HANDLEIDING: Kraan monteren

Kraan monteren

U wilt een nieuwe kraan monteren of een oude kraan vervangen, dan kunt u vast advies gebruiken. Als u bijvoorbeeld te maken heeft met een lekkend model, dan kunt u dit in de meeste gevallen eenvoudig zelf oplossen door de kraan te vervangen. In dit artikel leest u over verschillende soorten kranen, wat u nodig heeft voor het monteren van een kraan en hoe een kraan vervangen kan worden per soort. Het is belangrijk dat u ter voorbereiding de juiste maatregelen treft zoals het afsluiten van de hoofdkraan en het gebruik maken van de juiste soorten gereedschap.

Soorten kranen en montage

Er zijn verschillende soorten kranen die gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Verderop leest u welke handelingen u moet uitvoeren voor het vervangen van de specifieke kraan. Zo is het mogelijk om een toiletkraan, een wastafelkraan, een keukenkraan, een douchekraan, een badkraan of een wasmachinekraan te installeren of te monteren. Afhankelijk van het soort kraan moeten er verschillende handelingen worden verricht voor een juiste montage van het product. U kunt er verder voor kiezen om een kraan met een binnenwerk van keramische schijven of met een kraanleertje te installeren.

Toiletkraan monteren

De kraan die in een toilet bij een fonteintje geplaatst wordt is een toiletkraan. Dit type is eenvoudig te monteren. Vaak heeft u te maken met één enkele aansluiting voor koud water. Er wordt bij de kraan dan ook vaak een flexibele slang meegeleverd waarmee u de kraan kunt aansluiten op de waterleiding. Sluit u hiervoor eerst de hoofdkraan af. De kraan kan gemonteerd worden op de wasbak die bij het fonteintje hoort waarna u vervolgens de leidingen volgens de instructies in de handleiding kunt aansluiten.

Wastafelkraan en keukenkraan monteren

Een wastafelkraan wordt vaak gemonteerd in een badkamer en beschikt in de meeste gevallen over een warme en een koude aansluiting. Er worden bij een dergelijke kraan dan ook twee slangen voor de aansluitingen geleverd die op de juiste manier op de koude en warme leiding aangesloten moeten worden. De keukenkraan heeft als groot verschil dat deze vaak een stuk groter is met een langere hals. De montage gaat verder vaak op dezelfde manier als bij een wastafelkraan.

Douchekraan en badkraan monteren

Een douchekraan wordt aangesloten op de leidingen voor warm en koud water en wordt vaak met zogenaamde S-koppelingen op een muurplaat gemonteerd. Belangrijk is dat deze waterpas wordt geplaatst. Na de aansluiting op de leidingen voor warm en koud water kan de doucheslang aan de kraan worden gekoppeld. Een badkraan wordt op dezelfde manier aangesloten. Het verschil is dat er bij een dergelijke kraan, naast de aansluiting voor een doucheslang, nog een aparte kraan aanwezig is om het bad mee te vullen.

Wasmachinekraan monteren

De wasmachinekraan is een simpele kraan die op een koud waterleiding wordt aangesloten en die water levert aan een wasmachine. Hiervoor moet de hoofdkraan worden afgesloten en kan de kraan vervolgens op de gewenste plek geplaatst en aangesloten worden. Vervolgens wordt de toevoer naar de wasmachine op de kraan gekoppeld, kan de hoofdkraan worden opengedraaid en kan de kraan worden opengezet voor gebruik.


Leave a Reply

Your email address will not be published.