HANDLEIDING: Laminaat leggen

Laminaat leggen

Laminaat is een type vloer dat eenvoudig gelegd kan worden. Als u zelf de vloer wilt leggen, dan zijn er verschillende zaken die u moet weten. Welke voorbereidingen moet u bijvoorbeeld treffen en waar moet u rekening mee houden bij het leggen van een dergelijke vloer. Als u het materiaal in huis heeft kunt u zelf eenvoudig en snel aan de slag. Wat u nodig heeft, moet weten en hoe u het beste te werk kunt gaan leest u in dit artikel.

Materiaal en gereedschap

Voordat u kunt beginnen met het leggen van laminaat, moet u verschillende voorbereidingen treffen. Dat begint bij de aanschaf van de nodige materialen. U dient laminaat aan te schaffen, ondervloertegels, beschermingsfolie en plinten voor de afwerking van het geheel. Het is belangrijk dat u iets meer van dit materiaal koopt dat het totale oppervlakte dat er gelegd moet worden. Omdat er vaak planken verzaagd worden, voorkomt u op deze manier dat u te weinig in huis haalt. Voor het leggen van de vloer heeft u onder andere een decoupeerzaag nodig, een rubberen hamer, een handzaag, een winkelhaak, een potlood en een meetlat. Een werkbank of zaagtafel kan het op maat maken van de planken vereenvoudigen.

Voorbereidingen voor het leggen van laminaat

Als het laminaat in huis is, moet dit minimaal 24 uur in de verpakking blijven in een droge ruimte van ongeveer 20 graden. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat de planken kromtrekken na het leggen. De ondervloer voor het leggen van het laminaat moet vlak zijn. Als dat niet het geval is, dan moet er eerst geëgaliseerd worden. Vervolgens legt u een beschermende folie op de ondergrond met daaroverheen de ondervloer. Als dit allemaal gelegd is, kunt u beginnen met het plaatsen van de laminaatvloer.

Het leggen van Laminaat

De planken van de vloer worden in rijen gelegd in de lengte of in de breedte. Afhankelijk van uw wensen kunt u een bepaalde richting kiezen die ervoor kan zorgen dat de kamer optisch groter lijkt. U begint altijd in een hoek met leggen en klikt de planken aan elkaar vast. Als u de eerste strook gelegd heeft, kunt u met de tweede strook beginnen en zo verder. Om de planken aan het einde van een strook op de juiste maat te krijgen maakt u gebruik van het gereedschap zoals de decoupeerzaag. Deze gebruikt u ook voor het uitzagen van hoeken voor bijvoorbeeld een deurpost. De delen die u aan het einde van een strook overhoudt, gebruikt u aan het begin van een nieuwe strook.

Extra tips voor het laminaat leggen

Om de juiste afstand tot de wand te houden maakt u voor het leggen van de vloer gebruik van afstandsblokjes. U kunt vervolgens de eerste strook leggen en daarna verder gaan met de andere stroken. Het geheel komt steviger in elkaar te liggen naarmate er meerdere stroken liggen. De planken tussen twee stroken moeten minimaal 30 centimeter en maximaal 60 centimeter van elkaar verspringen om een stevig verband te kunnen vormen. Voor het leggen van de laatste baan kan het zijn dat u alle planken op maat moet zagen over de gehele lengte.


Leave a Reply

Your email address will not be published.