Overzetplinten worden vaak vastgeschroefd of gespijkerd op deze lat. Dit type plint is voorzien van een grote uitsparing aan de achterzijde. Deze wordt over de houten laat geplaatst waarna de overzetplint vastgezet kan worden. Er worden ook hulpstukken zoals hoekjes verkocht, zodat u het product niet verstek hoeft te zagen voor de montage.

Plakplinten leggen

Maakt u gebruik van plakplinten, dan kunt u deze eenvoudig plaatsen. Dit soort plint wordt ook wel een liggende plint genoemd. De plakstrook aan de achterzijde van het product wordt op de vloer bevestigd in plaats van tegen de wand. De ondergrond moet daarvoor eerst goed schoon en vetvrij worden gemaakt. Vervolgens kunt u de plint in de gewenste maat zagen met een verstekzaag. Door het materiaal op de juiste manier te zagen zorgt u ervoor dat deze in de hoeken goed op elkaar kunnen aansluiten. Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plakstrook, kan het voorkomen dat de plakplinten na verloop van tijd loslaten.

Massieve plinten leggen

Massieve plinten zijn staand en worden tegen de muur bevestigd. Dit wordt gedaan door ze vast te lijmen met speciale montagekit of door de vast te schroeven. Het nadeel van kitten is dat u de plinten in de toekomst moeilijker kunt verwijderen als dat nodig blijkt te zijn. De wand zou daardoor ook kunnen beschadigen. Als de latten tegen de muur geschroefd worden, dan is het aan te raden om tussen de schroeven een afstand van ongeveer 35 centimeter te houden. Dit type plint wordt direct tegen de muur bevestigd.

Plinten met een kliksysteem leggen

Wanneer u gebruik wilt maken van plinten met een kliksysteem, moeten er eerst clips op de muur worden bevestigd. Om deze op de juiste manier te kunnen plaatsen kunt u gebruik maken van de meegeleverde handleiding en mal die wordt meegeleverd met dergelijke plinten. De mal zorgt ervoor dat u de clips voor het vastklikken op de juiste hoogte kunt plaatsen. Zodra deze clips aan de muur bevestigd zijn, kunt u de plinten op de juiste maat zagen. Vervolgens kunnen de plinten eenvoudig worden vastgeklikt op dit systeem. Moeten twee verschillende plinten op elkaar aansluiten, dan kunnen deze aan elkaar gekoppeld worden met 1 clip op de muur.


Leave a Reply

Your email address will not be published.