HANDLEIDING: Kraan repareren

Inhoudsopgave:

1. Kraan repareren in stappen
2. Lekkende kraan repareren
3. Druppelende kraan repareren
4. Vastzittende kraan repareren
5. Soorten (merken) kraan reparatie
6. Kraan reparatie: wat kan u doen?

Kraan repareren

Als u te kampen heeft met een lekkende kraan, dan zijn er vaak genoeg mogelijkheden om dit zelf op te lossen. In dit artikel kunt u lezen hoe dit gerepareerd kan worden, welke materialen u hiervoor nodig heeft en op welke manier u de reparatie kunt uitvoeren. Door het repareren van een lekkage kunt u onnodige verspilling van water tegengaan. De reparatie is vaak eenvoudig uit te voeren. Afhankelijk van het soort, kunnen de handelingen voor de reparatie verschillen van elkaar.

Algemene stappen

Kraan repareren door het kraanleertje te vervangen

Er zijn drie verschillende soorten kranen die u in huis kunt hebben. Als de kraan opengedraaid wordt en u moet hiervoor drie keer aan de knop draaien voordat er water uitkomt, dan heeft u te maken met een kraanleertje. Dit is vaak het geval bij oudere kranen. Een kraanleertje gaat na verloop van tijd slijten en moet worden vervangen. Dit is een eenvoudige handeling waarbij u het rubberen ringetje bij de aansluiting op de leiding of op een ander onderdeel moet vervangen.

Soorten (merken) kraan reparatie

Er zijn natuurlijk verschillende soorten kranen, maar ook verschillende merken. Iedere kraan is verschillend. Zo is een keramische kraan heel anders dan een thermostaatkraan. En er is tussen merken zelfs een enorm verschil. Zo is een Grohe kraan verschillend van een Kludi kraan. Hieronder zetten we een paar van die soorten en merken op een rij, en vertellen we wat u kan doen om deze te repareren indien die stuk zijn.

Soorten:

Keramische kraan repareren

Een ander veel voorkomend type is een keramische kraan. Dit type heeft een binnenwerk dat gemaakt is van keramische delen. U kunt eenvoudig uitzoeken of u te maken heeft met een keramische kraan door deze open te zetten. Als er direct water gaat stomen bij het uitvoeren van 1 handeling, dan is het binnenwerk vaak keramisch. Als u te maken heeft met een dergelijke kraan die lekt, dan moet het binnenwerk in de meeste gevallen vervangen worden. Vaak heeft u dan te maken met een binnenwerk voor koud water en één voor warm water. Na het afsluiten van de waterleiding kunt u het geheel ontkoppelen. Vervolgens demonteert u de kraan in de buurt van de lekkage, aan de kant van de warm of koud waterleiding. Het binnenwerk kunt u demonteren en een nieuwe plaatsen.

Thermostaatkraan repareren

Een derde mogelijkheid is dat u te maken heeft met een thermostaatkraan. Dit type is vaak te vinden bij een douche of bad. Dit type is in de meeste gevallen alleen te repareren met nieuwe onderdelen die bij het specifieke merk en type horen. Een thermostaatkraan kan niet zomaar met universele onderdelen zoals bijvoorbeeld een nieuw kraanleertje worden gerepareerd. Kraanleertjes kunnen overigens wel de oorzaak zijn van de lekkage bij een dergelijke thermostaatkraan. Onderzoekt u daarom eerst goed waar de oorzaak ligt van de lekkage en hoe u dit kunt oplossen.

Caravan kraan repareren

Tegenwoordig zal u in een camper of caravan vrijwel altijd een mengkraan vinden die u met 1 knop kan bedienen. Hiermee kan u de temperatuur en de hoeveelheid regelen, vrij modern dus. Maar ook een moderne kraan kan kapot gaan, en vaak is dit nogal vervelend wanneer de kraan vrij ingewikkeld in elkaar zit.

Kraan repareren lukt niet? Wat nu?

Wanneer het maar niet zelf lukt om uw kraan te repareren, wat begrijpelijk is, dan is het misschien tijd om na te denken over andere stappen dan de reparatie van de kraan. Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden die u kan overwegen. U kan er namelijk voor kiezen om de oude kraan weg te halen en een nieuwe te plaatsen. Of wellicht kan u overwegen om een klusjesman langs te laten geraken om dit voor u te repareren. Mocht het echt een hardnekkig probleem zijn, dan kan de loodgieter uitkomst bieden.

Nieuwe kraan plaatsen

Indien het niet mogelijk is om de kraan te repareren omdat er bijvoorbeeld te veel schade is of u niet de juiste onderdelen kunt vinden voor een thermostaatkraan, zal het geheel volledig vervangen moeten worden. In dat geval kunt u een soortgelijke kraan aanschaffen als het origineel. Deze kan vervolgens ook eenvoudig zelf worden geplaatst. De hoofdkraan moet eerst worden afgesloten zodat de bestaande kraan verwijderd kan worden. Hiervoor koppelt u de leidingen los en demonteert u de kraan. U plaatst vervolgens het nieuw gekochte product en sluit deze aan volgens de instructies in de handleiding aan op de juiste leidingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.